back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Φάβα και κρητική σαλάτα

Διαβάστε επίσης

Φάβα

«κάποιο λάκκο έχει η φάβα»….

Λένε πως η καλύτερη είναι της Σαντορίνης, δεν το αμφισβητώ, όμως εγώ στηρίζω την πατρίδα μου την Αρκαδία και αγοράζω από τον Φενεό που είναι καταπληκτική και βράζει μέσα σε μισή ώρα χωρίς φυσικά χύτρα, η φάβα δεν μπορεί να βράσει στην χύτρα γιατί αφρίζει πολύ.

Για να την φτιάξουμε, θα χρειαστούμε, μισό κιλό φάβα, ένα κύβο λαχανικών, αλατοπίπερο και λίγο λάδι.

Βάζουμε την φάβα στην κατσαρόλα με νερό να βράσει, αφού την ξεπλύνουμε καλά και δεν ρίχνουμε τίποτα στις πρώτες βράσεις που θα πάρει γιατί πρέπει να βγάλουμε τον αφρό της, την ξαφρίζουμε όπως το κρέας την φάβα.

Αφού την ξαφρίσουμε τελείως, ρίχνουμε όλα τα υλικά μας μέσα, ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε λίγο το μάτι, σε μισή ώρα περίπου είναι έτοιμη.

Κατά την διάρκεια του βρασίματος θέλει λίγο προσοχή γιατί κολλάει στον πάτο, γι αυτό θέλει συχνό ανακάτεμα.

Η φάβα σερβίρετε με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, λάδι επιπλέον αυτού που βάλαμε και λεμόνι.

Θα την συνοδεύσουμε με βραστή η ωμή σαλάτα και φρέσκο ψωμί.

Υπέροχη Κρητική σαλάτα…

Σήμερα λέω να κάνουμε ένα ελαφρύ φαγάκι απ όλες τις απόψεις… και θερμίδων και προετοιμασίας και οικονομίας, πλούσιο όμως σε χρώμα και γεύση.

Είναι όπως είπαμε ένα ελαφρύ, αλλά υπέροχο πλήρες γεύμα. Στην Κρήτη παλιά, αυτή η σαλάτα αντικαθιστούσε το κύριο γεύμα, όταν οι άνθρωποι δούλευαν πολλές ώρες στα χωράφια τους και είχαν αδυναμία στο να μαγειρέψουν στο χωράφι.

Έτσι, με όλα αυτά τα υλικά που περιέχει αυτή η σαλάτα, άνετα άνετα την κάνεις κύριο γεύμα και φυσικά το καλύπτει απόλυτα.

Θα χρειαστούμε λοιπόν, ντομάτα, αγγούρι, πράσινη πιπεριά, κρεμμύδι ξερό, την ποσότητα του κρεμμυδιού την κανονίζετε εσείς ανάλογα με το πόσο σας αρέσει, βρασμένη πατάτα, βρασμένα δυο αυγά, κάπαρη, λίγες ελιές για το στόλισμα και μικρούς κρητικούς ντάκους, η παξιμάδια ολικής άλεσης η θα σας πω κάτι άλλο που γίνεται μούρλια!

Αν δεν έχετε παξιμάδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλιό ψωμί, που θα κόψετε σε φέτες, μετά σε μικρότερα κομμάτια, το βάζετε σ ένα μικρό ταψάκι, του ρίχνετε λίγο αλατάκι και λίγο λαδάκι και το βάζετε σε δυνατό φούρνο μέχρι να ροδίσει.

Έτσι, με το ψημένο ψωμάκι, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα παξιμάδια και να μοσχοβολήσει το σπίτι σας υπέροχα!!

Να σας πω επίσης, πως δεν χρειάζεται να βάλετε κατσαρόλα για να βράσετε τις πατάτες για την σαλάτα, απλά τις πλένετε καλά και όπως είναι με την φλούδα, τους κάνετε μερικές μαχαιριές και τις βάζετε τον φούρνο μικροκυμάτων στην δυνατή σκάλα ένα τέταρτο.

Θα κόψετε όλα σας τα υλικά σ ένα βαθύ μπολ, αφού θα έχετε τοποθετήσει από κάτω δυο τρία παξιμάδια, ώστε τα υλικά να βγάλουν τους χυμούς τους και να τα μαλακώσουν.

Συνεχίζετε με τις βραστές πατάτες, αφού τους αφαιρέσετε την φλούδα, φεύγει πανεύκολα, τα αυγά επίσης σε κομμάτια, θα ανακατέψετε ελαφρά, με … σεβασμό, θα αλατοπιπερώσετε, θα βάλετε άλλα δυο τρία παξιμάδια γύρω γύρω, θα στολίσετε από πάνω με την κάπαρη, τις ελιές, αν θέλετε λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο η λίγο τριμμένο καρότο για χρώμα.

Σ ένα βαζάκι θα βάλετε λίγο λάδι, λίγο ξύδι, θα κλείσετε το καπάκι, θα το χτυπήσετε καλά και θα το ρίξετε από πάνω.

Συνοδεύουμε με λίγο τυρί φέτα … η το ρίχνουμε κομματάκια μέσα στην σαλάτα μας.

Καλή όρεξη…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα