back to top
16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Σιγή… ασυρμάτου στην ΕΛ.ΑΣ.: Ο Γολγοθάς μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή ενδοεπικοινωνιών

Διαβάστε επίσης

Έλλειψη κονδυλίων, γραφειοκρατία, μη συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών και κακοί χειρισμοί δεν επιτρέπουν εδώ και χρόνια την πλήρη μετάβαση των επικοινωνιών της Ελληνικής Αστυνομίας από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή.

Αποτέλεσμα οι ασύρματοι που έχουν οι μάχιμοι αστυνομικοί σε πολλές περιπτώσεις να μένουν εκτός λειτουργίας ή εκτός δικτύου και να μην υπάρχει επικοινωνία με το κέντρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αποτελεσματικότητά τους αλλά και την προσωπική τους ασφάλεια.

Παράλληλα όπως έχει αναφερθεί και γνωρίζουν όλοι, το αναλογικό σύστημα ενδοεπικοινωνιών που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο, είναι ευάλωτο από άποψη ασφάλειας αφού ο καθένας έχει τη δυνατότητα να γίνεται συνακροατής ή και να παρεμβάλλεται στις απορρήτου χαρακτήρα αστυνομικές επικοινωνίες «με όλες τις ευνόητες δυσάρεστες συνέπειες για την ασφάλεια των αστυνομικών επιχειρήσεων, τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του αστυνομικού προσωπικού και την υποβάθμιση της αποτελεσματικότητας του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας σε σχέση με την αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης εγκληματικότητας».

Ωστόσο ακόμα και το νέο ψηφιακό σύστημα Sepura που εφαρμόζεται μερικώς, παρουσιάζει ακόμα αρκετές δυσλειτουργίας κυρίως λόγο της περιορισμένης κάλυψης εκπομπής.

Από το 2014

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητα το 2014 ξεκίνησαν οι διαδικασίες με τη σύναψη αρχικής συμφωνίας παραλαβής του νέου, ψηφιακού συστήματος ασύρματων επικοινωνιών της αστυνομίας (Tetra Sepura). Το 2017 η αρχική συμφωνία επικαιροποιήθηκε ενώ το περασμένο καλοκαίρι και μετά τις φονικές πυρκαγιές, έγινε νέα διαπραγμάτευση με την ανάδοχο εταιρεία. Οι διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί και έμενε σε εκκρεμότητα μόνο η υπογραφή της τελικής συμφωνίας που προβλέπει μεταξύ άλλων και την προμήθεια 3.000 ψηφιακών ασυρμάτων. Ωστόσο μετά την αλλαγή της ηγεσίας στο υπουργείο και στην ΕΛΑΣ η διαδικασία πάγωσε και πάλι.

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανέδειξε σε μεγάλο βαθμό το μεγάλο πρόβλημα στις ενδοεπικοινωνίες της ΕΛΑΣ.

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική οι ασύρματοι των αστυνομικών που ήταν στην ευρύτερη περιοχή και επιχειρούσαν, νέκρωσαν.

Όπως είχαν καταγγείλει τότε συνδικαλιστές αστυνομικοί αλλά και σύμφωνα με τις καταθέσεις αστυνομικών που είδαν το φως της δημοσιότητας από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την φωτιά στο Μάτι, οι ασύρματοι δεν λειτουργούσαν και οι αστυνομικοί ήταν εν ολίγοις αναγκασμένοι να επικοινωνούν μόνο με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για τις προβληματικές ενδοεπικοινωνίες της ΕΛΑΣ είναι τα ακόλουθα:

– Στις 20.02.19 Περίπου 30 αναρχικοί εισέβαλαν στο Εφετείο της Αθήνας και κατευθύνθηκαν στον 7ο όροφο όπου πέταξαν φέιγ βολάν με συνθήματα συμπαράστασης στον κρατούμενο απεργό πείνας Σπύρο Χριστοδούλου. Οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης και της ΟΠΚΕ που πήραν εντολή να εντοπίσουν και να προσάγουν τους δράστες, φτάνοντας στο δικαστικό μέγαρο διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να ενημερώσουν μέσω ασυρμάτου τους επικεφαλής τους στη ΓΑΔΑ, ούτε να ακούσουν τις εντολές που οι αξιωματικοί στο Κέντρο Επιχειρήσεων προσπαθούσαν να τους δώσουν.

– Στις 26.01.19, κατά τη διάρκεια επίθεσης που δέχθηκε από 100 χούλιγκαν ομάδα της ΔΙΑΣ, έξω από το γήπεδο του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη όπου συνόδευε το πούλμαν ομάδας της ΑΕΚ, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το κέντρο με τους ασυρμάτους, όμως, η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή. Σημειώνεται ότι τρεις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. διακομίστηκαν τραυματισμένοι στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

– Στις 02.11.18, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου έξω από καταυλισμό Ρομά στην Πέτρου Ράλλη, δύο αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση με πέτρες, ξύλα και χτυπήματα με συνέπεια τον τραυματισμό τους. Όπως κατήγγειλαν ο Γενικός Γραμματέας Ειδικών Φρουρών, κ. Στράτος Μαυροειδάκος και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, κ. Δημοσθένης Πάκος δεν λειτουργούσε ο ασύρματος του περιπολικού για να καλέσουν ενισχύσεις οι αστυνομικοί και τελικά, ο ένας από αυτούς κατάφερε να επικοινωνήσει με το κέντρο μόνο μέσω κινητού.

– Στις 18.09.18, μέλη του “Ρουβίκωνα” επιτέθηκαν στην πρεσβεία του Ιράν. Σύμφωνα με την καταγγελία του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, ο φρουρός της πρεσβείας, ακόμη κι αν επιχειρούσε, δεν θα μπορούσε να ενημερώσει τους συναδέλφους του για την επίθεση, αφού ο ασύρματος που είχε μαζί του είναι παλιάς τεχνολογίας, αναλογικός, και δεν μπορεί να διαβιβάσει, και γι’ αυτό ενημέρωσε την υπηρεσία του και την Άμεση Δράση με το κινητό του τηλέφωνο.

Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα