back to top
17.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του έτους Μελίνα Μερκούρη

Διαβάστε επίσης

Έτος «Μελίνας Μερκούρη» είναι το 2020, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς συμπληρώνονται είκοσι πέντε χρόνια μετά το θάνατο και εκατό από τη γέννησή της μακροβιότερης υπουργού Πολιτισμού.

«Η Μελίνα Μερκούρη ήταν μια πληθωρική προσωπικότητα. Τη διέκρινε ο αυθορμητισμός και το ήθος» τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Η αρχή γίνεται στις 29 Ιανουαρίου, στο μουσείο της Ακρόπολης, με μια εκδήλωση με θέμα την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στο τέλος Φεβρουαρίου στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα θα παρουσιαστεί η έκθεση με τίτλο «Η δική μας Μελίνα» και στο τέλος Μαρτίου στο φουαγιέ της έδρας της UNESCO στο Παρίσι θα φιλοξενηθεί ή έκθεση με θέματα τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα και την Αρχαιοκαπηλία.

Τον Ιούνιο, στην μικρή Επίδαυρο η Άλκηστης Πρωτοψάλτη θα δώσει μια συναυλία με τραγούδια της Μελίνας Μερκούρη.

Μεγάλη έκθεση θα παρουσιαστεί στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων τον Σεπτέμβριο, με φωτογραφίες, αφίσες,κοστούμια, το καμαρίνι της Μελίνας και την αλληλογραφία της με προσωπικότητεςτης εποχής της. Η έκθεση διοργανώνεται από το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη, με τη φροντίδα της Μανουέλας Παυλίδου και του ΓιώργουΠηλιχού, με επιμελητή τον Νίκο Καλτσά. Με τη συνεργασία της Τεχνόπολης, στην πανσέληνο του Ιουλίου, διοργανώνονται,επίσης, θερινές προβολές του «Ποτέ την Κυριακή» και της «Φαίδρας». Τον ίδιο μήνα θα γίνει συναυλία νέων καλλιτεχνών με τραγούδια της Μελίνας, η οποία πραγματοποιείται με τη συνεργασία του ραδιοφωνικού σταθμού, Αθήνα 9,84.

Στις 18 Οκτωβρίου, ημέρα γενεθλίων της Μελίνας Μερκούρη, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά θα παρουσιαστεί εκδήλωση με τίτλο «Ο Πειραιάς γιορτάζει τη Μελίνα».

Οι πρωτοβουλίες της Μελίνας Μερκούρη ως υπουργού Πολιτισμού και ο ακτιβισμός της θα απασχολήσουν την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη.

Τέλος η κυρία Μενδώνη αναφερόμενη στο θεσμό των ΔΗΘΕΠΕ, τον οποίο δημιούργησε η Μελίνα Μερκούρη, τόνισε ότι χρειάζεται φρεσκάρισμα, και πρόσθεσε ότι στόχος είναι το 2020 θα εκσυγχρονιστεί το θεσμικό τους πλαίσιο.

Βίκυ Παπαστεφάνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα