back to top
15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στη Σαουδική Αραβία εκτάκτως σήμερα ο Πομπέο

Διαβάστε επίσης

Για τη Σαουδική Αραβία αναχωρεί εκτάκτως σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ενώ στην Τζέντα το σαουδαραβικό καθεστώς αναμένεται να παρουσιάσει δημοσίως τα στοιχεία που κατέχει και φέρονται να αποδεικνύουν, ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου κατά των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Οι διαβεβαιώσεις της Aramco για αποκατάσταση της παραγωγής στα κανονικά επίπεδα πιο σύντομα από το αναμενόμενο, οδήγησε τις αγορές σε τάσεις διόρθωσης. Η αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ωστόσο δεν συμβαδίζει και με τη άμβλυνση των ανησυχιών για την διεθνή ασφάλεια . Την ανησυχία ενισχυόσουν και τα διάφορα σενάρια για επικείμενη αμερικανική επίδειξη ισχύος με βάση δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι το Πεντάγωνο επεξεργαζεται σχέδια ενδεχόμενης αντίδρασης των ΗΠΑ. Το τελευταίο αυτό δεν εμπεριέχει είδηση καθώς πάντα και σε οποιοδήποτε συμβάν που απειλεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ το Πεντάγωνο επεξεργάζεται σχέδια δράσης.

H Ουάσιγκτον έχει επανειλλημενως δηλώσει τις τελευταίες ώρες ότι θα αναμένει την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας για την δική της απάντηση στα πλήγματα κατά της Aramco. Η συζήτηση περί αυτού θα αναπτυχθεί και κατά την διάρκεια των επαφών που θα έχει στη Σ. Αραβία ο Μάικ Πομπέο.

Σε χθεσινή ομιλία του στο ινστιτούτο μελετών Heritage Institute, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικλ Πενς είπε ότι, η Ουάσινγκτον εξετάζει τα στοιχεία που διαθέτει για τις επιθέσεις και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή. Εάν το Ιράν εξαπέλυσε αυτές τις επιθέσεις για να πιέσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος της Τεχεράνης, θα αποτύχει, πρόσθεσε ο Πενς. Παρότι, από την πρώτη στιγμή, η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί ευθέως το Ιράν για τις επιθέσεις στον ενεργειακό κολοσσό Aramco ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται επιφυλακτικότερος του συνήθους και δηλώνει ότι θα αναμείνει να βεβαιωθεί για τους τους πραγματικούς θήτες της επίθεσης την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν οι αντάρτες Θούτι της Υεμένης. Ο πρόεδρος Τραμπ επιδιώκει να συντονίσει τις ενέργειές του με τη Σαουδική Αραβία και αποφεύγει να χρησιμοποιήσει ευθέως επιθετική ρητορική κατά της Τεχεράνης, παρότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι έχουν ταυτοποιήσει και τις ακριβείς τοποθεσίες απογείωσης των drones που έπληξαν τις εγκαταστάσεις της Aramco.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο CBS News την Τρίτη, ένας ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα drones προήλθαν από τοποθεσίες στο νότιο Ιράν, δηλαδή στο βορειότερο άκρο του Κόλπου. Ακόμη, προσέθεσε ότι η σαουδαραβική αεράμυνα ήταν αδύνατον να αναχαιτίσει τις επιθέσεις, καθότι όλα της τα αμυντικά συστήματα είναι στραμμένα στο νότο, εστιάζοντας σε επιθέσεις προερχόμενες από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.
Μία ημέρα νωρίτερα, οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες από τις καταστρεμμένες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις , ισχυριζόμενες ότι τα σημεία τους που επλήγησαν, βρίσκονται στο βόρειο/βορειοδυτικό τμήμα τους κάτι που ενισχύει την θεωρία ότι η επίθεση προήλθε από περιοχές του βόρειου Κόλπου, δηλαδή από εδάφη του Ιράν ή του Ιράκ. Ακόμη, στο ερώτημα που του τέθηκε, εάν η Ουάσιγκτον είναι βέβαιη για την προέλευση των χτυπημάτων, ο αξιωματούχος απάντησε καταφατικά. Ο ίδιος αξιωματούχος προανήγγειλε ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία θα παρουσιαστούν αναλυτικά στη Γενική Συνέλευση του Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα, ώστε να πειστεί η διεθνής κοινότητα και κυρίως οι Ευρωπαίοι.

Όσον αφορά στην ΕΕ η Γαλλία θα στείλει εμπειρογνώμονες στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να συνδράμουν τις έρευνες που διεξάγονται Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την επίθεση και διαβεβαίωσε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ότι η χώρα του είναι δεσμευμένη στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής.Σε απάντηση στο σαουδαραβικό αίτημα, ο πρόεδρος Μακρόν επιβεβαίωσε στον πρίγκιπα διάδοχο ότι η Γαλλία θα στείλει εμπειρογνώμονες στη Σαουδική Αραβία για να συμμετάσχουν στις έρευνες που έχουν στόχο να καθορίσουν την προέλευση και τον τρόπο που εξαπολύθηκε η επίθεση”, τονίζεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα