back to top
17.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Υποχωρεί η «Ζηνοβία» – Νέα ψυχρή εισβολή από Ρωσία

Διαβάστε επίσης

Υποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία “Ζηνοβία”, ωστόσο το 2020 θα κάνει ποδαρικό με κρύο και χιόνια, καθώς από αύριο αναμένεται νέα ψυχρή εισβολή από τη Ρωσία.

Κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω, καθώς και λεωφόρος Αγίου Μερκουρίου προς Ιπποκράτειο Πολιτεία. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Πρωτοχρονιά με νέο κύμα κακοκαιρίας

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος κάνει λόγο για ρωσικές μάζες που θα μας επισκεφτούν από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

Μετά τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς, διαφαίνεται μια αλλαγή στον καιρό σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία. Από εκείνες τις ώρες και κατά της διάρκεια της 2ας Ιανουαρίου θα επικρατήσει για άλλη μια φορά καιρός «Βορείου Ρεύματος» όπως τον λέμε στη Μετεωρολογία.

«Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, στις 2 Ιανουαρίου θα χιονίσει κατά διαστήματα πάλι στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Δεν θα απασχοληθούν μόνο ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά πρόσκαιρα θα χιονίσει και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Οι περιοχές που θέτουν υποψηφιότητα για τις χιονοπτώσεις αυτές είναι :

(α) Το Πήλιο
(β) η κεντρική και ανατολική Στερεά (και η Αττική)
(γ) Η Εύβοια και οι Σποράδες,
(δ) Η κεντρική και ανατολική Πελοπόννησος και
(ε) Ίσως κάποια νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου

Αντιθέτως στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα διαφαίνεται ότι θα βρέχει κατά τόπους δυνατά (θα εκδηλώνονται και ισχυρές καταιγίδες) ενώ πυκνά χιόνια θα εκδηλωθούν για άλλη μια φορά στα ορεινά της Κρήτης.

Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως προγνωστικά έχουν διαμορφωθεί οι χάρτες βαρομετρικών συστημάτων, στις 2 Ιανουαρίου οι θερμοκρασίες στο επίπεδο των 850 hPa (δηλαδή στη στάθμη των 1350-1400 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας) θα βρεθεί στους -6°C.

Αυτό σημαίνει, συνυπολογίζοντας και τις υπόλοιπες προγνωστικές παραμέτρους, ότι τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο νομό Αττικής από το υψόμετρο των 250-300 μέτρα υψόμετρο ή και λίγο χαμηλότερα αν υπάρξουν πιθανές εξάρσεις.

Η υποστήριξη από υγρασία δεν είναι τόσο μεγάλη όπως βιώσαμε με τη «Ζηνοβία», ωστόσο η πιθανότητα να χιονίσει σε αυτά τα υψόμετρα είναι άνω του 50%.

Αν μελετήσει κάποιος τη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων, μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι θα επικρατήσουν βόρειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις που θα αγγίζουν τα 8 και πιθανώς τα 9 μποφόρ», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Για αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κάνει λόγο και ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου στην προσωπική του σελίδα στο facebook. Όπως αναφέρει από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς ο καιρός θα χαλάσει με την πτώση της θερμοκρασίας να είναι αισθητή. Το σκηνικό με τον υδράργυρο σε χαμηλά επίπεδα θα συνεχιστεί και τη δεύτερη μέρα του χρόνου.

 

Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Αύριο Τετάρτη (01/01/2020)

Στην Κρήτη τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά χιονοπτώσεις που πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά και τα νησιά του Αιγαίου θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, βαθμιαία στα πελάγη τοπικά 7 και στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια, τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Πέμπτη (02/01/2020)

Στα δυτικά και τα βόρεια παροδικές νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά-ημιορεινά χιονοπτώσεις, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής και κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο.

Τη νύχτα τα φαινόμενα θα περιοριστούν νοτιότερα και θα εξασθενήσουν. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και πιθανώς τις Κυκλάδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στο Αιγαίο 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια, τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Παρασκευή (03/01/2020)

Στα ανατολικά και νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο τοπικά 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ανοιχτές από τις 8:00 το βράδυ έως τις 8:00 αύριο το πρωί οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, για την προστασία των αστέγων από το κρύο. Από τις 7:00 το βράδυ μέχρι τις 8:00 αύριο το πρωί θα παραμείνει ανοιχτό, με τη συνεργασία των Γιατρών του Κόσμου, και υπνωτήριο επί της οδού Αλικαρνασσού 49, στην Ακαδημία Πλάτωνος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα