back to top
15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Απάντηση του ελληνικού Υπ. Εξωτερικών στο τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του

Διαβάστε επίσης

Έντονα αντέδρασε η Αθήνα στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που σχολιάζοντας τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Διεθνές Συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, έκανε λόγο για «αβάσιμους, ψευδείς και εχθρικούς ισχυρισμούς» απέναντι στην τουρκική ιστορία, ενώ υπενθύμισε με τρόπο προκλητικό ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τους ρίξαμε στο Αιγαίο».

«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε» προσέθεσε ο κ Γεννηματάς.

«Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου/Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια» κατέληξε στη δήλωση του.

Να θυμίσουμε ότι σε γραπτή απάντηση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, σε ερώτηση για την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο διεθνές συνέδριο για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αναφέρονται τα παρακάτω:

«Απορρίπτουμε τους αβάσιμους, ψευδείς και συκοφαντικούς εχθρικούς ισχυρισμούς του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της ιστορίας μας σε ομιλία του στην Αθήνα στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019, σε συνέδριο υπό την επωνυμία “6ο Διεθνές Συνέδριο για το Έγκλημα της Γενοκτονίας”.

Εάν η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τους ρίξαμε στο Αιγαίο, επιθυμεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της, πρέπει πρώτα να δει την έκθεση της Επιτροπής Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών, η οποία διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία, και τις Διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης που καταδίκασαν την Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε.

Καλούμε την ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει την οδό του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Βενιζέλου, που υπέδειξε ως υποψήφιο για Νόμπελ ειρήνης τον μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ ο οποίος ίδρυσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας δίνοντας αγώνα εναντίον του εισβολέα ελληνικού στρατού, να παραμερίσει τις ονειροπόλες ιδεολογίες και να υιοθετήσει τις αρχές καλής γειτονίας και φιλίας».

Στην ανακολουθία δηλώσεων και πράξεων του Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ λίγες ώρες μετά την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εμπρηστικών και προκλητικών δηλώσεων»,τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος ενώ αποκάλυψε ότι στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο ο Τούρκος πρόεδρος είπε στην ελληνική διπλωματική αποστολή «να μη χτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι». Για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, ο Υπουργός Άμυνας, υπογράμμισε ότι «η συμφωνία θα ακυρωθεί από τη Βουλή της Λιβύης”».

Για «καουμποϊλίκια» κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», τονίζοντας ότι οι τουρκικές πρακτικές σε ό,τι αφορά την Κύπρο δεν βοήθησαν ούτε την Άγκυρα, ούτε τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά ούτε και πέτυχαν κάποιους από τους στόχους που είχε εξαγγείλει η Τουρκία εκεί.

«Εναπόκειται στην τουρκική κυβέρνηση να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι έχει τη θέληση να συμβάλει στη σταθερότητα και στην ευημερία της περιοχής ή αν, αντιθέτως, θα συνεχίσει με την πρακτική της να καταπατά το διεθνές δίκαιο και να αποτελεί παράγοντα αστάθειας και αναταραχής στην νοτιοανατολική Μεσόγειο», δηλώνει στην εφημερίδα Real News, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα