back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

H ξαφνική ματαίωση του ταξιδιού του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο και η επισκεψη του τελικά στο Ιράκ είναι ένα απο τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, που επίσης κάνει συνδυαστική αναφορά στην απόφαση της Τεχεράνης να κάνει πίσω σε αρκετά από τα κρίσιμα σημεία της συμφωνίας για το πυρηνικο της πρόγραμμα.

Για Πομπέο – Ιράν: “Ακυρώνει την επίσκεψη στο Βερολίνο ο Μάικ Πομπέο” αναφέρει το Politico. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο ακύρωσε την τελευταία στιγμή μια προγραμματισμένη επισκεψη στο Βερολίνο χθες κάνοντας λόγο για “πιεστικά θέματα”. Ο Πομπέο επρόκειτο να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μαας μετά τη συνάντηση του με την καγκελάριο Μέρκελ. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανέφερε ότι Συρία και Ουκρανία θα ήταν μερικά από τα θέματα σε αυτές τις συναντήσεις. “Δυστυχώς θα πρέπει να επαναπρογραμματίσουμε τις συναντήσεις στο Βερολίνο λόγω πιεστικών θεμάτων. Προσδοκούμε έναν επαναπρογραμματισμό αυτών των σημαντικών συναντήσεων. Ο υπουργός ευελπιστεί να βρεθεί σύντομα στο Βερολίνο” ανέφερε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο. Ο Πομπέο ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί σήμερα το Λονδίνο για συναντήσεις με την Μέι και τον ομολογό του, Χαντ.

Σύμφωνα με την DW ο λόγος ακύρωσης της επίσκεψης στο Βερολίνο ήταν η επίσκεψη -έκπληξη του Πομπέο στο Ιράκ όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας και άλλους ανώτατους αξιωματούχους κάνοντας λόγο για ανησυχια των ΗΠΑ για την κυριαρχία του Ιράκ, λόγω της αυξανόμενης δραστηριότητας του Ιράν στην περιοχή. “Ήθελα να πάω στη Βαγδάη για να μιλήσω με την ηγεσία της χώρας να τους διαβεβαιώσω ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την κυριαρχία και ανεξαρτησία του Ιράκ” δήλωσε σε δημοσιογράφους. Η επίσκεψη του Πομπέο στο Ιράκ συνέπεσε με την εντατικοποίηση μιας εκστρατείας πίεσης που έχει ξεκινήσει η Ουάσινγκτον εναντίον του Ιράν. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον πριν από δύο μέρες δήλωσε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ εχουν ήδη στείλει το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και μια σειρά άλλων πολεμικών πλοίων “λόγω μιας πραγματικής απειλής των καθεστωτικών δυνάμεων του Ιράν”. Να σημειωθεί ότι μόλις πριν από ένα χρόνο ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε μονομερώς να αποσύρει την υπογραφή της χώρας τού από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν του 2015 που επέτρεψαν την άρση των οικονομικών κυρώσεων έναντι του Ιράν με αντάλλαγμα το “πάγωμα” του πυρηνικού του προγράμματος.

Το Ιράν, πάντως, φαίνεται να υποχωρεί από βασικές δεσμεύσεις της διεθνούς συμφωνίας για τα πυρηνικά του 2015, ένα χρονο μετά την αποχώρηση απο αυτήν των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ρουχανί δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα διατηρήσει τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουράνιου στη χώρα και δεν θα τα εξάγει στο εξωτερικό. Απείλησε επίσης να επαναλάβει την παραγωγή αυξημένου, εμπλουτισμένου ουράνιου σε 60 μέρες. Η συμφωνία είχε στόχο να φρενάρει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, αλλά οι εντάσεις στις ιρανο-αμερικανικές σχέσεις αυξήθηκαν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ/ Η οικονομία του Ιράν έχει πληγεί από τις νέες κυρώσεις της Ουάσινγκτον. Η συμφωνία – ορόσημο με το Ιράν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών – των ΗΠΑ, Γαλλίας, Κίνας, Ρωσίας – αλλά και της Γερμανίας (the P5+1) τέθηκε υπό αμφισβήτηση όταν ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτην, πριν από ένα χρόνο. Η αξία του ιρανικού νομίσματος έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά, ενώ ο πληθωρισμός έχει τετραπλασιαστεί καθώς οι επενδυτές φεύγουν από τη χώρα. Παρά την κατάσταση αυτή, το Ιράν παρέμενε δεσμευμένο στη συμφωνία σύμφωνα με τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Οι Ευρωπαίοι που στηρίζουν τη συμφωνία και που αντιδρούν στην επαναφορά των κυρώσεων επιχειρούν με διάφορους τρόπους να τη διασώσουν. Κάποια από τα μέτρα περιλαμβάνουν ένα σύστημα ειδικών πληρωμών ώστε να βοηθηθούν διεθνείς εταιρειες που θέλουν να συνεχίσουν το εμπόριο με το Ιράν ωστε να υπερκεραστούν οι κυρώσεις. Προειδοποιούν ωστόσο το Ιράν ότι θα πρέπει να συνεχίσει να συμμορφώνεται με όλες τις πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα με τα στοιχεία που αφορούν την πυρηνική του δραστηριότητα, αναφέρει το BBC.

Για Τραμπ: Νέα αποκάλυψη των New York Times δείχνει ότι τα οικονομικά του Ντ. Τραμπ ήταν σε πολύ κακή κατάσταση την περίοδο 1985 ως το 1994 με ζημίες που φθάνουν τα 1,2 δισ δολάρια βάσει των φορολογικών δηλώσεων του εκείνο το διάστημα. Η αποκάλυψη έγινε μια μέρα μετά την άρνηση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να διαβιβάσει στο αμερικανικό Κογκρέσο τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ. Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, ο Τραμπ έχανε τόσα πολλά χρήματα, που μπόρεσε να αποφύγει την καταβολή οποιοδήποτε φόρου στο εισόδημά του τα οκτώ από τα δέκα χρόνια που βρέθηκαν στο «μικροσπόπιο» της εφημερίδας. Η εφημερίδα διευκρινίζει πάντως πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν η αμερικανική ομοσπονδιακή εφορία (IRS) προχώρησε σε αλλαγές του αποτελέσματος των δηλώσεων του Τραμπ έπειτα από τους ελέγχους που έκανε. Οι NYT αναφέρουν πως δεν περιήλθαν στην κατοχή τους αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, αλλά έλαβαν τα δεδομένα που περιέχουν χάρη σε ένα πρόσωπο που νομικά είχε δικαίωμα να τις διατηρεί στην κατοχή του. H εφημερίδα θυμίζει ακόμη πως η συγκεκριμένη δεκαετία δεν είναι αυτή για την οποία αντιδικούν το τελευταίο διάστημα οι Δημοκρατικοί με τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ: οι πολιτικοί του αντίπαλοι ενδιαφέρονται για τις φορολογικές του δηλώσεις των τελευταίων ετών. Ο Τραμπ εξελέγη το 2016 αυτοπροβαλλόμενος ως επιτυχημένος επιχειρηματίας και ικανός να χειριστεί σκληρές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, παραβαίνοντας την άγραφη πολιτική παράδοση στις ΗΠΑ, δεν έχει δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις από το 2016 και μετά, αφότου εξελέγη στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του, υποστηρίζοντας πως υποβάλλονται σε έλεγχο.

Για αποκάλυψη του Correctiv: Στο μεταξύ, δημοσιογράφοι από 30 χώρες ερευνούν ένα μαζικό σκάνδαλο, που αφορά ένα τεράστιο σκάνδαλο με το εμπόριο ρύπων. Το γερμανικό μη κερδοσκοπικό δίκτυο Correctiv που συντόνισε τις προσπάθειες των δημοσιογράφων ανέφερε ότι χάθηκαν 50 δισ κάθε χρόνο εις βάρος των φορολογούμενων. Οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στην έρευνα εντόπισαν αρκετούς συμμετέχοντες της απάτης και των προσπαθειών να σταματήσουν. Το πρότζεκτ αποκαλείται “Η μεγάλη κλοπή της Ευρώπης” με ιστορίες που έχουν γραφεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες της Ε.Ε. Στο σκάνδαλο συμμετείχαν στελέχη τραπεζικών κολοσσών, όπως η γερμανική Deutsche Bank, δικηγόροι και επιχειρηματίες, υψηλόβαθμα στελέχη αστυνομικών αρχών της Ε.Ε. και η ιδιοκτήτρια ενός πιάνο μπαρ στη Μασσαλία με το ψευδώνυμο «Μασσαλιώτιδα». Βρήκαν παράθυρο στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων, ένα πρωτότυπο μηχανισμό που έθεσε, το 2005, σε πιλοτική εφαρμογή η Κομισιόν για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. O μηχανισμός υποχρέωνε τις ρυπογόνες βιομηχανίες να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπών για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που παρήγαγαν, ενώ όσες επιχειρήσεις είχαν πλεονάζουσες μονάδες μπορούσαν να τις μεταπωλούν σε τιμές που καθορίζονταν από ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ρύπων. Μέσω μιας αλυσίδας εικονικών αγοραπωλησιών, στην οποία παρεμβάλλονταν εταιρείες – φαντάσματα και πλαστά τιμολόγια, οι πρωταγωνιστές της απάτης κατάφεραν να κλέψουν από τις ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές ΦΠΑ αξίας 5 δισ. ευρώ. Η υπόθεση άρχισε να αποκαλύπτεται το διάστημα 2009 – 2010 σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσα στις οποίες η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Οι δίκες των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην απάτη βρίσκονται μέχρι σήμερα σε εξέλιξη.

Για Γιούνκερ: Ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε να έχει μετανιώσει πως στην πολιτική η ανακάλυψη του τροχού είναι κάτι πολύ κοινό. “Υποσχεθήκαμε να είμαστε μεγάλοι στα μεγάλα και μικροί στα μικρά – και αυτό κάναμε” δήλωσε χθες ο Γιούνκερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου υπερασπίστηκε την πολιτική του παρακαταθήκη ενώ προσπάθησε να εξασφαλίσει πως η φωνη του θα ακουστεί στη συζήτηση που αφορά και το μέλλον των ευρωπαϊκών θεσμών. Μια από τα ίδια; αναρωτιέται το Politico. “Εκπλήσσομαι ακόμα απο το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές ισχυρίζονται πάντα την ανάγκη να κάνουν λιγότερα αλλά καλύτερα, χωρίς να λένε ότι έχουμε κάνει λιγότερα και ότι τα έχουμε κάνει καλύτερα από όσα άλλοι έχουν σκεφτεί”. “Γιατί ζητούν να κάνουν ακριβώς το ίδιο;” Γιατί είναι περήφανος ο Γιούνκερ: “Μια από τις τελευταίες αναμνήσεις μου είναι η προσπάθεια να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη” είπε προσθέτοντας ότι “αρκετές κυβερνησεις και όχι κυβερνήσεις μικρότερων χωρών – πραγματικά ήθελαν να απαγορεύσουν στην Επιτροπή να κάνει συμφωνία με την Ελλάδα. Παραμένω περήφανος που δεν υποχωρήσαμε στις πιέσεις και διαβεβαιώσαμε ότι η Ελλάδα θα παρέμενε μέλος του ευρώ, που πρέπει να παραμείνει”. Για τι μετανιώνει: “Για δύο πράγματα: ένα προσωπικό και ένα πολιτικό. Όταν ξεκίνησα τη θητεία μου, έσκασε η υπόθεση LuxLeak. Δεν απάντησα σε αυτό, παρά μόνο μια εβδομάδα μετά, θα έπρεπε να είχα απαντήσει άμεσα”. Το δεύτερο λάθος κατά τον Γιούνκερ ήταν ότι “άκουγα πολύ προσεχτικά την βρετανική κυβέρνηση και τον Ντ. Κάμερον επειδή ο τότε πρωθυπουργός μου είχε ζητησει να μην παρέμβω (στην εκστρατεια για το δημοψήφισμα)… Και ήμουν τελικά λάθος που επέλεξα να σιωπήσω σε μια τόσο σημαντική στιγμή. Πρόκειται για το τελευταίο λάθος, που αναγνωρίζω σήμερα, επομένως μην το επαναφέρετε πάλι”. Οι προτεραιότητες του για την επόμενη θητεία: “θα πρέπει να κοιτάμε μπροστά” είπε ο Γιούνκερ. “Ο κόσμος γύρω μας δείχνει πιο ταραγμένος κάθε μέρα. Οι οικονομίες αλλάζουν, το ίδιο και το κλίμα αλλά και οι γεωπολιτικές ισορροπίες και δημιουργούνται νέες προκλήσεις αλλά και νέες ευκαιρίες”. Αυτό σημαίνει για τον Γιούνκερ τρία πράγματα: ένα, “ενίσχυση στης κοινωνικής διάστασης της Ένωσης μας”. Δύο “ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης ως υπεύθυνου παγκόσμιου ηγέτη”. Και τρίτον, “ίσως η πιο σημαντική” κατά τον Γιούνκερ συμβουλή. “Δεν υπάρχει στρατηγική χωρίς συγκεκριμένους στόχους: Πρέπει να αποφασίσουμε σε πράγματα που έχουν πραγματική σημασία και μπορούν τελικά να επιλυθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μπορείς να καταλήξεις τελικά να μην κάνεις τίποτα, όταν προσπαθείς να τα κάνεις όλα”. Κατέληξε κάνοντας σχόλιο για τον τρόπο που επικοινωνούν οι Ευρωπαίοι, ακόμα και στις Βρυξέλλες. “Βλέπω ότι τα Γερμανικά δεν είναι πια μια κοινή γλώσσα” σημείωσε μιλώντας κάποια στιγμή στα Γερμανικά και προσθέτοντας ότι “η Ευρώπη είναι πλούσια, πολύγλωσση περιοχή. Επέλεξα να μην έχω Επίτροπο για τις μειονοτικές γλώσσες. Κοιτώντας σας όμως σε αυτό το δωμάτιο, θα έπρεπε να είχα ορίσει έναν”. Τελικά κατέληξε λέγοντας “κανείς δεν καταλαβαίνει την Αγγλία, αλλά όλοι καταλαβαίνουν αγγλικά”.

Για Σιμπίου: Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ αναζητά πλειοψηφία στο κοινοβούλιο αλλά στη Σύνοδο του Σιμπίου, την Πέμπτη θα έχει μια τέλεια ευκαιρία να διεκδικήσει το βραβείο του νικητή εθνικών εκλογών. Πάντως η υπηρεσιακή κυβερνηση της Ισπανίας κατέθεσε τις δικές της προτάσεις ενόψει της Συνόδου. Και πράγματι, ο Σάντσεθ παίρνει τα ηνία… όλων των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, που τελευταία μάλλον είναι εξαφανισμένοι. Η Ισπανία, λοιπόν, ζητά ένα “κοινό επίδομα ανεργίας” – μια κλασσική σοσιαλιστική προσέγγιση, παρα το γεγονος ότι ο όρος πρωτοακούστηκε από τον πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Το έγγραφο της ισπανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι ενα νέο σχέδιο “θα πρέπει να είναι συμπληρωματικό των εθνικών κυβερνήσεων” και πως “θα πρέπει να προστατεύει τους πολίτες και να αντιμετωπίζει τους οικονομικούς κυκλους”. Επίσης παροτρύνει την Ε.Ε να “θέσει μια δεσμευτική στρατηγική για την ισότητα των φύλων” καθώς “και να ενισχύσει τα κοινά εργαλεία για την αντιμετώπιση της ανεργιας των νέων”. Ενώ η ενίσχυση “της κοινωνικής διάστασης” της Ε.Ε είναι η πρώτη από τις πέντε προτεραιότητες της Ισπανίας αυτό που φαίνεται ότι το μήνυμα βασικά είναι πως τα χρήματα δεν μπορεί να είναι πραγματικά το πρόβλημα. “Δεν μπορούμε να μειώνουμε το επίπεδο της φιλοδοξίας το οποίο θα πρέπει να αντανακλάται στο νέο πολυετές οικονομικό πλαίσιο 2021-2027” αναφέρει το έγγραφο που ισχυρίζεται ότι “το αντίθετο θα προκαλέσει νέα δυσαρέσκεια εντός της Ε.Ε εμποδίζοντας κοινές απαντήσεις των Ευρωπαίων και ενισχύοντας τους ανταγωνιστές της εκτός και εντός συνόρων”. Παράλληλα ζητά έναν “πραγματικό” προϋπολογισμό της Ευρωζώνης με “σταθεροποιητικό ρόλο και επαρκώς επιδοτούμενο”. Επιπλέον ο Σάντσεθ ζητά κάτι, που ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη εγκαταλείψει ως προτεραιότητα: “τη δημιουργία κοινού υπουργείου Οικονομικών με την δυνατότητα να εκδίδει κοινό χρέος” αναφέρει το Politico.

Στη Βρετανία: Η Τερέζα Μέι αναμένεται να παραμείνει στη θέση της έως το συνέδριο των Συντηρητικών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αναφέρουν σήμερα οι Times, μετά από τον νέο στόχο που έθεσε η ίδια για να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για το Brexit έως το καλοκαίρι.
Αλλά οι Financial Times αναφέρουν ότι ανώτατα στελέχη των Τόρις εξετάζουν εκ νέου την αλλαγή των κανόνων για να μπορέσουν να “προκαλέσουν” εκ νέου την ηγεσία της κα Μέι.
Η i αναφέρει πως το Συντηρητικό κόμμα ειναι σε “απόλυτη αποσύνθεση” καθώς παλαιά στελέχη του έχουν ήδη αυξήσει την πίεση προς την Μέι για να παραιτηθεί.
“Πόσος χρόνος χαμένος… και μαζί 150 εκ στερλίνες” είναι ο τίτλος της Daily Express που αναφέρει ότι επιβεβαίωση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μετάσχει στις ευρωεκλογές έχει προκαλέσει οργή ανάμεσα στους ένθερμους υποστηρικτές τόσο του Brexit όσο και όσων εισηγούνται μείωση των φόρων.
Από την πλευρά τους, οι Times αναφέρουν ότι οι επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος συμφώνησαν μια περιορισμένου προϋπολογισμού εκστρατεια για τις ευρωεκλογές ώστε να περιοριστεί η ζημία.

Για Ελλάδα: Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να χαμηλώσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ από το 2020 έως το 2022, μεταδίδει το Bloomberg, αναφέροντας ότι με τον τρόπο αυτό αμφισβητεί τη συμφωνία με τους πιστωτές της στη ζώνη του ευρώ και το ΔΝΤ για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Στην συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκαθάρισε ότι «υποσχεθήκαμε να δώσουμε το 3,5% του ΑΕΠ μας για την εξυπηρέτηση του χρέους και αυτό θα πάρουν οι πιστωτές». Αυτό, αναφέρει το οικονομικό δίκτυο, μπορεί να γίνει είτε απευθείας από το πλεόνασμα είτε από τον δεσμευμένο λογαριασμό, στον οποίο έχουν μεταφερθεί 5,5 δισ. ευρώ από τα αποθέματα ρευστού ως εγγήση προς τους πιστωτές. «Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι ξεκάθαρη. Συμφώνησαν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022» σχολίασε στο Bloomberg εκπρόσωπος του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας. «Πρόκειται για ένα πολιτικό ζήτημα και θα υπάρξουν συζητήσεις με τους πιστωτές, αλλά πρόκειται για ιδέα win- win» είπε από την πλευρά του αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας. Το ειδησεογραφικό δίκτυο υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε χθες πακέτο παροχών ενόψει ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, αλλά και εκλογικών αναμετρήσεων. Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο και κατάαργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ ετησίως.
Στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση και στην τριήμερη σχετική συζήτηση στην ελληνική Βουλή αναφέρεται τμήμα του γερμανικού Τύπου. Συγκεκριμένα η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει: «Λίγο πριν τις Ευρωεκλογές και για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η ψηφοφορία θα γίνει μάλλον την Παρασκευή μετά από τριήμερη συζήτηση, όπως αναφέρουν ελληνικά ΜΜΕ. Είχε προηγηθεί πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας κατά του Παύλου Πολάκη, αναπληρωτή υπουργού Υγείας της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο τελευταίος είχε εκφραστεί υποτιμητικά απέναντι σε πολιτικό της Νέας Δημοκρατίας με αναπηρία. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ήδη στο προοίμιο της πρότασης δυσπιστίας ότι δεν χρειάζεται να γίνει συζήτηση μόνο για έναν υπουργό, αλλά να τεθεί σε δοκιμασία κατευθείαν ολόκληρη η κυβέρνηση. Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την αντίδραση αυτή λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές ανούσιους διαξιφισμούς και εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει δεόντως την ευκαιρία της πολυήμερης συζήτησης για τον προεκλογικό της αγώνα».

Για το ίδιο θέμα το περιοδικό Spiegel γράφει στην ιστοσελίδα του: «Μέσα σε τέσσερις μήνες η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ζητά για δεύτερη φορά ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή. Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι πρόκειται για προεκλογικό ελιγμό.Μόλις πριν από λίγους μήνες ο πρωθυπουργός Τσίπρας κέρδισε μετά βίας τη ψήφο εμπιστοσύνης στη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας (τώρα Βόρεια Μακεδονία). Τώρα λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές θέλει για άλλη μια φορά η Βουλή να κρίνει την κυβέρνησή του».

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα