back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η έκρηξη του ηφαιστείου Ουακατάνε στη νήσο Γουάιτ της Νέας Ζηλανδίας με αρκετούς νεκρούς καθώς και η συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Ουκρανικό:

“Ρωσία – Ουκρανία συμφωνούν σε κατάπαυση του πυρός εως το τέλος του χρόνου” αναφέρει η DW. Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Ουκρανός ομόλογός του συμφώνησαν να εφαρμοστεί “κατάπαυση του πυρός” στην ανατολική Ουκρανία έως το τέλος του χρόνου.

“Οι πλευρές δεσμεύονται σε μια πλήρη και εκτενή εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, που θα ενισχυθεί με την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων εκεχειρίας έως το τέλος του 2019” αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν. Η τετραμερής σύσκεψη με τη συμμετοχή Γερμανίας και Γαλλίας οδήγησε όλες τις πλευρές να συμφωνήσουν επίσης στην εφαρμογή ανταλλαγής κρατουμένων έως το τέλος του χρόνου. Ήταν η πρώτη φορά που ο Ζελένσκι συναντούσε τον Ρώσο ομόλογό του.
Ο Ζελένσκι ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση ότι θα φέρει την ειρήνευση στην Ανατολική Ουκρανία, όπου από το 2014 έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 13.000 άνθρωποι, σε συγκρούσεις ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και στους ρωσόφωνους αυτονομιστές. Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος, που δεν διαθέτει πολιτική πείρα, αφού μέχρι πρόσφατα ήταν δημοφιλής κωμικός, αντιμετωπίζει ισχυρές αντιδράσεις από μερίδα Ουκρανών, όπως έδειξε η διαδήλωση χιλιάδων πολιτών την Κυριακή στον Κίεβο, με κεντρικό σύνθημα “όχι στη συνθηκολόγηση” (με τη Ρωσία).

Η συνθήκη κατάπαυσης του πυρός του 2015, η οποία υπεγράφη στο Μινσκ της Λευκορωσίας, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε. Η εν λόγω συνθήκη προέβλεπε ότι η Ουκρανία θα ανακτήσει τον έλεγχο των ανατολικών συνόρων της με τη Ρωσία, αφού προηγουμένως διεξαχθούν εκλογές στις ρωσόφωνες περιοχές του Ντονέσκ και του Λουγκάνσκ, που έχουν εξεγερθεί εναντίον του Κιέβου, και κατοχυρωθούν τα δικαιώματα αυτονομίας τους. Ο Ζελένσκι επιθυμεί να αντιστρέψει το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή πρώτα να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων και μετά να γίνουν εκλογές, κάτι που μέχρι χθες δεν δεχόταν η Ρωσία. Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι εξέδωσε διαβατήρια για 125.000 κατοίκους του Ντονέσκ και του Λουγκάνσκ, γεγονός που προκάλεσε αντίδραση από το Κίεβο.

“Η ερώτηση της ημέρας; Ήταν καλή ιδέα να χρησιμοποιηθεί ο τίτλος της Νορμανδίας… στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας, όταν πρόκειται για περιοχή που έχει συνδεθεί με τις αιματοβαμμένες μάχες του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου; αναρωτιέται το Politico. Όταν οι ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας συναντήθηκαν στο Παρίσι τη Δευτέρα στο πλαίσιο “της ομάδας Νορμανδίας” δεν έφθασαν και πολύ μακριά… Οι συνονομιλίες δεν κατέληξαν στην πολυπόθητη συμφωνία ώστε να επεκταθεί η ζώνη εκεχειρία, ούτε αποσπάστηκε συγκεκριμένη δέσμευση εκ μέρους της Ρωσίας ώστε να αφοπλιστούν οι ένοπλοι που στηρίζονται από το Κρεμλίνο.
Αντιθέτως, οι ηγέτες επανεδεσμεύθηκαν για την ήδη υπάρχουσα εκεχειρία και συμφώνησαν να εξετάσουν τρεις νέες περιοχές για την απόσυρση στρατευμάτων. Ίσως το μοναδικό αποτέλεσμα που επετεύχθη ήταν η συμφωνία να ανοίξουν τα συνοριακά σημεία μαζί με μια γραμμή επικοινωνίας εντός 30 ημερών και να εργαστούν πάνω στο θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων έως το τέλος του έτους. “Έχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας” δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Για επιστολή Μπορέλ:

“Μια ακόμα πιο… άβολη ερώτηση”: Ο νέος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Γιοζέπ Μπορέλ παρότρυνε τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε να σταματήσουν τα “παιχνίδια”. Σε μια επιστολή που βρέθηκε στην κατοχή του Politico ο Μπορέλ έγραψε πως “βλέπουμε την αναγέννηση του γεωστρατηγικού ανταγωνισμού” ιδιαίτερα μεταξύ Κίνας, Ρωσία και ΗΠΑ. Η Ε.Ε “έχει την επιλογή να γίνει ένας παίκτης, ένας αληθινός γεωστρατηγικός παράγοντας ή απλά να βρίσκεται τριγύρω”. Τι εννοεί ο Μπορέλ;

Στην επιστολή του ο Μπορέλ “σπάει” την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε σε δύο ομάδες: θέματα γειτονίας και ευρέως γεωπολιτικά.

“Πρώτα από όλα θα πρέπει να προσδέσουμε μόνιμα και σταθερά τα Δυτικά Βαλκάνια εντός της Ε.Ε” έγραψε χωρίς να αναφέρει ονομαστικά τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, τις δύο χώρες των δυτικών Βαλκανίων για τις οποίες η προηγούμενη Επιτροπή πρότεινε το άνοιγμα ενταξιακών συνομιλιών το οποίο όμως μπλόκαρε η Γαλλια, που επιμένει ότι η Ε.Ε θα πρέπει πρώτα να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά προτού καλωσορίσει τις νέες χώρες στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

“Θα αποτελέσει προτεραιότητα μου να εργαστώ για μια παγκόσμια συμφωνία στο ζήτημα Κοσόβου -Σερβίας και να οδηγήσω την Βοσνία – Ερζεγοβίνη στο δρόμο της σταθερότητας” έγραψε. “Θα πρέπει να συμφωνήσουμε στο πώς θα πρέπει να διαχειριστούμε τη διαδικασία διεύρυνσης” προσέθεσε, τονίζοντας ότι αφοσιωθεί ώστε “να διασφαλιστεί πως θα πετύχουμε μια ικανοποιητική συμφωνία έως τη Σύνοδο του Ζάγκρεμπ την επόμενη χρονιά” με σαφή αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής τον Μάϊο του 2020.

Ανάμεσα σε άλλες προτεραιότητες ο Μπορέλ έδωσε φυσικά και στην Τουρκία για την οποία “θα πρέπει να εξετάσουμε τρόπους να εμπλακούμε σε έναν ειλικρινή διάλογο στο ανώτατο επίπεδο”. Και η Ουκρανία παραμένει προτεραιότητα, είπε ζητώντας πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ που υπεγράφη το 2014 ώστε να τερματιστούν οι συγκρούσεις στο Ντονμπάς.

Σε ένα πιο γεωπολιτικό επίπεδο “οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας σύμμαχος και εταίρος – κλειδί” αλλά την ίδια ώρα “θα πρέπει να εργαστούμε για το πως θα εμπλακούμε ενεργά με τον υπόλοιπο κόσμο ως ένας πραγματικός γεωπολιτικός παράγοντας” προσέθεσε.

Για Χάντκε:

“Το Κόσοβο, η Αλβανία θα μποϊκοτάρουν την τελετή βράβευσης για το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας” αναφέρει το ABC. Κόσοβο και Αλβανία ανέφεραν ότι θα μποϊκοτάρουν την τελετή βράβευσης για το Νόμπελ Λογοτεχνίας σήμερα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το βραβείο προς τον Αυστριακό Πέτερ Χάντκε οποίος έχει επικριθεί ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου της πρώην Γιουγκοσλαβίας είχε ανοιχτά υποστηρίξει τον τότε πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Σε μποϊκοτάζ προχωρά και η Βόρεια Μακεδονία αλλά και η Τουρκία. Η επιλογή της Σουηδικής Ακαδημίας να βραβεύσει τον Πέτερ Χάντκε έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονων κριτικών, καθώς ο αυστριακός συγγραφέας είχε εκφράσει την στήριξη του στον τότε ισχυρό άνδρα της Σερβίας και παρέστη στην κηδεία του.

Ο τούρκος πρέσβης στη Σουηδία, ο Χακί Εμρέ Γουντ, τόνισε μιλώντας στην Hurriyet ότι δεν θα παραστεί στην τελετή απονομής των βραβείων που θα γίνει την Τρίτη.
Επίσης, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Μπεχτζέτ Πατσόλι ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα εκπροσωπηθεί φέτος στην τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ εξαιτίας της βράβευσης του Χάντκε. “Το Κόσοβο δεν θα παραστεί στη φετινή τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ στη Στοκχόλμη. Θα μποϊκοτάρουμε την εκδήλωση λόγω του αμφιλεγόμενου βραβευμένου με Νόμπελ λογοτεχνίας Πέτερ Χάντκε, φίλου και υποστηρικτή της πολιτικής του Μιλόσεβιτς”, ανέφερε ο Πατσόλι. “Σε συνέχεια της αρχικής μας αντίδρασης, δώσαμε εντολή στον πρέσβη της Αλβανίας στη Σουηδία να μποϊκοτάρει την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον (Πέτερ) Χάντκε”, έγραψε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας ο Γκεντ Τσακάι. “Η δικαιολόγηση των φρικαλεοτήτων του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας δεν θα πρέπει να επιβραβεύεται”, τόνισε.

Ο Χάντκε θα λάβει το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (935.000 δολάρια). Οι πρέσβεις όλων των χωρών στην Σουηδία είναι προσκεκλημένοι στην τελετή και στο επίσημο δείπνο. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή στη Στοκχόλμη, ο αυστριακός λογοτέχνης αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τη στήριξή του στον Μιλόσεβιτς.

Στην Στοκχόλμη, επίσης, δύο μέλη της Επιτροπής για το Νόμπελ Λογοτεχνίας έδωσαν τις παραιτήσεις τους, ενώ ένα μόνιμο μέλος, ο πολύ αξιόλογος ιστορικός Πέτερ Έγκλουντ δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στην τελετή βράβευσης γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στις αρχές του. Ο Έγκλουντ, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει γράψει και το θαυμάσιο “The Beauty and the Sorrow: An Intimate History of the First World War”, είχε καλύψει τον πόλεμο της Βοσνίας για λογαριασμό της σουηδικής εφημερίδας Expressen.

Ως ανταποκριτής της Washington Post είχε καλύψει τον πόλεμο στη Βοσνία και ο αμερικανός Peter Maass. Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η βράβευση, ο Maass κάνει αυτό που έχει δικαίωμα να κάνει: Σκαλίζει βαθιά την υπόθεση Χάντκε και την επιλογή της Σουηδικής Ακαδημίας. Για όποιον αντί για βεβαιότητες και έτοιμες απαντήσεις έχει την περιέργεια, υπάρχει μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα ρεπορτάζ του, στο The Intercept. O ίδιος βρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή και ρώτησε τον Χάντκε γιατί τα βιβλία του δεν αναγνώρισαν ποτέ το γεγονός που είναι αποδεδειγμένο πως χιλιάδες αγόρια και κορίτσια Μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν από Σέρβους μαχητές στη Σρεμπρένιτσα το 1995 και επίσης για το εάν αναγνωρίζει τις μαζικές δολοφονίες. Η συμπεριφορά του Χάντκε ήταν προσβλητική και αρνήθηκε να απαντήσει. Είπε πως πρόσφατα έλαβε μια ανώνυμη επιστολή που περιείχε χαρτί υγείας και καλλιγραφικές ανοησίες. Απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο είπε: προτιμώ το χαρτί τουαλέτας από τις κενές και απερίσκεπτες ερωτήσεις.

Στη Βρετανία:

Η φωτογραφία του μικρού Τζακ Ουίλιμεντ-Μπαρ να κοιμάται πάνω σε μερικά παλτά στο πάτωμα του νοσοκομείου, παρότι υπήρχαν υποψίες ότι έπασχε από πνευμονία σε νοσοκομείο του Λιντς, δημοσιεύτηκε χθες στο πρωτοσέλιδο της Daily Mirror.

Σήμερα η εφημερίδα απευθυνόμενη στον Μπόρις Τζόνσον λέει: “να μια ακόμα φωτογραφία που μάλλον δεν θέλεις να δεις” Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην ιστορία της μικρής Λίλυ που περίμενε στην αίθουσα αναμονής για περίπου 6 ώρες έχοντας το παλτό της μητέρας της ως κουβέρτα.Η εφημερίδα καταγγέλλει τον Μπόρις Τζόνσον για την απάντηση που έδωσε στον δημοσιογράφο που του έδειξε τη φωτογραφία.

Πράγματι ο δημοσιογράφος του ITV, Τζο Πάικ, θέλησε να δείξει στον βρετανό πρωθυπουργό τη φωτογραφία του μικρού Τζακ, αλλά εκείνος το απέφυγε επανειλημμένως, συνεχίζοντας να μιλάει για το πώς θα πάει τη χώρα μπροστά μετά το Brexit, επενδύοντας και στο ΕΣΥ.

Οταν καταδέχθηκε να κοιτάξει τελικά τη φωτογραφία, αφού πρώτα είχε “κατασχέσει” το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου, τη χαρακτήρισε “φριχτή” και ζήτησε συγγνώμη, “προφανώς, από την οικογένεια και από όλους όσοι είχαν άσχημες εμπειρίες στο ΕΣΥ”, σημειώνοντας πάντως ότι αποτελούν τη μειοψηφία.

Λίγο αργότερα, ο ηγέτης των Τόρις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί το ετήσιο τέλος των 154,5 στερλινών (183,7 ευρώ) που πληρώνουν όλα τα βρετανικά νοικοκυριά για τις υπηρεσίες του BBC – κάνοντας τον σκιώδη υπουργό Πολιτισμού Τομ Ουάτσον να μιλήσει για “μια θλιβερή απόπειρα αντιπερισπασμού”.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών μιας κυβέρνησης Εργατικών, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ κατηγόρησε επανειλημμένως τον Μπόρις Τζόνσον ως αναξιόπιστο – με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν τους Τόρις από 6 έως και 15 μονάδες μπροστά, αυτού του είδους οι επιθέσεις αναμένεται να ενταθούν τα δύο 24ωρα που απομένουν μέχρι τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές της Πέμπτης.

Στη Μάλτα:

Περίπου 30 ακτιβιστές εισέβαλαν χθες στο πρωθυπουργικό γραφείο, στη Βαλέτα της Μάλτας, και το κατέλαβαν επί πέντε ώρες απαιτώντας την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ, τη στιγμή που διενεργούνται έρευνες για τη δολοφονία, με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα, της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, το 2017, αναφέρει το Politico. Ο Μουσκάτ δεσμεύθηκε ότι θα παραιτηθεί τον Ιανουάριο, μετά την εκλογή του νέου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος. Οι ακτιβιστές ξάφνιασαν αστυνομικούς και στρατιώτες που φρουρούν το πρωθυπουργικό γραφείο, όταν γύρω στις 7 χθες το πρωί εισέβαλαν από πλάγια είσοδο στο κυβερνητικό κτίριο, οπλισμένοι… με τύμπανα, σφυρίχτρες, σημαίες και τηλεβόες. Κάθισαν στο δάπεδο φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της παραίτησης του Μουσκάτ. Έκπληκτοι οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες αρκέστηκαν στο να συνοδεύσουν τους δημοσιογράφους έξω από το κτίριο, ενώ απέκλεισαν όλες τις εισόδους, μη επιτρέποντας σε άλλους, μεταξύ των οποίων και η αδελφή της δολοφονηθείσας, Κορίνα, να συμμετάσχουν στη διαδήλωση. Έτσι, άλλοι ακτιβιστές, που δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο κτίριο, προχώρησαν σε διακοπή της κυκλοφορίας σε κεντρική οδική αρτηρία της πρωτεύουσας. Οι διαμαρτυρόμενοι, κατά τη διάρκεια της κατάληψης, φώναζαν με τον τηλεβόα “Η Μάλτα έπιασε πάτο. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για διαφθορά, αλλά για μια πολιτική δολοφονία”. Κατά το μεσημέρι, αποχώρησαν από το κτίριο.

Στην Ισπανία:

Για τον Ισπανό σοσιαλιστή ηγέτη, Πέδρο Σάντσεθ ο δρόμος για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο η μόνη λύση φαίνεται μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους ακρο-αριστερούς, Podemos … η πρώτη τέτοιου είδους στη σύγχρονη εποχή, αναφέρει το Politico. Αλλά αναρωτιέται… είναι η Ισπανία – έτοιμη για έναν τέτοιο αριστερό… δεσμό; Τα δύο κόμματα δεν έχουν καλό προηγούμενο: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ (PSOE) και Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας έχουν ήδη προσπαθήσει αρκετές φορές να σχηματίσουν κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές του Απριλίου. Και όμως δύο μέρες μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο ισπανός πρωθυπουργός στράφηκε και πάλι σε αυτούς. Αυτή τη φορά τα δύο κόμματα πέτυχαν άμεσα συμφωνία έχοντας την πεποίθηση ότι θα μπορούσε ο συνασπισμός τους να γίνει αποδεκτός και από άλλα κόμματα. Το εάν τα δύο κόμματα θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία δεν είναι ξεκάθαρο. Το κόμμα του Σάντσεθ κέρδισε 120 από τις συνολικά 350 έδρες – τρεις δηλαδή λιγότερες από τον Απρίλιο ενώ οι Podemos έχουν μόνο 35. Και παρά το γεγονός ότι οι δύο φαίνεται να έχουν στήριξη αρκετών μικρών και περιφερειακών κομμάτων δεν συγκεντρώνουν ακόμα λειτουργική πλειοψηφία. Με την αντιπολίτευση από τα δεξιά έτοιμη να καταψηφίσει τον Σάντσεθ, οι Σοσιαλιστές ξεκίνησαν συνομιλίες με το καταλανικό ακροαριστερό κόμμα ERC που όμως είναι υπέρ της ανεξαρτησίας αλλά και που διαθέτει 13 έδρες. Η αποχή του οποίου θα εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Η διαδικασία έχει παγώσει παρά το γεγονός ότι το κοινοβούλιο ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές Δεκεμβρίου. “Δεν θέλω να θέσω ημερομηνία,. Δεν ξέρω αν θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου, ή στις 10 ή στις 8 Ιανουαρίου. Δεν ξέρω. Νομίζω ότι το ποιο σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι η Ισπανία χρειάζεται κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν. Αν δεν υπάρχει εγγύηση πετυχημένης κοινοβουλευτικής στήριξης … τίποτα δεν είναι δεδομένο σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα της νέας κυβέρνησης, που ήδη δέχεται πυρά από τα δεξιά αλλά και από τις επιχειρήσεις και την Καθολική Εκκλησία. Το ερώτημα είναι υπαρξιακό και μέρος της νέας κουλτούρας πολέμου… στην Ισπανία σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικών επιστημών, Robert M. Fishman στο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης Carlos III. “Υπάρχει μια εποχή ακραίας πόλωσης. Όχι μόνο για τα συμβατικά πολιτικά θέματα, αλλά επίσης για θεμελιώδεις αντιλήψεις σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του πολιτικού συστήματος και ποιο είναι οι νόμιμοι.. παίκτες” (…) Η αντιπολίτευση θα ξεκινήσει κάθε είδους προσπάθεια υπονόμευσης της νέας κυβέρνησης ειδικά στο θέμα της σύμπραξης… με τους εθνικιστές καταλανούς. “Θα πρέπει να αναμένουμε την πιο πολωμένη κοινοβουλευτική περίοδο στην πρόσφατη ιστορία της Ισπανίας” διατείνεται ο Ignacio Escolar, συντάκτης της ιστοσελίδας eldiario.es.

Για ηφαίστειο:

Μεγάλο θέμα στον διεθνή Τύπο προκαλεί η έκρηξη του ηφαιστείου Ουακατάνε στη νήσο Γουάιτ της Νέας Ζηλανδίας όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 με 31 τραυματίες να είναι σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση άνθρωποι, ενώ τουλάχιστον 5 αγνοούνται. “Η στιγμή που ξέσπασε ο θάνατος” ο τίτλος της Daily Mail.. “Δεν είχαν καμία τύχη” αναφέρει η Sun.
Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, στο νησί την ώρα της έκρηξης υπήρχαν περίπου 50 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με σοβαρά εγκαύματα. Οι Αρχές εντόπισαν αρχικά τα πέντε πτώματα με πτήσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων και υπέθεσαν πως και οι αγνοούμενοι είναι νεκροί καθώς μετά τον εξονυχιστικό έλεγχο από αέρος δεν εντοπίστηκε κάποιο ίχνος ζωής στο νησί.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα