back to top
15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Δε νικήσατε τον λαϊκισμό – Τον τροφοδοτήσατε

Διαβάστε επίσης

Κορυφώνεται η τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και γιατί διαφωνεί επί της ουσίας αλλά κυρίως γιατί ανησυχεί βαθιά για όσα επιμελώς αποκρύφθηκαν», τόνισε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. «Μας έκανε εντύπωση η μετατροπή των ύβρεων και των κραυγών σε μια θεσμική αταραξία. Μακάρι αυτό να είναι δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας», τόνισε.

«Κύριε Μητσοτάκη βγαίνετε και λέτε πως νικήσατε το λαϊκισμό και την ακροδεξιά. Για τη διαρκή σας αναφορά στο λαϊκισμό, σε αυτήν εδώ την αίθουσα τα έχουμε ακούσει όλα. Ζητάτε διαρκώς εκλογές. Κάθε φορά που δίναμε μια μάχη στο εξωτερικό, μας λέγατε ότι θα έρθουν δεινά, ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Όταν βγήκαμε από το μνημόνιο, μας λέγατε ότι όχι μόνο δεν θα βγούμε, αλλά θα υπογράψουμε και τέταρτο μνημόνιο. Ποντάρατε ότι θα κοπούν οι συντάξεις. Και όταν δεν σας βγήκε αυτό, τότε μας λέγατε ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Θα κάνετε την αυτοκριτική σας για το είδος της αντιπολίτευσης που μας κάνατε;», συνέχισε.

ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε: «Δε νικήσατε κανένα λαϊκισμό, τον τροφοδοτήσατε. Με το Μακεδονικό τον κάνατε κινητήρια δύναμη στην προοπτική της εκλογική σας επικράτησης. Και αυτό θα σας ακολουθεί. Γιατί καταρρεύσανε όλα τα αφηγήματά σας στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική».

Φ. Γεννηματά: Καθαρές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κ. Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε την ομιλία της στη βουλή τονίζοντας ότι «ιδεολογία και μέτρα πρέπει να συμβαδίζουν» και εξήγησε: «Κάνατε φοροελαφρύνσεις και σωστά κάνατε. Έχετε θέσει, όμως, πολύ υψηλούς στόχους για τα πλεονάσματα. Θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να πράξετε τις δεσμεύσεις σας;»

Στη συνέχεια, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απουσία κάθε μέριμνας για τους εργαζόμενους. Για όσους έχασαν τη δουλειά τους κατά τη περίοδο της κρίσης. Δεν παίρνουν τα λεφτά τους από τους πτωχευμένους εργοδότες. Χρειάζεται απολογισμός ευθυνών και κατάσχεση περιουσιών. Ανάπτυξη χωρίς μέριμνα για τους εργαζόμενους δεν θα μπορεί να υπάρξει».

«Στηρίζετε το πελατειακό κράτος, γιατί στηρίζεστε σε αυτό, κ. Μητσοτάκη», συνέχισε.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στη συνέχεια κατηγόρησε τη κυβέρνηση για «έλλειψη μέριμνας για το κοινωνικό κράτος» και τόνισε ότι παραδοσιακά η συντηρητική παράταξη βρίσκεται απέναντι στη διεκδίκηση κοινωνικών δικαιωμάτων.

«Δεν ακούσαμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την διάσωση της ΔΕΗ. Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο», συνέχισε η κ. Γεννηματά, ενώ εξήγησε πως η νέα κυβέρνηση δεν έχει σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Θα ασκήσουμε μαχητική και κυβερνητική αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη βουλή. Πάντα υπερασπιζόμενοι τους πιο αδύναμους, προτείνοντας τις δικές μας εναλλακτικές θέσεις, που θα είναι σε συμφωνία προ πάντων με τους πολίτες. Τέλος, χρειάζεται εθνική συνεννόηση σε όλα τα εθνικά ζητήματα, αλλά και την συνταγματική αναθεώρηση»

«Αρκετά με το μπούλινγκ στο ΚΙΝΑΛ. Θα τους ξεμπροστιάσουμε τους συκοφάντες», τόνισε και καταληκτικά εξήγησε πως το κόμμα της θα είναι απέναντι , όποτε χρειάζεται, στη νέα κυβέρνηση «που βρήκε στη μπρίζα τη μονταζιέρα του Μαξίμου που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Δ. Κουτσούμπας: Απλή αλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Απλή αλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ», δήλωσε και επισήμανε ότι το έδαφος για την ΝΔ είναι «στρωμένο με αντιλαϊκά μέτρα και αποφάσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

«Θα είμαστε στον καθημερινό αγώνα για να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης, σε κάθε επαγγελματικο κλάδο. Θα φέρουμε με συνέπεια στη Bουλή τροπολογίες, διεκδικήσεις των εργαζομένων και νέες προτάσεις νόμου», συνέχισε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

Βαρουφάκης: «Αυτά που υπόσχεστε δεν έχουν γίνει ποτέ»

Τη βεβαιότητα ότι και η νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τις εντολές και τις οδηγίες των δανειστών, διατύπωσε ο Γιάνης Bαρουφάκης, στην δική του τοποθέτηση στη Βουλή.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 προειδοποίησε ότι για να πετύχει η κυβέρνηση το στόχο του πλεονάσματος 3,5% με τις φοροαπαλλαγές που έχει εξαγγείλει πρέπει να γίνουν επενδύσεις πολύ πιο γρήγορα από το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών. «Αυτά που υπόσχεστε δεν έχουν γίνει ποτέ», υπογράμμισε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα