back to top
37 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

37 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

«Η Αθήνα έχει στόχους»: Πανηγυρική λήξη της συνέργειας του Αθήνα 9.84 με τον ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης

Με μια πανηγυρική εκπομπή ολοκλήρωσε σήμερα ο Αθήνα 9.84, έναν κύκλο ενημερωτικών – θεματικών ενοτήτων αφιερωμένων στην παγκόσμια προσπάθεια επίτευξης των 17 στόχων του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Στο στούντιο του Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή “Ντάμες Σπαθί” με την Ελευθερία Κουμάντου και την Ελεωνόρα Ορφανίδου προσκεκλημένοι ήταν ο Δημήτρης Φατούρος, Υπεύθυνος Επικοινωνίας για την Ελλάδα και την Κύπρο του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες και ο Νίκος Τράντας προϊστάμενος του Γραφείου Συντονισμού Θεσμικών Διεθνών και ΕυρωπαΪκών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.
Ο Κ. Φατούρος αναφέρθηκε στους τομείς στους οποίους έχει σημειωθεί βελτίωση, όπως αυτός της παγκόσμιας φτώχειας και σε εκείνους όπου παρατηρείται επιδείνωση, όπως στον στόχο της μηδενικής πείνας.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κ. Τράντας, αναφέρθηκε στις 8 εθνικές προτεραιότητες όπως αυτές έχουν καταγραφεί και στην έκθεση που κατέθεσε η χώρα μας στον ΟΗΕ.

Οι στόχοι του ΟΗΕ υιοθετήθηκαν το 2015, αποτελούν μια διαδικασία σε εξέλιξη που θα ολοκληρωθεί έως το 2030 και είναι: μηδενική φτώχεια, μηδενική πείνα, καλή υγεία και ευημερία, ποιοτική εκπαίδευση, ισότητα φύλων, καθαρό νερό, αποχέτευση, φθηνή και καθαρή ενέργεια, αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη, βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές. Λιγότερη ανισότητα, βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, δράση για το κλίμα, ζωή στο νερό, ζωή στη στεριά, ειρήνη, δικαιοσύνη, ισχυροί θεσμοί και συνεργασία για τους στόχους.

*Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟ 2018 ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ

Αναφορικά με το στόχο για μηδενική πείνα παρουσιάζεται επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Φατούρος, το 2015 πεινούσαν 777 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ το 2017 έφτασαν στα 815 εκατομμύρια.
Αντίθετη είναι η εικόνα για τη φτώχεια και όσους ζουν με ποσό κάτω του 1,90 δολαρίου την ημέρα. Και αυτό γιατί αν και ακούγεται οξύμωρο, η φτώχεια δεν εξαρτάται μόνον από την οικονομική δυνατότητα, αλλά από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ίδιοι οι άνθρωποι, τις φυσικές καταστροφές, τους πόρους της χώρας κλπ. Έτσι γίνεται προφανές ότι οι στόχοι της φτώχειας και της μηδενικής πείνας αλληλοεξαρτώνται , όπως όλοι άλλωστε οι στόχοι του ΟΗΕ.
Αισιόδοξο στοιχείο αποτελεί η μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά περίπου 50% τα τελευταία χρόνια, λόγω των προσπαθειών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αλλά και της βελτίωσης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αρνητικά από την άλλη πλευρά είναι τα μηνύματα για την προσπάθεια επίτευξης του στόχου 6 που αφορά στο καθαρό νερό και την αποχέτευση, διότι περίπου 2,3 δισ συνάνθρωποί μας ζουν χωρίς αποχέτευση. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα παρά στην τουαλέτα. Όπως επεσήμανε ο κ Φατούρος επειδή ο σύγχρονος κόσμος χαρακτηρίζεται από ανισότητες θα πάμε μέχρι το 2030 με όλους τους στόχους ανοικτούς, λόγω της διασύνδεσής τους. Ως παράδειγμα έφερε τον 4 ο στόχο της ποιοτικής εκπαίδευσης που έχει άμεση σχέση με την μηδενική πείνα, όπως και τον στόχο 6 για καθαρό νερό και την αποχέτευση, ο οποίος συνδέεται με τον στόχο 3 για καλή υγεία και ευημερία. Προϋπόθεση για την επίτευξη και υλοποίηση των στόχων αποτελεί η ύπαρξη ειρήνης, δικαιοσύνης και ισχυρών θεσμών.

*ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΚΟΥΜΠΟΥΝ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ

“Η 10 η Δεκεμβρίου είναι ημέρα εορτασμού και υπόμνησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά είναι απορίας άξιον πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν έθεσαν έναν 18ο στόχο, ειδικά για αυτά” επεσήμανε ο κ Φατούρος, επισημαίνονται πως αποτελούν συστατικό στοιχείο κάθε στόχου του ΟΗΕ .

Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΟΗΕ . ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΓΓΙΞΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ. ΤΙ ΕΠΡΑΞΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ

Σημαντική χρονιά για την Ελλάδα, χαρακτήρισε το 2018 ο προϊστάμενος του γραφείου Συντονισμού θεσμικών διεθνών και ευρωπαϊκών θεμάτων της Γ.Γ Κυβέρνησης κύριος Νίκος Τράντας, με την επισήμανση ότι η χώρα πήρε για πρώτη φορά μέρος ως αξιολογούμενη, στις εργασίες του πολιτικού forum που συντονίζει την υπόθεση της ατζέντας 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Ιούλιο.
Είχε προηγηθεί, η αποστολή στον ΟΗΕ της εθνικής έκθεσης αξιολόγησης, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, στην οποία αποτυπωνόταν η εργασία που είχε γίνει αναφορικά με τους διεθνείς στόχους, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, τους οικονομικούς και κοινωνικούς εταίρους ο κ Γιώργος Βερνίκος και τη Βουλή η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος κυρία Ιγγλέση.
Όπως είπε ο κ Τράντας , το 2017 επελέγησαν 8 εθνικές προτεραιότητες, οι οποίες καλύπτουν αντίστοιχα πεδία πολιτικής και αντιστοιχούνται στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.
“Οι εθνικές μας προτεραιότητες επελέγησαν μετά από εντατική δουλειά στα υπουργεία, που χαρτογράφησαν τους στόχους τους οποίους κάλυψε καθένα από αυτά, αλλά μέσω της αντίδρασης των ενδιαφερομένων μερών ,όπως και μέσω της Κοινωνικής Επιτροπής που είναι ο συνταγματικά προβλεπόμενος θεσμός για τη διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου στον οποίο εκπροσωπούνται κοινωνικοί εταίροι, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνία Πολιτών” τόνισε ο κ . Τράντας. Για την προσπάθεια συνεργάστηκαν η Ακαδημαϊκή κοινότητα, η ΕΛΣΤΑΤ και ήταν κοινή διαπίστωση η βαριά επίπτωση της κρίσης στους κοινωνικούς δείκτες. “Για το λόγο αυτό οι εθνικές μας προτεραιότητες, όπως η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η εκπαίδευση, η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και η εκπαίδευση, εστίασαν κυρίως στην κοινωνική και οικονομική διάσωση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης” κατέληξε ο κ Τράντας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΩΝ

Το γεγονός ότι οι στόχοι του ΟΗΕ είναι συγκεκριμένοι περιέγραψε ως πλεονέκτημά τους ο υπεύθυνος επικοινωνίας για Ελλάδα και Κύπρο του περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, Δημήτρης Φατούρος.
Όπως είπε, “ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι και οι έφηβοι, ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα. Στα επόμενα χρόνια, θα έχουμε μια γενιά που θα έχει μεγαλώσει με τους στόχους , θα τους κάνει δική της υπόθεση και θα υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας. Το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει πολλά σε αυτή την κατεύθυνση”
“Γίνονται πολλά αλλά χρειάζονται ακόμα περισσότερα” τόνισε ο προϊστάμενος του γραφείου Συντονισμού θεσμικών διεθνών και ευρωπαϊκών θεμάτων της Γ.Γ Κυβέρνησης κύριος Νίκος Τράντας, επισημαίνοντας και αυτός την καθοριστική συμβολή των νέων και της Παιδείας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα