back to top
15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τα χαρακτηριστικά των νέων ευρωπαϊκών ταυτοτήτων

Διαβάστε επίσης

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε το νέο Κανονισμό για την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας και των τίτλων διαμονής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νέος Κανονισμός θεσπίζει τα ελάχιστα κοινά πρότυπα ασφαλείας που θα καθιστούν τα νέα δελτία πιο ασφαλή και αξιόπιστα και έρχεται για να καλύψει κενά που αφήνουν τα είδη ταυτοτήτων που εκδίδονται σήμερα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τα χαρακτηριστικά ασφάλειας των νέων δελτίων ταυτότητας θα ευθυγραμμιστούν με εκείνα των διαβατηρίων, καθώς και τα δύο είδη ταξιδιωτικών εγγράφων θα περιέχουν πλέον ένα εξαιρετικά ασφαλές ανέπαφο τσιπ (contactless chip) με τη φωτογραφία και τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου.

Έναρξη αντικατάστασης σε δύο χρόνια

Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων θα αρχίσει σε δύο χρόνια. Τα δελτία ταυτότητας που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή και δεν συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα θα πρέπει να αντικατασταθούν εντός πέντε έως δέκα ετών, ανάλογα με το επίπεδο ασφάλειάς τους. Οι κάτοχοι ταυτοτήτων που είναι άνω των 70 ετών θα εξαιρούνται.

Οι νέοι κανόνες δεν υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να εκδίδουν δελτία ταυτότητας. Θα εξακολουθεί να είναι στη διακριτική τους ευχέρεια αν θα τα καταστήσουν προαιρετικά ή υποχρεωτικά ή αν δεν θα τα εκδίδουν καθόλου. Τα κράτη-μέλη μπορούν να διατηρήσουν τα εθνικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Όλα τα νέα δελτία ταυτότητας, εντούτοις, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα ασφάλειας. Η πρόταση για τον Κανονισμό πρέπει να εγκριθεί οριστικά από το Συμβούλιο.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας. “Το γεγονός ότι, στο μέλλον, όλα τα δελτία ταυτότητας και τα έγγραφα διαμονής που εκδίδονται στην ΕΕ θα πρέπει να διαθέτουν τα ίδια ελάχιστα πρότυπα ασφάλειας θα μας βοηθήσει να εντοπίζουμε και να αποτρέπουμε τους τρομοκράτες και τους εγκληματίες από τη χρήση πλαστών ταυτοτήτων και τη διέλευση των συνόρων μας, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών μας, συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητάς τους”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα