back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Czech Innovation Expo: Επιτεύγματα 100 χρόνων @Athens Re-Science Festival

Διαβάστε επίσης

Η έκθεση Czech Innovation Expo βρίσκεται στο Μηχανουργείο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, για λογαριασμό του Athens Re-Science Festival.

 

Μπορεί ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι, ο Neil Armstrong, να ήταν αμερικανικής καταγωγής, όμως η μουσική που πήρε μαζί του ήταν τσέχικης προέλευσης. Και συγκεκριμένα του πολύ γνωστού Τσέχου συνθέτη, Antonin Dvořák (Dvořák’s New World Symphony)!

Αυτό, και πολλά άλλα, τα οποία λίγοι γνωρίζουν, θα τα βρει κανείς στην έκθεση Czech Innovation Expo για λογαριασμό του Athens Science Festival. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Τσέχικου Κέντρου Πολιτισμού, το οποίο είναι μια οργάνωση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας και υπάρχουν συνολικά 25 κέντρα σε όλον τον κόσμο.

Η έκθεση, βέβαια, δεν είναι συνηθισμένη, αλλά όσα εκτίθενται είναι “αόρατα” και διαδραστικά. Προκειμένου να φανερωθούν, λοιπόν, όσα υπάρχουν στην έκθεση, χρειάζεται η εφαρμογή για smartphone, CIE, ή τα τάμπλετ των εθελοντών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και τις πληροφορίες τους για χάρη της έκθεσης.

Τι είναι, όμως, αυτά που κρύβονται πίσω από την επαυξημένη πραγματικότητα που χρησιμοποιείται για χάρη της Czech Innovation Expo;

Εφευρέσεις, μεγάλοι Τσέχοι εφευρέτες (Frantishek Krizik), μεγάλες τσέχικες εταιρίες (Skoda) αλλά και γεγονότα- όπως η πρώτη μουσική που ακούστηκε στο φεγγάρι-, πράγματα που λίγοι γνωρίζουν και που έχουν σημαδέψει τον τσέχικο πολιτισμό.

Διευθύντρια του Τσέχικου Κέντρου Πολιτισμού είναι η Lucie Kuligová η οποία μίλησε στον Αθήνα 984 και επεσήμανε πως “θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι που θα δείξει στον υπόλοιπο κόσμο τί έδωσε η Τσεχία τα τελευταία 100 χρόνια και θα θέλαμε η έκθεση να μην είναι απλώς ενδιαφέρουσα με το περιεχόμενό της, αλλά να είναι και καινοτόμος στην εμφάνιση. Γι’ αυτό ακριβώς χρησιμοποιήθηκαν εξειδικευμένοι αρχιτέκτονες και επιστήμονες που χρησιμοποίησαν την επαυξημένη πραγματικότητα και δημιούργησαν κάτι που είναι πραγματικά εντυπωσιακό”.

 

Όσον αφορά στο σκεπτικό της επαυξημένης πραγματικότητας, “στην αρχή όταν σκεφτόμασταν στα τσέχικα κέντρα να δημιουργήσουμε αυτήν την έκθεση είχαμε στο νου μας κάποια απλά πάνελ, ή πλακάτ, να είναι μια έκθεση, δηλαδή, που θα περάσει ο κόσμος, θα τη δει και θα πάει σπίτι. Αλλά επειδή ακριβώς πρόκειται για εφευρέσεις, για πράγματα που είναι του μέλλοντος, θέλαμε και η έκθεση από μόνη της να έχει κάτι παραπάνω, να τραβήξει και τα παιδιά. Είναι κάτι που σίγουρα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το απλό πλακάτ”.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι αν και η έκθεση είναι μόνο για το φεστιβάλ και στο παρελθόν έχει ταξιδέψει και σε άλλες χώρες, υπάρχει ως σκέψη να προβληθεί για ένα διάστημα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη και η Πάτρα, “ανάλογα το που θα βρούμε τον κατάλληλο χώρο”.

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα