back to top
16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Βρετανία: Την “εκπαραθύρωση” του αντιπροέδρου του Εργατικού κόμματος επιδιώκει η αριστερή πτέρυγα

Διαβάστε επίσης

Ο δεύτερος στην ηγεσία των Εργατικών Τομ Γουότσον υπογράμμισε ότι η πρόταση για την κατάργηση της θέσης του ως αντιπροέδρου του κόμματος συνιστά “σχισματική επίθεση” κατά του ευρύτερου συνόλου που στηρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση.
Η σχετική πρόταση έχει υποβληθεί από τον Τζόναθαν Λάνσμαν , ιδρυτή της οργάνωσης Momentun, της αριστερής πτέρυγας του κόμματος και θα συζητηθεί στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος
Η αρχική απόπειρα για την κατάργηση της θέσης έγινε χθες Παρασκευή στη συνάντηση που είχαν τα μέλη της κεντρικής επιτροπής αλλά απέτυχε επειδή η πρόταση δεν συγκέντρωσε τα δύο τρίτα των ψήφων που απαιτεί το καταστατικό του κόμματος.
Μια νέα προσπάθεια για την “αποκαθήλωση” του Γουότσον θα γίνει αργότερα σήμερα την παραμονή έναρξης του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος στο Μπράιτον, αναφέρουν οι πληροφορίες.
“Πληροφορήθηκα ότι έγινε πρόταση για την απομάκρυνσή μου ενώ έτρωγα σε ένα κινέζικο εστιατόριο την Παρασκευή το βράδυ στο Μάντσεστερ” , είπε ο κ. Γουότσον στο Radio 4 του BBC.
“Είναι μια προσπάθεια που θα μεταβάλλει το κόμμα μας σε έναν πολιτικό οργανισμό που δε θα ανέχεται την πολυφωνία , ένας οργανισμό στον οποίο οι διχαστικές προτάσεις θα πρέπει να γίνονται απόλυτα σεβαστές και να τίθενται σε εφαρμογή” , σημείωσε.
“Η πρόταση για την κατάργηση της θέσης του αντιπροέδρου είναι τελείως αντίθετη με τις παραδόσεις του Εργατικού κόμματος που έχουν μια ιστορία 100 ετών”, πρόσθεσε.

“H Momentun διαφωνεί με τη στάση μου στο Brexit”

O αντιπρόεδρος του Εργατικού κόμματος στη συνέντευξη που έδωσε στο BBC τόνισε επίσης ότι ο κ. Λάνσμαν και η “φράξια του” δεν μπορούν να κρύψουν την οργή τους για τις θέσεις που επανειλημμένα έχει εκφράσει αναφορικά με το Brexit.
Ο κ. Γουότσον έχει παροτρύνει τον ηγέτη του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν να στηρίζει – “χωρίς επιφυλάξεις το στρατόπεδο των Remain” – και την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Υποστηρίζει τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος πριν τη διεξαγωγή γενικών εκλογών
Ο κ. Κόρμπιν όμως έχει αντίθετη γνώμη . Πρώτα εκλογές και μετά δημοψήφισμα , λέγει ο ηγέτης των Εργατικών. Στο δημοψήφισμα αυτό , υποστηρίζει ο Κόρμπιν, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να επιλέξουν αν επιθυμούν το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ ή αν θέλουν να παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού μπλοκ.

“Καταστροφικός σεχταρισμός”

Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ , ο οποίος ήταν ηγέτης του Εργατικού κόμματος από το 1997 έως το 2007 , τόνισε ότι η πρόταση για την κατάργηση της θέσης του αντιπροέδρου συνιστά – “καταστροφικό σεχταρισμό” .
“Το Εργατικό κόμμα πάντοτε είχε χώρο για τη διαφορετική άποψη και η θέση του αντιπροέδρου ήταν εκεί για να αναδεικνύεται κατά κάποιο τρόπο η αυτή η άποψη”, παρατήρησε ο κ. Μπλερ.
“Η κατάργηση της θέσης θα είναι ένδειξη ότι το κόμμα δεν αποδέχεται πλέον τον πλουραλισμό, μολονότι ήταν πάντα βασική μας επιδίωξη όπως δείχνει η ιστορία του Εργατικού κόμματος”, κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

“Αυτές οι ενέργειες θυμίζουν Βενεζουέλα”

Σήμερα ο υπό πολιορκία αντιπρόεδρος απηύθυνε έκκληση στην οργάνωση Momentun και στα μέλη της να αποδείξουν στους ψηφοφόρους ότι σοβαρά επιδιώκουν να αλλάξει η οικονομία της χώρας προς όφελος των πολλών αντί να εμμένουν – “στην αλλαγή του καταστατικού με στόχο να πυροβολήσουν κάποιον με τον οποίο διαφωνούν”.
Όταν ρωτήθηκε αν κατά τη γνώμη του πίσω από την κίνηση για την κατάργηση της θέσης του κρύβεται ο Τζέρεμι Κόρμπιν , ο Γουότσον απάντησε – “δεν γνωρίζω αλλά είναι σε θέση να τη σταματήσει”.
Υπεραμύνθηκε του ρόλου του και σημείωσε ότι έχει εκλεγεί στη θέση του αντιπρόεδρου από τα μέλη του κόμματος τα οποία θα μπορούσαν να κινήσουν μια νέα εκλογική διαδικασία για την απομάκρυνσή του αντί – “να ενεργήσουν μυστικά σε μια συνάντηση της τελευταίας στιγμής”.
“Αυτού του είδους οι ενέργειες συμβαίνουν στη Βενεζουέλα και δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο”, είπε ο κ. Γουότσον.
Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα