back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δ. Κουτσούμπας: «Να αποζημιωθούν πλήρως, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι πυροπαθείς στην Εύβοια»

Διαβάστε επίσης

«Είμαστε εδώ στην πολύπαθη Εύβοια για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας, τη στήριξη μας στους ανθρώπους που υπέστησαν ζημιές, στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχασαν τους κόπους μιας ζωής, που καταστράφηκαν οι καλλιέργειες τους, χάθηκαν τα ζώα τους», είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που επισκέφθηκε τα Ψαχνά Εύβοιας, για την πολιτική συγκέντρωση της Τομεακής Οργάνωσης Εύβοιας, με θέμα: “Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία της ζωής του λαού και του περιβάλλοντος και την ουσιαστική αποκατάσταση από τις συνέπειες της πυρκαγιάς”.

Στην ομιλία του ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, είπε και τα εξής: «Σήμερα είμαστε εδώ στα Ψαχνά μετά τις πυρκαγιές. Πέρυσι, ήμασταν πάλι εδώ, στο Μαντούδι μετά τις πλημμύρες. Και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να συνεχιστεί και να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η οργάνωση των κατοίκων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, και των επαγγελματιών της περιοχής, για να δυναμώσει η διεκδίκηση για άμεσα μέτρα που είναι αναγκαία για το λαό της περιοχής.

Και από δω, απ’ αυτήν εδώ την πλατεία, απαιτούμε από την κυβέρνηση, αλλά και από την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση:

Να κηρυχθεί άμεσα αναδασωτέα η περιοχή της δασικής έκτασης που κάηκε, χωρίς καμία εξαίρεση. Καμία επιχειρηματική δράση στην καμένη περιοχή.
Να απαγορευτεί η υλοτόμηση του καμένου δάσους από εργολάβους που καραδοκούν.
Να δρομολογηθούν άμεσα τα αναγκαία δασοτεχνικά – αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα για την προστασία από πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Να ολοκληρωθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι για την ποιότητα των υδάτων από τις γεωτρήσεις.
Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν πλήρως στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι, για την καταστροφή που υπέστησαν σε κτηνοτροφικές μονάδες, γεωργικές εκτάσεις (μελίσσια, ελαιώνες, ρετσίνια κ.ά.), σε ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές.
Να χορηγηθούν άμεσα δωρεάν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους.
Να αποδοθεί έκτακτο γενναίο βοήθημα στους ρετσινάδες της περιοχής που έχασαν τη βασική πηγή του εισοδήματός τους, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους, αλλά και για τα επόμενα 3 τουλάχιστον χρόνια.
Να υπάρξει μέριμνα ώστε να απασχοληθούν σε εποχιακές δουλειές και δήμους και άλλους φορείς.
Να εξαιρεθούν οι πληγέντες από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, των τελών και λοιπών εισφορών στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, Ύδρευση κ.τ.λ.)
Να αυξηθούν τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαμόρφωση των αναγκαίων υποδομών πυροπροστασίας (διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων, καθαρισμός δασών, δίκτυο πυροσβεστικών κρουνών και υδατοδεξαμενών).
Να αυξηθούν τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαμόρφωση των αναγκαίων υποδομών πυροπροστασίας και στελέχωσή τους, με επαρκές και μόνιμο προσωπικό στην Πυροσβεστική και στη Δασική Υπηρεσία για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.
Ενάμιση μήνα μετά, που οι κάμερες έχουν φύγει και η καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, έχει ξεχαστεί -όχι βέβαια γι αυτούς που την έζησαν- θέλουμε να μιλήσουμε για όλα αυτά που δεν έγιναν και πρέπει να γίνουν, γιατί τα προβλήματα είναι εδώ δεν ξεχνιούνται και περιμένουν λύσεις.

«Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να δεσμεύσει κονδύλια για να αποζημιωθούν πλήρως, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και αστερίσκους, οι πληγέντες ρητινοκαλλιεργητές, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι. Τα προβλήματα είναι εδώ και θα παραμένουν όσο δεν μπαίνουν στο επίκεντρο τόσο τα αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα, που τώρα πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν, έργα αναγκαία μετά και τις πυρκαγιές, όσο και τα μέτρα πρόληψης – πυροπροστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος» κατέληξε.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα