back to top
15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Δ. Βίτσας: Η συνεργασία με την Τουρκία έχει συμβάλει στη μείωση των ροών

Διαβάστε επίσης

Υπάρχουν ζητήματα στα οποία πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.

«Ζητήματα για τα οποία πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά τη θέση μας, δηλαδή ότι δεν υπάρχουν για εμάς γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και με αυτό τον τρόπο να βοηθηθεί η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, αλλά και η προσπάθεια να στρέψει η Τουρκία προς την Ευρώπη και παράλληλα να στέρξει και η Ευρώπη προς την Τουρκία. Μιλάω περισσότερο για το προσφυγικό, αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως είναι τα ενεργειακά ή ο τουρισμός που μπορούμε να συνεργαστούμε» σημείωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7».

Αναφερόμενος στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν ο κ Τσίπρας εκτίμησε ότι «τέτοιου είδους συναντήσεις είναι πάντοτε σημαντικές και προσοδοφόρες και μπορούν να μειώσουν την ένταση».

Όσον αφορά στο προσφυγικό επανέλαβε ότι το 2018 είχαμε μια αύξηση ροών στα νησιά περίπου 10% και στον Έβρο περίπου 285%. «Έχουμε συστήσει έναν μόνιμο δίαυλο συνεννόησης με την τούρκικη πλευρά σε όλα τα επίπεδα, εγώ με τον Υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, το Λιμενικό με το αντίστοιχο τουρκικό Λιμενικό, η Αστυνομία με την αντίστοιχη Αστυνομία. Αυτή η συνεργασία έχει συμβάλει στη μείωση των ροών τους τελευταίους μήνες. Βεβαίως, δεν υπάρχει μέρα με μηδενικές ροές», τόνισε.

Όπως εξήγησε βασικός στόχος του υπουργείου μας «είναι η καταπολέμηση των διεθνών κυκλωμάτων των διακινητών, το οποία πρέπει να υποστούν συντριβή».

Ο κ. Βίτσας γνωστοποίησε πως χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, στον οποίο επεσήμανε την ανάγκη εξάρθρωσης αυτών των κυκλωμάτων. «Ένα κύκλωμα που λειτουργεί, δεν έχω βέβαια αποδείξεις, στη Σάμο και στην απέναντι πλευρά της Τουρκίας και ένα άλλο κύκλωμα που λειτουργεί και μεταφέρει κυρίως Αφγανούς μετανάστες από δύο χωριά της Τουρκίας, που είναι δίπλα στον Έβρο, προς την Αλεξανδρούπολη. Πιστεύω ότι μπορούμε να επανενεργοποιήσουμε την διαδικασία επανεισδοχής, την οποία με ρηματική διακοίνωση έχει σταματήσει η Τουρκία», σημείωσε.

Αναφορικά με την πολιτική επικαιρότητα ανέφερε πως «το κρίσιμο είναι ότι υπάρχει κυβέρνηση που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής».

«Στους έξι που συμπορεύονται με την κυβέρνηση υπάρχουν βουλευτές που θα μπορούσαν να ανήκουν στο κόμμα μας και άλλοι που θα μπορούσαν να συνεργαστούν μαζί μας. Με τον Σπύρο Δανέλλη προερχόμαστε από την ίδια μήτρα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν πηγαίνουμε εμείς προς αυτούς, αλλά έρχονται αυτοί προς εμάς», είπε ο κ. Βίτσας.

Για τον Πάνο Καμμένο είπε ότι η θέση του για το μακεδονικό δεν είναι μακριά από τις εθνικιστικές θέσεις.

Για τον χρόνο των εκλογών ανέφερε πως «αυτό που έχουμε πει είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο» κατηγορώντας των Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ζητάει επί τρία χρόνια συνεχώς εκλογές.

Υβόννη Κλάπα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα