back to top
16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Βενεζουέλα: Δύο νεκροί από πυροβολισμούς στρατιωτών στα σύνορα με Βραζιλία

Διαβάστε επίσης

Δύο νεκροί και 15 τραυματίες είναι ο απολογισμός συγκρούσεων στα σύνορα της Βραζιλίας – Βενεζουέλας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να ανοίγουν πυρ κατά διαδηλωτών που εναντιώνονται στο κλείσιμο των συνόρων, εν όψει της ανθρωπιστικής βοήθειας που στέλνουν οι ΗΠΑ προς τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters o δήμαρχος της πόλης Γκραν Σαμπάνα, Εμίλιο Γκονζάλες, αναγνώρισε τη γυναίκα που πυροβολήθηκε σήμερα, ως μέλος μιας αυτόχθονης κοινότητας.

Παράλληλα, ο Γκονζάλες τόνισε ότι οι ντόπιοι συγκρούστηκαν με άνδρες του στρατού και της εθνικής φρουράς της Βενεζουέλας, την ώρα που μονάδες του στρατού και τανκς κινούνταν προς τα σύνορα.

«Μια ιθαγενής και ο σύζυγός της σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 άλλα μέλη της φυλής Πέμον, από την πόλη Γκραν Σαμπάνα, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης από την αυτοκινητοπομπή της Εθνοφρουράς», υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση «Καπέ Καπέ».

Μία μέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, διέταξε το κλείσιμο των συνόρων της χώρας του με τη Βραζιλία, σημειώνοντας πως εξετάζεται το κλείσιμο των συνόρων και με την Κολομβία. Το Καράκας έχει ήδη ανακοινώσει το κλείσιμο των θαλάσσιων συνόρων με τις Ολλανδικές Αντίλλες, στην Καραϊβική.

Η απόφαση του Μαδούρο έρχεται τη στιγμή που ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος και επικεφαλής της εθνοσυνέλευσης προανήγγειλε πως θα μεταβεί στα σύνορα με την Κολομβία, προκειμένου να παραλάβει ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της βραζιλιάνικης προεδρίας, στρατηγό ε.α. Οτάβιου Σαντάνα ντο Χέγκου Μπάχους, τα τρόφιμα και τα φάρμακα θα παραμείνουν αποθηκευμένα στην παραμεθόρια πόλη Πακαράιμα ωσότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας του την 23η Ιανουαρίου, να μπορέσει να στείλει φορτηγά για να παραλάβουν τη βοήθεια.

Φορτηγό με  ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθε από τη Βραζιλία

Ένα φορτηγό που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε στη Βενεζουέλα από τη Βραζιλία σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα), δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Μιγκέλ Πισάρο, στους δημοσιογράφους στο Καράκας.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters δήλωσε, ωστόσο, ότι αν και το φορτηγό βρίσκεται στο έδαφος της Βενεζουέλας, δεν έχει περάσει ακόμη από το τελωνειακό σημείο ελέγχου.

Αυτομόλησαν 13 στρατιωτικοί

Ενδεκα στρατιωτικοί και δύο αστυνομικοί των δυνάμεων της Βενεζουέλας αυτομόλησαν το Σάββατο διασχίζοντας τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία στην Κούκουτα. Τα σύνορα είναι κλειστά έπειτα από διαταγή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, για να εμποδισθεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα του, ανακοίνωσαν οι αρχές της Κολομβίας.

Σε ανακοίνωσή της προς τα μέσα ενημέρωσης, η υπηρεσία μετανάστευσης της Βενεζουέλας διευκρινίζει ότι «οργανώνει συνομιλίες» με τους 13, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται ένας ταγματάρχης της μπολιβαριανής εθνικής ένοπλης δύναμης.

Ο στρατός της Βενεζουέλας χρησιμοποίησε δακρυγόνα κατά εθελοντών που ξεφόρτωναν ανθρωπιστική βοήθεια στην γέφυρα Φρανθίσκο ντε Πάουλα στα σύνορα ανάμεσα στην Κολομβία και την Βενεζουέλα, σύμφωνα με βίντεο ασφαλείας που στάλθηκε από πηγή της κολομβιανής κυβέρνησης.

Η γέφυρα, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ουρένια της Βενεζουέλας, είναι μία από τις τρεις διεθνείς γέφυρες από τις οποίες ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ελπίζει να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τον πληθυσμό της Βενεζουέλας, που υποφέρει από εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων. Η κολομβιανή κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι στρατιώτες της Βενεζουέλας πυροβόλησαν επίσης με σφαίρες από καουτσούκ, αλλά αυτή η πληροφορία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Στις φλόγες φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια  στα σύνορα Κολομβίας-Βενεζουέλας

Τηλεοπτικά δίκτυα της Βενεζουέλας μετέδωσαν εικόνες από φλεγόμενο φορτηγό που ανήκει σε φάλαγγα οχημάτων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στα σύνορα ανάμεσα στην Κολομβία και την Βενεζουέλα.

Πλήθος άρχισε να ξεφορτώνει κιβώτια με ανθρωπιστική βοήθεια από δεύτερο φορτηγό στο σημείο, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Δυνάμεις ασφαλείας πιστές στον Νικολάς Μαδούρο έκαναν χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ για να εμποδίσουν εθελοντές της αντιπολίτευσης να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Βενεζουέλα.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα