back to top
14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η Τερέζα Μέι αρνείται να καθορίσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της από την Ντάουνινγκ Στριτ

Διαβάστε επίσης

Η Τερέζα Μέι παρέκαμψε χθες ερώτηση δημοσιογράφου που θέλησε να μάθει αν η πρωθυπουργός θα συναινέσει με το αίτημα της Επιτροπής 1922 να προσδιορίσει την ημερομηνία παραίτησής από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.

“Υπό το φως της απόφασης της Επιτροπής 1922, θα προσδιορίσετε μια ημερομηνία για την αναχώρησή μας;”, ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου του τηλεοπτικού σταθμού ITV.
Η Τερέζα Μέι απάντησε: “Φυσικά, ακούω τι έχει να πει το κόμμα. Αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι πολλοί στο κόμμα μου λένε αυτό που πολλοί από τους πολίτες μου λένε ότι δηλαδή θέλουν να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση του Brexit. Αυτό ακριβώς κάνω.”

Η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του κόμματος

Το Συντηρητικό κόμμα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση από την ίδρυση του πρίν από 180 χρόνια διατείνεται ο ιστορικός των Τόρις λόρδος Λέξντεν (Lexden), τη στιγμή που βουλευτές του κόμματος ζητούν από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση της από την Ντάουνινγκ Στριτ.
Πάντως στη συνάντηση που είχαν αυτή την εβδομάδα (24/04) οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος που είναι εκτός κυβέρνησης και συμμετέχουν στην Επιτροπή 1922, η πρόταση των Brexiteers -αντιευρωπαϊστές – να αλλάξουν οι κανονισμοί ώστε να είναι δυνατό να αμφισβητηθεί η ηγεσία της κ. Μέι και να κατατεθεί πρόταση μη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο της πρωθυπουργού απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των μελών.
Έχοντας υπερισχύσει των αντιπάλων της στην ψηφοφορία του περασμένου Δεκεμβρίου , με βάση τους ισχύοντες κανόνες, η Τερέζα Μέι κέρδισε μια “περίοδο χάριτος” ενός έτους πριν η ηγεσία της τεθεί ξανά σε δοκιμασία από τους βουλευτές που επιδιώκουν την απομάκρυνσή της. Οι Βrexiteers στην Επιτροπή 1922 πρότειναν την αλλαγή των κανονισμών με την ελπίδα ότι θα επιτύγχαναν να αρχίσει η διαδικασία για την αντικατάσταση της κ. Μέι στην ηγεσία του κόμματος. Yποστηρίζουν ότι κ. Μέι πρέπει να υποβάλλει την παραίτησή της μετά την αποτυχία να γίνει δεκτή από την πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου η συμφωνία της για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Οι αντίπαλοι της πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι η κ.Μέι έχει υποσχεθεί να αποχωρήσει μόνο αν η συμφωνία εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων και όχι αν συνεχίσει να παραμένει “αιωρούμενη” στο κοινοβούλιο.
Η πρόταση των αντιευρωπαϊστών βουλευτών έγινε ενώ ο ιστορικός του κόμματος λόρδος Λέξντεν σε επιστολή στους Τάιμς (25/04) υπογραμμίζει ότι η Τερέζα Μέι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κόμματος εντός και εκτός του κοινοβουλίου. Εκτιμά ότι η Επιτροπή 1922 πρέπει να αναθεωρήσει τους ισχύοντες κανονισμούς ώστε να αποτραπεί η σημερινή αρχηγός του κόμματος να συνεχίσει να παραμένει στην αρχή χωρίς να έχει σημαντική στήριξη. Ο λόρδος Λέξντεν προτείνει το ποσοστό του 15% των βουλευτών που απαιτείται για να κινηθεί η διαδικασία επιλογής νέας ηγεσίας να ανέλθει στο 30% με τα ονόματα των διαφωνούντων βουλευτών να γνωστοποιούνται.

Δεν αλλάζουν οι κανόνες επιλογής αρχηγού

Μετά από την τελευταία συνάντηση που είχαν τα μέλη της Επιτροπής 1922, ο πρόεδρος της , Γκρέιχαμ Μπρέιντι (Graham Brady), έκανε σαφές ότι οι κανονισμοί δεν πρόκειται να αλλάξουν. Πηγή προσκείμενη στην Επιτροπή ανέφερε ότι με ψήφους εννέα κατά , επτά υπέρ και δύο αποχές η πρόταση για αλλαγή των κανονισμών απορρίφθηκε. Επισημαίνεται ότι το αδιέξοδο του Brexit είναι η βασική αιτία που παρεμποδίζεται η διαδικασία διαδοχής στην ηγεσία του κόμματος και ότι οι βουλευτές θα πρέπει να σεβασθούν την υπόσχεση της πρωθυπουργού ότι θα εγκαταλείψει την Ντάουνινγκ Στριτ εφόσον η συμφωνία Brexit περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ένας από τους Brexiteers , που συμμετέχει στην Επιτροπή 1922, σημείωσε ότι οι πιέσεις που δέχεται η κ. Μέι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν και είναι πολύ πιθανό να ενταθούν αν τελικά η Βρετανία συμμετάσχει στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωκοινοβουλίου τον Μάιο.

Κινδυνεύει το πρόγραμμα δημοσίων δαπανών

Εξάλλου το αδιέξοδο του Brexit απειλεί και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Η επανεξέταση του τριετούς προγράμματος δημοσίων δαπανών θα πρέπει να αρχίσει πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής αν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από την εκπνοή του έτους, υπογράμμισε αυτή την εβδομάδα υπουργός των Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.
Από την άλλη μεριά ο κ. Χάμοντ παρατήρησε ότι δεν θα ήταν συνετό να αρχίσει η επανεξέταση του προγράμματος αυτού αν δεν γίνει σαφές πότε και υπό ποίους όρους η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ.
Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα επανεξέταζε το πρόγραμμα δημοσίων δαπανών στη διάρκεια του 2019 στα πλαίσια των υποσχέσεων που είχε κάνει για τον τερματισμό της λιτότητας.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα