back to top
15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει οριστικά την εποχή της κρίσης»

Διαβάστε επίσης

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα έχει ξεπεράσει οριστικά την εποχή της κρίσης», στέλνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad, μέσω της οποίας απευθύνει κάλεσμα στους Ολλανδούς επενδυτές να εμπιστευτούν τη χώρα μας.

Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι οι εταίροι της χώρας και οι διεθνείς αγορές αναγνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και διαβεβειώνει πως η νέα κυβέρνηση ” εγγυάται τη σταθερότητα και τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων ειδικά σε ό,τι αφορά την άρση των εμποδίων για την υλοποίηση επενδύσεων.”

Κληθείς να σχολιάσει το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο των κρατικών ομολόγων και το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται χωρίς πρόβλημα ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει: «Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Το διαπιστώνει κανείς και στους δείκτες εμπιστοσύνης που έχουν επίσης βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό».
Σε ότι αφορά το αν θα ζητήσει αμέσως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το επίπεδο του 3,5% απαντά ότι αυτό θα γίνει μετά την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας και την τήρηση του στόχου για το 2019 και το 2020. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι η συμφωνία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τόσο υψηλά πλεονάσματα «είναι ένα απομεινάρι του παρελθόντος, ένα μέτρο που ελήφθη την εποχή κατά την οποία στην Ελλάδα υπήρχε μια κυβέρνηση που δεν ήταν καθόλου πρόθυμη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».

Για το πελατειακό κράτος και τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι «είναι αναγκαίο να μειωθούν στο ελάχιστο οι συναλλαγές πρόσωπο με πρόσωπο» ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και παράλληλα να δημιουργηθούν συνθήκες που θα στηρίζουν τη σταδιοδρομία των πολλών, άξιων δημοσίων υπαλλήλων.

Ερωτηθείς για την αύξηση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες ημέρες τονίζει ότι «η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί ευρωπαϊκή στρατηγική”.
“Δεν είναι λογικό ένα τέτοιο ζήτημα να αφορά μόνο ορισμένες χώρες», σημειώνει και προσθέτει, απευθυνόμενος στις χώρες που δεν συμμετέχουν στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια, ότι «όποιος θέλει τα πλεονεκτήματα των ανοιχτών συνόρων της συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να είναι έτοιμος να επωμιστεί και τις συνέπειες».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα