back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση: Δεν μπορεί να ακυρωθεί, αλλά μπορεί να «απλώσει»

Διαβάστε επίσης

Η συζήτηση για τη «ανάσχεση» -σύμφωνα με τον ορισμό που δίνουν ελληνικοί κύκλοι- των περικοπών των συντάξεων μπαίνει πλέον για τα καλά στο τραπέζι της συζήτησης των ελληνικών Αρχών με τους θεσμούς.

Όπως μετέδιδε ο Αθήνα 9.84, την τελική απόφαση θα λάβει το Eurogroup το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ η Έκθεση των θεσμών μετά την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα είναι έτοιμη στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου.

Σε ρόλο διαμεσολαβητή η Κομισιόν

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή ώστε το «αίτημα ανάσχεσης» της ελληνικής πλευράς να μπορεί να γίνει αποδεκτό από το Συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ.

Η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι, οποιαδήποτε προσπάθεια αναβολής της μεταρρύθμισης θα πέσει σε τοίχο με την πλειοψηφία των μελών του Eurogroup και όχι μόνο στη Γερμανία να είναι αντίθετα σε τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι περικοπές των συντάξεων αποτελούν διαρθρωτικό μέτρο, συνοδεύονται από ισόποσα αναπτυξιακά και κοινωνικά αντίμετρα και είναι μάλλον αδύνατο να ακυρωθούν. Την άποψη αυτή υποστηρίζει και το ΔΝΤ.

Ωστόσο ένα «άπλωμα» της εφαρμογής του μέτρου θα μπορούσε να συζητηθεί, βασιζόμενο στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στην είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό φαίνεται να το γνωρίζει τόσο η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να «απλώσει» η εφαρμογή αποτελεί το βασικό ζητούμενο τις επόμενες εβδομάδες.

Απόφαση πολιτικού χαρακτήρα

Και η τελική απόφαση θα έχει περισσότερο πολιτικό, παρά οικονομικό χαρακτήρα.

Στην Ελλάδα, διανύουμε ήδη προεκλογική περίοδο και στην Ευρώπη οι δεσμεύσεις θα πρέπει να φαίνεται -τουλάχιστον- ότι, τηρούνται. Έστω και μετά από μία συμβιβαστική -επικοινωνιακά αποδεκτή- λύση.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα