back to top
22 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

22 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η νέα αναταραχή στις αγορές που προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι κατά τη συνάντηση του με την Μαρίν Λεπέν προκειμένου να σχηματίσουν κοινή ομάδα ενόψει των ευρωεκλογών είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Ιταλία- αγορές

Τη Δευτέρα, το κολέγιο των Επιτρόπων ενημερώθηκε χθες για την απάντηση της Κομισιόν στο προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού (μέσω επιστολής, που εστάλη την Παρασκευή) σύμφωνα με τους συμμετέχοντες. Η προειδοποίηση των Βρυξελλών στη Ρώμη: Οι συστάσεις προς την Ιταλία για το έλλειμμα και τη μείωση του χρέους «έχουν υιοθετηθεί ομοφώνως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου και υιοθετηθεί απο το συμβούλιο των υπουργών της Ε.Ε στις 13 Ιουλίου 2018, με την υπογραφή και της Ιταλίας», αναφέρει το Politico. Στο μεταξύ, η Αντριάνα Τσερετέλι, που έως χθες ήταν ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες για την εφημερίδα Il Sole 24 Ore είναι πλέον η εκπρόσωπος του ιταλού υπουργού Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Ήταν ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες από «τη γέννηση της ενιαίας αγοράς» αναφέρει η ανακοίνωση. Αν αυτό δεν είναι ένδειξη ότι ο Τρία επιχειρεί να κατασκευάσει γέφυρες επικοινωνίες από όποιον πιστεύει ότι μπορεί να τον σώσει από τα αφεντικά του στη μάχη εναντίον των αγορών, των Βρυξελλών και της Ε.Ε δεν ξέρουμε τι άλλο θα μπορούσε να είναι σχολιάζει σκωπτικά το Politico.
Το ιταλικό χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 2,33% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει τελικά με απώλειες 3,5%. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η χρηματοπιστωτική αναταραχή στην Ιταλία δεν αφήνει ανεπηρέαστο ούτε το ευρώ, καθώς η κόντρα Βρυξελλών – Ρώμης και η αμφισβήτηση από ιταλικής πλευράς της δημοσιονομικής ορθοδοξίας επαναφέρουν στο προσκήνιο το ζήτημα της συνοχής της Ευρωζώνης. To ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου. Οι τοποθετήσεις σε δολάρια έφτασαν την προηγούμενη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2016. Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε σε 1,1475 δολ., πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο ενός και πλέον έτους, του 1,1355 δολ. που είχε φτάσει στα μέσα Αυγούστου. Καθησυχαστικοί για το ευρώ Σαλβίνι και Ντι Μάιο έσπευσαν να καθησυχάσουν ότι δεν σκοπεύουν να θέσουν θέμα αποχώρησης από το ευρώ, ζήτημα το οποίο έθεταν προεκλογικά και το οποίο είχε πυροδοτήσει η έντονη δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους της ιταλικής κοινής γνώμης για τη διαρκή πολιτική λιτότητας που εκπορευόταν από τις Βρυξέλλες

«Οι σχεδιαζόμενες δημοσιονομικές δαπάνες της ιταλικής κυβέρνησης προκαλούν ανησυχία στις χρηματαγορές. Τα επιτόκια των ομολόγων είναι τα υψηλότερα της τελευταίας πενταετίας», γράφει το Spiegel Online: «Μαζικά οι επενδυτές πωλούν ιταλικά δεκαετή ομόλογα με αποτέλεσμα να γίνεται, για την Ιταλία, ολοένα και ακριβότερη η άντληση κεφαλαίων από τις χρηματαγορές. (…) Ο σκεπτικισμός των επενδυτών απέναντι σε αξιόγραφα νοτιοευρωπαϊκών χωρών είναι εμφανής και στις μετοχές ελληνικών τραπεζών. Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκανε βουτιά 8% τη Δευτέρα. Ένας χρηματιστής εκτιμά ότι αφορμή αυτής της εξέλιξης είναι το ξεπούλημα ιταλικών ομολόγων. Οι κίνδυνοι που απορρέουν από τον ιταλικό προϋπολογισμό έχουν πανευρωπαϊκές επιπτώσεις στον τραπεζικό κλάδο. Έτσι οι μετοχές της Deutsche Bank έπεσαν κατά 2,2%, ενώ της Commerzbank 5,5%»

Για Σαλβίνι- Λεπέν

«Όταν η Λε Πεν συνάντησε τον Σαλβίνι» αναφέρει η DW. Η άγρια παγκοσμιοποίηση είναι σε βάρος της Ευρώπης», τόνισε η Μαρίν Λε Πεν στην Ρώμη μετά την συνάντηση που είχε στην έδρα του δεξιού συνδικάτου Ugl με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. Στους γνωστούς τόνους της η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού πρόσθεσε ότι «δεν θέλει να πληρώσουν τον λογαριασμό η Ευρώπη και οι πιο φτωχοί πολίτες της». Ο Ματέο Σαλβίνι από την μεριά του αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση της Ευρώπης και τόνισε: «oι γιατρoί έδωσαν το ίδιο φάρμακο επί πέντε χρόνια. Πρέπει, λοιπόν, να αλλάξουμε γιατρό ή φάρμακο». Είπε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι «οι εχθροί της Ευρώπης είναι ο Γιούνκερ και ο Μοσκοβισί. Αυτοί προκαλούν φόβο και εργασιακή ανασφάλεια».Σύμφωνα με τον Ματέο Σαλβίνι «κάθε χώρα της Ένωσης πρέπει να εφαρμόζει την δική της οικονομική πολιτική διότι υπάρχουν ειδικές παραδόσεις, ανάγκες και συνθήκες (…) Χρειάζεται μια διαφορετική Ευρώπη. Όσοι μιλούν για κόστος δανεισμού πρέπει να ξέρουν ότι η Ιταλία δεν θα ξεπουλήσει τις επιχειρήσεις της, ούτε με τις επιθέσεις του σπρεντ» πρόσθεσε ο Σαλβίνι. Τόνισε δε ότι η Ρώμη δεν θα κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τον νέο προϋπολογισμό της. «Θέλουμε λιγότερους φόρους, περισσότερη εργασία για τους νέους μας και αξιοπρεπή σύνταξη για τους ηλικιωμένους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός υπουργός. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό η Λέγκα και ο Εθνικός Συναγερμός της Λε Πεν έχουν την ίδια θέση. Θεωρούν δηλαδή ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται νέους μετανάστες διότι «στο τέλος, γίνονται σκλάβοι». Με την συνάντηση αυτή της Αιώνιας Πόλης ξεκινά η κοινή δράση των δυο αυτών πολιτών δυνάμεων ενόψει των Ευρωεκλογών. Πρόκειται ουσιαστικά για τον κύριο κορμό των εθνικιστικών κομμάτων, που μαζί με τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν αμφισβητούν τις σημερινές ισορροπίες και συμμαχίες στην Ευρώπη και στοχεύουν ανοικτά στην ανατροπή τους.

Στη Γερμανία

«Και τώρα τι για την Μέρκελ;» σχολιάζει η DW. Σύμφωνα με αρκετές αναλύσεις το τελευταίο διάστημα «έχει ήδη ξεκινήσει η αρχή του τέλους για την εποχή της Μέρκελ» όμως παρόμοια άρθρα δημοσιεύονται στον γερμανικό Τύπο από το 2001, τη χρονιά δηλαδή που έγινε η πρώτη γυναίκα ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και τέσσερα χρόνια απο όταν έλαβε τα ηνία της γερμανικής κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά στο φετινό συνέδριο της νεολαίας του κόμματος (JU) στην παραλιακή πόλη του Κιέλου το Σαββατοκύριακο δεν μπορούσε κανείς να μην παρατηρήσει τη διάχυτη αίσθηση ότι «η εποχή Μέρκελ» ίσως σιγά – σιγά να φθάνει στο τέλος της μετά την αναπόφευκτη κόπωση που έχει προκαλέσει μια τέταρτη κυβερνητική θητεία της. Ωστόσο υπάρχουν και άμεσες προκλήσεις… τον περασμένο μήνα για παράδειγμα, η Μέρκελ έχασε έναν από τους πιο στενούς της συμμάχους στο γερμανικό κοινοβούλιο: τον Βόλκερ Κάουντερ, τον επικεφαλής της ΚΟ που προωθούσε τις κυβερνητικές προτεραιότητες της Μέρκελ από το 2005. Το γεγονός ότι δεν ψηφίστηκε φέτος από την ΚΟ και αντικαταστάθηκε από έναν σχεδόν άγνωστο βουλευτή τον Ραλφ Μπρικάους ήταν η πρώτη ένδειξη ότι η Μέρκελ χάνει την «ψήφο εμπιστοσύνης» εντός του κόμματός της. Αυτό έγινε πλέον εμφανές στο Κίελο όταν ο επικεφαλής της νεολαίας, Πολ Ζιμιακ καταχειροκροτήθηκε όταν απηύθυνε έκκληση προς την Μέρκελ να εκσυγχρονίσει το κόμμα και ειδικά από τους απεσταλμένους Βαυαρούς, λίγο πριν τη δική τους μάχη την ερχόμενη Κυριακή. Δεν έμεινε απαρατήρητο το γεγονός ότι η Μέρκελ είχε εξαιρεθεί από την προεκλογική εκστρατεία του CSU φέτος για πρώτη φορά, μια περίοδο μάλιστα που το κόμμα χάνει σε ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Ενώ οι δικοί της υποστηρικτές σηκώθηκαν χειροκροτώντας την θερμά όταν έφθασε στην αίθουσα, οι νεολαίοι του CSU δεν μπήκαν καν στον κόπο να σηκωθούν και κάποιοι μάλιστα φάνηκαν να την αγνοούν επιδεικτικά χαζεύοντας τα κινητά και τις εφημερίδες τους στη διάρκεια της μισής ώρας ομιλίας της. Μάλιστα ένας εξ αυτών ο Ματίας Μπούτγκερ σηκώθηκε και μίλησε απευθείας στην Μέρκελ λέγοντας της ότι δεν πιστεύει πως το κόμμα θα πάει μπροστά με εκείνη επικεφαλής.

Ένα άλλο μέλος του CSU ο Τόμας Χάσλινγκερ δήλωσε στην DW ότι η δυσαρέσκεια έναντι της Μέρκελ έχει να κάνει με τη μεταναστευτική πολιτική που ακολούθησε το 2015 και επί της ουσίας ανοιξε τα σύνορα μεταξύ Αυστρίας και Βαυαρίας. Έως εκείνη τη στιγμή το AfD ήταν σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Παρ’ όλα αυτά οι φωνές ενντίον της Μέρκελ ήταν μάλλον η μειοψηφία σε αυτό το συνέδριο και η επίσημη γραμμή της νεολαίας ήταν φανερή: Είναι ok να κριτικάρουμε τη καγκελάριο, αλλά δεν ήρθε η ώρα να αναζητούμε νέους ηγέτες πόσο μάλλον, εκλογές. Την ίδια στιγμή, φάνηκε ότι η Μέρκελ είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής ανάμεσα στους νεολαίους της πιο προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος και μάλιστα καταχειροκροτήθηκε όταν η ίδια επέκρινε την ανδρική κυριαρχία στην επιτροπή της νεολαίας «οι γυναίκες εμπλουτίζουν τη ζωή όχι μόνο ιδιωτικά, αλλά κυρίως την πολιτική. Δεν ξέρετε τι χάνετε». Επομένως, ακόμα και αν τα ποσοστά του CDU είναι πολύ χαμηλά στις εκλογές στη Βαυαρία και την Έσση πολύ λίγοι παρατηρητές εκτιμούν ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με κάποιον που θα την «προκαλέσει» ανοιχτά διεκδικώντας την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριο του Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται τελικά να επανεκλεγεί επικεφαλής.
Η Zeit αναφέρεται στα λάθη του Μάρκους Ζέντερ. Η εφημερίδα κατηγορεί τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας για την κακή επίδοση του CSU. To Spiegel κάνει λόγο για συνεχιζόμενη διένεξη μεταξύ του Ζέντερ και του Χορστ Ζεεχόφερ.

Στη Γαλλία

Ο επικείμενος ανασχηματισμός είναι ένα από τα βασικά θέματα στον γαλλικό Τύπο. Η Parisien αναφέρει ότι η αγωνία του ποιος θα παραμείνει και ποιος όχι… έχει σπάσει τα νεύρα των υπουργών. Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται το απόγευμα αλλά μπορεί και να καθυστερήσει καθώς ο πρόεδρος θέλει να ανανεώσει το υπουργικό σχήμα ως «απάντηση» στα συνεχώς μειούμενα ποσοστά δημοτικότητας.

Για Ελλάδα

«Χάθηκε ο έλεγχος: έκαναν φτερά χρήματα της ΕΕ για προσφυγικούς καταυλισμούς» (n-tv.de), «Έρευνες στην Ελλάδα για την διάθεση κονδυλίων της ΕΕ σε πρόσφυγες» (Zeit Online) και «Η Αθήνα διεξάγει έρευνες για τη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων στα κέντρα υποδοχής προσφύγων» (orf.at), είναι μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι της αρθρογραφίας γερμανόφωνων εφημερίδων και μέσων ενημέρωσης

Το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό πρόγραμμα n-tv γράφει στην ιστοσελίδα του: «Περίπου 1,6 δισ. ευρώ έχουν διαθέσει οι Βρυξέλλες στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Όμως στα προσφυγικά κέντρα δεν φθάνουν οι πόροι στο σύνολό τους. Η δικαιοσύνη διερευνά τώρα το ενδεχόμενο χρήματα να μπήκαν σε τσέπες αξιωματούχων. (..) Αυτό που απουσιάζει μέχρι σήμερα ωστόσο είναι σαφείς αποδείξεις

Σε εκτενές άρθρο για τη κατάσταση των προσφύγων σε Ιταλία, Ελλάδα και Βοσνία η εφημερίδα Tagesspiegel σημειώνει αναφορικά με την Ελλάδα: «”Εθνική ντροπή” αποκαλεί η πρόεδρος της ΝΔ Κυριακός Μητσοτάκης τα υπερπλήρη κέντρα προσφύγων, όπως στη Λέσβο. Το ενδιαφέρον του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη Μόρια αυξήθηκε, μιας και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος πρέπει να απαντήσει σε κατηγορίες που φέρουν γνωστούς του επιχειρηματίες να έχουν κακοδιαχειριστεί ευρωπαϊκά κονδύλια “φουσκώνοντας” λογαριασμούς παροχής υπηρεσιών σε καταυλισμούς. Ο ελληνικός στρατός ανέλαβε εν μέρει τη λειτουργία ή τη σίτιση προσφυγικών κέντρων ή την ανέθεσε σε εταιρίες παροχής υπηρεσιών. Την υπόθεση έφερε στο φως αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” που πρόσκειται στην ΝΔ και δημοσιεύει σχεδόν καθημερινά μια νέα πτυχή. Λάδι στη φωτιά έριξε ο υπ. Άμυνας καταθέτοντας μήνυση κατά του εκδότη, του αρχισυντάκτη και της δημοσιογράφου της εφημερίδας».

H εφημερίδα Die Zeit γράφει στην ιστοσελίδα της: «Ο Άρειος Πάγος διέταξε τη διεξαγωγή ερευνών για πιθανές ατασθαλίες στη διαχείριση πόρων για το μεταναστευτικό. Με την απόφαση αυτή το ελληνικό ανώτατο δικαστήριο αντιδρά σε δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται σε κακοδιαχείριση στην προσφυγική πολιτική, καθώς και για πιθανή κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από την κυβέρνηση».

Για δημοσιογράφους

«Δημοσιογραφία: Ένα μάλλον επικίνδυνο επάγγελμα» σχολιάζει η DW. Η Βικτόρια Μαρίνοβα είναι η τελευταία δολοφονημένη δημοσιογράφος το 2018. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων κατονόμασε 73 δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν εν ώρα εργασίας τους τελευταίους 10 μήνες στο Αφγανιστάν, τη Βραζιλία, τη Βουλγαρία, την Κολομβία, Γουατεμάλα, Ινδία, Ιράκ, Μεξικό, Λιβερία, Πακιστάν, Παλαιστινιακά εδάφη, Φιλιππίνες, Σλοβακία.
Η υπηρεσία εναντίον της διαφθοράς και της απάτης της Ε.Ε ξεκίνησε τον περασμένο μήνα μια μεγάλη έρευνα γύρω από καταγγελίες για διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων στη Βουλγαρία, το θέμα δηλαδή με το οποίο ασχολήθηκε η Βικτόρια Μαρίνοβα, που δολοφονήθηκε στη βόρεια πόλη της Βουλγαρίας, Ρούσε. «Η OLAF γνωρίζει τις καταγγελίες σχετικά με την πιθανή κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων στη Βουλγαρία την οποία έφεραν στο φως δημοσιογράφοι στη χώρα, τις τελευταίες εβδομάδες» ανακοίνωσε η υπηρεσία.
Το «Project Daphne» αποκάλυψε έναν πιθανό σύνδεσμο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Κριστιάν Καρντονά και ενός εκ των τριών υπόπτων για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Καρουάνα Γκαλίτζια. Ο Ευρωβουλευτής Νταβιντ Κάζα ζήτησε από την Κομισιόν να διεξάγει μια ανεξάρτητη δημόσια έρευνα, σχολιάζει το Politico.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα