back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης στο υπουργικό: Αναβαθμίζεται στον ανώτερο βαθμό ο έλεγχος των συνόρων

Διαβάστε επίσης

Το σχέδιο της κυβέρνησης -που εδράζεται στο τρίπτυχο «προστασία συνόρων, γρήγορες διαδικασίες είτε για άσυλο είτε για επιστροφές και ελεγχόμενες δομές»- ισχύει απολύτως και είναι το μόνο σχέδιο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη λύπη του για τις εικόνες των επεισοδίων και τόνισε ότι “οι αστυνομικοί είναι κρατικοί λειτουργοί που φορούν το εθνόσημο και είναι παιδιά της διπλανής πόρτας και είναι άνανδρο να τους χτυπούν -και μάλιστα ενώ κοιμούνται”.
“Όσοι μετείχαν σε αυτά τα επεισόδια και στους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Ταυτόχρονα, όμως, θα ερευνηθούν και περιστατικά για χρήση υπερβολικής βίας από την Αστυνομία. Έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες, οφείλουμε να τις διερευνήσουμε”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι καταλαβαίνει απόλυτα τι συμβαίνει στα νησιά και συμπλήρωσε: “Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε πάνω απ’ όλα τις δυσκολίες των νησιωτών. Καλούνται όμως κι αυτοί να περιφρουρήσουν οι ίδιοι την ειρήνη στον τόπο τους”. Τους κάλεσε μάλιστα “να απομονώσουν όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες Μ.Κ.Ο., τοπικούς συμφεροντολόγους”, όπως είπε, προσθέτοντας: “Όλοι αυτοί κερδοσκοπούν πάνω σε ένα εθνικό πρόβλημα. Και με τυφλά και βίαια συνθήματα θέλουν να επαναλανσάρουν αδιέξοδες συμπεριφορές -τις έχουμε ξαναδεί- συμπεριφορές «πλατείας», συμπεριφορές «αγανακτισμένων». Πρέπει, λοιπόν, οι ίδιοι οι κάτοικοι να δείξουν ψυχραιμία και υπευθυνότητα”

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι “το Μεταναστευτικό τώρα αποκτά μία νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα κορωνοϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν” .
“Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί”, συμπλήρωσε και γνωστοποίησε ότι από σήμερα “η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας”.

Όπως εξήγησε, στην πράξη αυτό σημαίνει ότι “αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση” και τόνισε πως έχουν ήδη δοθεί εντολές στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

“Και, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι “για την απόφαση αυτή έχω ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της Υγείας ολόκληρης της Ευρώπης.”
” Το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία. Ενώ ξεκινά και μια διεθνής καμπάνια, στις γλώσσες των εθνικών ομάδων που κατευθύνονται προς Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι η χώρα δεν μπορεί, πλέον, να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους. Οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν στο διαδίκτυο και στις χώρες αφετηρίας των ροών”, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης

Ενόψει τέλος, της συνάντησης που θα έχει το απόγευμα με στελέχη της Αυτοδιοίκησης από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι για μία ακόμη φορά, θα εξηγήσω τις θέσεις της κυβέρνησης και “είμαι έτοιμος να ακούσω -όπως πάντα ήμασταν έτοιμοι να ακούσουμε- κάθε δημιουργική πρόταση.”

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα