back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ιταλία: Ανησυχία από την πτώση του βιομηχανικού δείκτη και τις προβλέψεις ανάπτυξης

Διαβάστε επίσης

Με τον βιομηχανικό δείκτη της χώρας (PMI) να μειώνεται πέραν των εκτιμήσεων των Ιανουάριο και τις προβλέψεις για ανάπτυξη να υποχωρούν ανησυχητικά, ο πρόσφατος συμβιβασμός με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019 για την Ιταλία δε φαίνεται να είναι αρκετός.

Για την ακρίβεια, ο PMI δείκτης μειώθηκε στις 47,8 μονάδες τον Ιανουάριο του 2019 από 49,2 τον προηγούμενο μήνα, κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς για 48,8.

Οι πιέσεις μάλιστα στην ιταλική οικονομία καθίστανται πλέον και δημοσιονομικές, με την Κυβέρνηση της χώρας να έχει δεσμευθεί σε αύξηση του ΦΠΑ σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων του έτους.

Το στοίχημα της ανάκαμψης της ιταλικής οικονομίας γίνεται ακόμη πιο δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς ότι στην αρχική παροχολογία της Κυβέρνησης προστίθενται πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ Σαλβίνι και Ντι Μάιο, των αρχηγών των κομμάτων που σχημάτισαν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Μία πολιτική κρίση στην παρούσα φάση θα μπορούσε να θέσει την ιταλική οικονομία εκτός τροχιάς, με συνέπειες κυρίως για τις ιταλικές τράπεζες αλλά και για τα ιταλικά επιτόκια δανεισμού.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα