back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Έρχεται επενδυτικό «boom» με σταθερότητα στη χώρα

Διαβάστε επίσης

Θετικό μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έδωσε ο επικεφαλής της McKinsey Γιώργος Τσόπελας μιλώντας από το βήμα του 9ου ετήσιου συνεδρίου της Capital Link λέγοντας χαρακτηριστικά ότι περάσαμε τον κάβο μετά από οκτώ χρόνια κρίσης ενώ η κατάρρευση της οικονομίας προήλθε από την καθίζηση της κατανάλωσης και την πτώση των επενδύσεων.

Ο επικεφαλής McKinsey σημείωσε χαρακτηριστικά «ότι στα σύνορα υπάρχουν πολλά χρήματα τα οποία θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας».

Διευκρίνισε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται επιπλέον 22 δισ. ευρώ σε επενδύσεις για να φθάσουμε τα 44 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση όταν την περίοδο 2004- 2008 ήταν στα 55 δισ. ευρώ.

Τα Funds χτυπούν τη πόρτα της Ελλάδας και δηλώνουν ότι θέλουν δύο απλά και βασικά πράγματα για να κάνουν επενδύσεις.

Το πρώτο είναι η σταθερότητα και το δεύτερο η απόδοση των κεφαλαίων τους.

Ο κ Γιώργος Τσόπελας διευκρίνισε ότι, η εγχώρια επιχειρηματική κενότητα είναι πρόθυμη και «ανοικτή» στην είσοδο επενδυτών στις εταιρείες τους

Υπογράμμισε ότι τα μακροοικονομικά μεγέθη τα οικονομίας έχουν βελτιωθεί αισθητά και ο σημερινός της στόχος είναι αύξηση του ρυθμού των επενδύσεων για να επανέλθει το ΑΕΠ στα πρo κρίσης επίπεδα.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης στα επίπεδα του 1,5% και 2% δεν είναι ικανοί να φέρουν γρήγορα αποτελέσματα χωρίς επενδύσεις

Στο ενδεχόμενο η ελληνική οικονομία να κινηθεί με αυτούς τους ρυθμούς θα απαιτηθούν 14 χρόνια για επανέλθει το ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα.

Στην περίπτωση που οι ρυθμοί ανάπτυξης ανέλθουν στο 2,8% θα απαιτηθούν 10 χρόνια και με ρυθμούς ανάπτυξης στο 5,6% θα μειωθεί ο χρόνος στα πέντε χρόνια.

Η λύση είναι να αλλάξει το μοντέλο της οικονομίας και να τροφοδοτείται η αύξηση του ΑΕΠ σε ποσοστό 30% από επενδύσεις για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο.

Τ. Πανούσης (Eurobank): Θα ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ η αγορά των «κόκκινων δανείων» εκτός τραπεζών τα επόμενα χρόνια

Άνω των 50 δισ. ευρώ θα διαμορφωθεί τα επόμενα 2-3 χρόνια η αγορά των «κόκκινων» δάνειων υπό διαχείριση εκτός τραπεζικού συστήματος, που θα κληθούν να διαχειριστούν οι εταιρίες διαχείρισης δανείων. Τα παραπάνω επισήμανε ο Τάσος Πανούσης, γενικός διευθυντής διαχείρισης προβληματικών δανείων λιανικής τραπεζικής της Eurobank και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank FPS, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο.

Το ύψος των δανείων που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος είναι σήμερα περίπου 20 δισ. όμως με δεδομένα τα πλάνα που οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποβάλει πρόσφατα στον SSM, πάνω από 30 δισ. θα βγουν σε πωλήσεις/τιτλοποιήσεις έως το 2021. Άρα θα δημιουργηθεί μια αγορά που θα ξεπεράσει τα 50 δισ. σε δάνεια υπό διαχείριση τα 2-3 επόμενα χρόνια.

Όπως ανέφερε ο κ. Πανούσης μέχρι σήμερα 18 εταιρίες έχουν αδειοδοτηθεί και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αλλά υπάρχουν και άλλες προς αδειοδότηση, απασχολώντας περί τα 2.000 άτομα αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια.

Ερωτηθείς γιατί οι εταιρίες διαχείρισης και όχι οι τράπεζες μπορούν να λύσουν πιο αποδοτικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ο κ. Πανούσης είπε ότι, οι τράπεζες διέπονται από ένα πολύ δεσμευτικό κανονιστικό πλαίσιο εποπτείας (ΕΒΑ rules). Επίσης, οι τράπεζες έχουν ως κύριο σκοπό τους να χρηματοδοτούν την οικονομία και να δέχονται καταθέσεις και όχι να «κυνηγούν» τα κόκκινα δάνεια. Υπάρχει δε πάντα ο ηθικός κίνδυνος (moral hazard) και ο φόβος να μολυνθεί το ενήμερο χαρτοφυλάκιο.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα