back to top
15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αντιπαράθεση για την αποφυλάκιση του Ε.Κορκονέα και τον Ποινικό Κώδικα

Διαβάστε επίσης

Πολιτική αντιπαράθεση για την απόφαση του δικαστηρίου και την αποφυλάκιση του Ε.Κορκονέα.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργό Στέλλιος Πέτσας αναφέρθηκε στην “τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ”. Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε ως “επικοινωνιακή και πολιτική αθλιότητα” και “συνειδητό ψεύδος” τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

“Δεν σχολιάζουμε αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα που σχετίζεται δυστυχώς με αποφάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης. Έχει να κάνει με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές” είπε στον ΣΚΑΙ ο κ. Στέλλιος Πέτσας.   “Η αποφυλάκιση Κορκονέα, η μικρότερη ποινή, οφείλεται βασικά σε δύο λόγους: Πρώτον ότι άλλαξε το θέμα των ελαφρυντικών με τρόπο που επιβάλλει στο δικαστήριο να εξετάσει τον πρότερο σύννομο βίο και για αυτό του αναγνώρισε ελαφρυντικό. Και το δεύτερο ότι χαμήλωσε το μέγιστο ύψος της ποινής, από τα 20 έτη στα 15. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων είχε ως αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί ο Κορκονέας. Εμείς έχουμε πει ότι θα αλλάξουμε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που προσβάλλουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα και μας βρίσκουν απέναντι. Θέλουμε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και αυτό θα κάνουμε. Θα αλλάξουμε αστοχίες εξαιτίας των οποίων ακόμη και καταδικασθέντες για ειδεχθή εγκλήματα βγαίνουν έξω”

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ

Ως “επικοινωνιακή και πολιτική αθλιότητα” χαρακτήρισε τη σύνδεση του νέου Ποινικού Κώδικα με την αποφυλάκιση Κορκονέα, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στο Νότιο Τομέα της Β’ Περιφέρειας Αθήνας, Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Νεκτάριο Νώτη.

Όπως είπε ο κ. Μπαλάφας, ο θεσμός των ελαφρυντικών, όπως του πρότερου έντιμου βίου που αναγνωρίστηκε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, προβλέπεται στο ελληνικό ποινικό σύστημα εδώ και 70 χρόνια και ακριβώς το ίδιο σύστημα, εμπλουτισμένο με την εμπειρία και τη νομολογία, διατηρήθηκε ακέραια και στο νέο Ποινικό Κώδικα, που- όπως επισήμανε- διαμορφώθηκε από μια επιτροπή ευρύτερης αποδοχής”

Ως συνειδητό ψεύδος χαρακτήρισε την σύνδεση της αποφυλάκιση του Ε.Κορκονέα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Σε δήλωσή του, ο κ. Χαρίτσης αναφέρει ότι «πρέπει επιτέλους να μπει ένα στοπ στον κυβερνητικό αυτό κατήφορο» και σημειώνει πως «ο νέος Ποινικός Κώδικας δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την προβληματική ετυμηγορία του δικαστηρίου που αναγνώρισε το ελαφρυντικό “του πρότερου σύννομου βίου” και οδήγησε στην αποφυλάκιση Κορκονέα».

Την άποψη ότι η αποφυλάκιση του εντολέα του Επαμ. Κορκονέα σχετίζεται άμεσα με τους νέους ποινικούς κώδικες εξέφρασε ο συνήγορός του Ε. Ανδρούλας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, όπως αναφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος”

«Είναι 11 χρόνια μέσα στη φυλακή, έχει εκτίσει το σύνολο της ποινής για αυτό και βγήκε κατευθείαν. Όταν ένας καταδικασμένος έχει εκτίσει την ποινή είναι υποχρεωμένος ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης να τον απολύσει αμέσως», είπε μιλώντας στα Παραπολιτικά FM.

Ερωτηθείς με ποιο τρόπο σχετίζεται η συγκεκριμένη απόφαση με τους νέους ποινικούς κώδικες, απάντησε:

«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι σχετίζεται άμεσα επειδή άκουσα και σχόλια που στρέφονται κατά της δικαστικής αποφάσεως αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να πούμε ότι η απόφαση αυτή στηρίχτηκε στο νόμο. Δεν του έβγαλε το δικαστήριο τον Κορκονέα, δεν του επέβαλλε το δικαστήριο τα 13 χρόνια κάθειρξης, τα 13 χρόνια κάθειρξης τα επέβαλε ο νόμος».

Συγκέντρωση στα Εξάρχεια – Σε συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ

Κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας απόψε στις 8 στα Εξάρχεια, στο σημείο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, απευθύνεται μέσω των social media από μέλη της Πρωτοβουλίας ενάντια στη Λήθη, μετά την αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η ΕΛΑΣ έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων ή καταδρομικών επιθέσεων και λαμβάνει αυξημένα μέτρα περιπολίας σε κτίρια που μπορεί να αποτελούν στόχους και σε αστυνομικά τμήματα.

Η ΚΝΕ καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας

«Καταγγέλλουμε την απόφαση, που οδήγησε στην αποφυλάκιση του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επ. Κορκονέα, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη, και την αθώωση του άλλου κατηγορουμένου, Β. Σαραλιώτη. Αυτή η δικαστική απόφαση, με την προκλητική αναγνώριση “ελαφρυντικών” στον δολοφόνο ενός 15χρονου, αξιοποιώντας και τις διατάξεις του νέου αντιδραστικού Ποινικού Κώδικα, προκαλεί δικαιολογημένα το αίσθημα δικαίου του λαού και της νεολαίας και στρώνει το έδαφος για ένταση της καταστολής και της ασυδοσίας», αναφέρει ανακοίνωση της ΚΝΕ η οποία καλεί τους νέους και τις νέες σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 2 Αυγούστου στις 10:00 π.μ. στον Άρειο Πάγο και στις 11:30 π.μ. στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ως πρόκληση για τη νεολαία και το λαϊκό αίσθημα χαρακτηρίζει η “Λαϊκή Ενότητα” την  σχεδιαζόμενη αποφυλάκιση του Κορκονέα  ” Η απόφαση αυτή αποτελεί πρόκληση στο λαϊκό αίσθημα δικαιοσύνης και εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση του δικαστικού σώματος”.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα