back to top
14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Βουλή: Κορυφώνεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Διαβάστε επίσης

Κορυφώνεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020 με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Η συζήτηση που διεξάγεται εδώ και πέντε ημέρες στη Βουλή, θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Mητσοτάκης: Τα μέτρα που ανακουφίζουν την μεσαία τάξη

Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020.  «Είχα δεσμευτεί απέναντι στον Ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω» πρόσθεσε.

«Ο φετινός Προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού», σημείωσε.

Τσίπρας: «Προϋπολογισμός ταξικής μονομέρειας»

«Προϋπολογισμό ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας και πολιτικής απάτης», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2020 , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή.

Υποστήριξε ότι «τίποτε καλό δεν προβλέπει, για τους πολλούς, για την Υγεία, την Παιδεία, το κοινωνικό κράτος, τη μεσαία τάξη, ενώ αντίθετα για τους λίγους και εκλεκτούς προϋπολογίζει “από ελαφρύνσεις φορολογικές και άλλες, μέχρι επιχορηγήσεις, και «δώρα», συχνά φωτογραφικά».

«Έχετε γεμίσει με απάτη την πολιτική ζωή του τόπου», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Γεννηματά: Αλλαξε η κυβέρνηση αλλά όχι η πολιτική στην οικονομία

«Αυτόν τον Προϋπολογισμό θα μπορούσε κάλλιστα να τον υπογράφει ο κ. Τσακαλώτος. Στις ίδιες ράγες κινείται. Τα υπερπλεονάσματα είναι πάντα εδώ. Οι δεσμεύσεις Τσίπρα παραμένουν ισχυρές. Και οι πολίτες παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές. Ο προϋπολογισμός του 2020 προσγειώνει τον κ. Μητσοτάκη. Από την «εικονική κανονικότητα» που παρουσιάζει, στη σκληρή πραγματικότητα που ζούμε», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Υπογράμμισε δε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2020.

«Οι αδικίες δεν αντιμετωπίζονται με την πολιτική σας. Η ανεργία δεν μειώνεται. Η Ελλάδα παραμένει πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όποιες θέσεις εργασίας δημιουργούνται, είναι μερικής απασχόλησης με χαμηλούς μισθούς. Άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους με τους πλειστηριασμούς που έρχονται. Οι πολίτες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Οι φόροι εξοντώνουν τα νοικοκυριά, εξανεμίζουν τα εισοδήματα, οι όποιες μειώσεις είναι για τους λίγους», συνέχισε.

Υποστήριξε, εξάλλου, πως «το αδιέξοδο της ανάπτυξης παραμένει».

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δοκιμάζονται. Οι επενδύσεις που όλο έρχονται παραμένουν στα χαρτιά. Στάσιμο το ΠΔΕ, υψηλά πρωτογενή πλεόνασμα γονατίζουν νοικοκυριά και οικονομία. Φορολογικές αλλαγές χωρίς σύνδεση με νέες επενδύσεις και απασχόληση. Αναξιοποίητα κονδύλια του ΕΣΠΑ», είπε.

Κουτσούμπας: Ο προϋπολογισμός υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη

«Ο προϋπολογισμός υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη γι’ αυτό είναι και βαθιά αντιλαϊκός», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Αναφερόμενος στο χαμηλό επίπεδο των μισθών, υποστήριξε ότι «το δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιεί την επίθεση του κεφαλαίου στους εργαζόμενους», ενώ έκανε λόγο για φοροεπιδρομή που θα χτυπήσει πρώτα τους μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ,αλλά και τις μικρές επιχειρήσεις. Παράλληλα, κατηγόρησε τόσο τη σημερινή, όσο και την προηγούμενη κυβέρνηση ότι συστηματικά θεσπίζουν φοροαπαλλαγές για τους βιομήχανους και φοροασυλία για τους τραπεζίτες.

«Ο προϋπολογισμός δείχνει την ταξική ουσία της πολιτικής σας, καθώς το μόνο που εξασφαλίζει είναι η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου», είπε ο κ. Κουτσούμπας ,απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Βαρουφάκης για προϋπολογισμό: «Η ΝΔ θα τον έχει αποκηρύξει και αποποιηθεί μέσα σε 12 ή 24 μήνες»

«Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως άλλο ένα ευχολόγιο μιας ακόμη μνημονιακής νύχτας», σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε μια ταλάντωση μεταξύ «μας το επέβαλαν οι θεσμοί και έχει ο θεός».

Εκτίμησε ότι η ΝΔ θα έχει μέσα σε 12 ή 24 μήνες αποκηρύξει και αποποιηθεί τον προϋπολογισμό αυτό, όπως συνέβη με κάθε προϋπολογισμό της τελευταίας δεκαετίας και επεσήμανε ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να πάνε καλά αν δεν έρθει πρώτα η αναδιάρθρωση του χρέους.

Υπερασπίστηκε δε την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών το 2015, λέγοντας ότι το τρίτο μνημόνιο ήταν μονόδρομος, εφόσον δεν κάναμε αναδιάρθρωση χρέους, και πως εκείνος το είχε διαπραγματευθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «δεν διστάζω να τα βάζω με τους τέως συντρόφους μου ιδίως για την αριστερή νομιμοποίηση της δουλοπαροικίας τους, όμως δεν θα επιτρέψω στη ΝΔ να γίνει τιμητής, λόγω της ηττοπάθειας και των τύψεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Βελόπουλος: Προϊόν δημιουργικής λογιστικής ο προϋπολογισμός

«Προϊόν της δημιουργικής λογιστικής», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Όπως υποστήριξε, ο προϋπολογισμός είναι καταδικασμένος να αποτύχει γιατί στηρίζεται σε γυάλινα πόδια και βασίζεται σε έωλα νούμερα, που δεν βγαίνουν στην πραγματικότητα. Ο κ. Βελόπουλος αμφισβήτησε ότι θα υπάρξει ανάπτυξη μέσω των εξωχώριων επενδυτών, λέγοντας ότι ποτέ οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας δεν ξεπέρασαν το 2%, όταν το 25% του συνόλου ανήκει στους Έλληνες επενδυτές ,τους οποίους και οφείλει να στηρίξει η κυβέρνηση.

Στέλλα Παπαμιχαήλ – Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα