back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Το χρέος που τους αναλογεί…

Διαβάστε επίσης

Μόλις 10 μέρες πριν το Eurogroup του Λουξεμβούργου, η καγκελάριος Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ καλούνται να λύσουν απόψε επί γερμανικού εδάφους μία δύσκολη ελληνική άσκηση. Σε ποιο βαθμό μπορεί να συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές να είναι η καθαρότερη δυνατή.

Η ατζέντα και η «υβριδική» λύση

Μέχρι σήμερα ένα νέο πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το ΔΝΤ ήταν βασικό προαπαιτούμενο της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Ωστόσο, η ελάφρυνση που ζητά το ΔΝΤ έχει αναγκάσει ακόμα και τους συντηρητικότερους Γερμανούς να οπισθοχωρήσουν από την αρχική τους θέση. Ως εκ τούτου στο τραπέζι έχει πέσει και η λύση της «υβριδικής» λύσης που κρατά το Ταμείο σε ελληνική τροχιά όχι όμως και σε ελληνικό πρόγραμμα.

Είναι αυτή εφικτή; Το Ταμείο συνεχίζει να ζητά δραστικότερες μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις και δεν έχει βγάλει από την τραπέζι των συζητήσεων την ενεργοποίηση του ελληνικού του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, θα συντάξει εκ νέου τη δική του Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους. Κι αυτό όπως είπε και ο επρόσωπός του Τζέρι Ράις θα γίνει με… όρους Ταμείου. Βιώσιμο είναι ένα χρέος μικρότερο (μεσοπρόθεσμα) από το 15% του ΑΕΠ της χώρας και μακροπρόθεσμα από το 20%.

Μπορούν να γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές χωρίς να έχουν επίπτωση στην προσπάθεια επιτυχούς εξόδου της Ελλάδας από τα προγράμματα; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα τη δίνει τελικά η ίδια η πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, φτάσαμε και πάλι στο σημείο που η Ελλάδα καλείται να πράξει το τελευταίο μέρος που της αναλογεί από τη συμφωνία με τους πιστωτές της και εκείνοι να πράξουν το δικό τους χρέος. «Να προχωρήσουν αν και στο βαθμό που χρειάζεται σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους». Ακριβώς αυτό βρίσκεται στην αποψινή ατζέντα των Μέρκελ-Λαγκάρντ.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα