back to top
20.9 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

20.9 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η κρίσιμη ψηφοφορία για τη Συμφωνία για το Brexit για την οποία προβλέπεται ήττα για την πρωθυπουργό Μέι είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου καθώς επίσης και η δολοφονία του Πολωνού δημάρχου του Γκντανσκ, Πάβελ Αντάμοβιτς.

Στη Βρετανία

Ανήμερα της πιο κρίσιμης ψηφοφορίας για το Brexit η πλειοψηφία των εφημερίδων στη Βρετανία δεν συζητά το πιθανό αποτέλεσμα τόσο πολύ όσο το μέγεθος της ήττας, που αναμένεται να υποστεί η Τερέζα Μέι σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων. Είχε προηγηθεί χθες έκκληση της πρωθυπουργού προς τους βουλευτές να εξετάσουν ξανά τη Συμφωνία προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να προκληθεί δημοψήφισμα για την πιθανότητα επανένωσης της Ιρλανδίας αν απορρίψουν τη συμφωνία. Απευθυνόμενη στους βουλευτές είπε επίσης ότι μια έξοδος χωρίς Συμφωνία θα “ενισχύσει” εκείνους που θέλουν επί της ουσίας σκληρά σύνορα στη Βόρεια Ιρλανδία αλλά και εκείνους, που ζητούν ανεξαρτησία της Σκωτίας. Είπε επίσης ότι αν δεν περάσει η συμφωνία τότε θα προκληθεί πραγματική απειλή για το έθνος. Αν όμως ανατραπεί το Brexit, τότε ανατρέπεται και η δημοκρατία, κατέληξε.
Τόσο οι Times όσο και η Daily Telegraph εκτιμουν ότι η σημερινή ψηφοφορία ίσως προκαλέσει τη χειρότερη κοινοβουλευτική ήττα μιας κυβέρνησης στη χώρα από το 1924 όταν 166 βουλευτές τάχθηκαν κατά της κυβέρνησης των Εργατικών.
Κάποιοι από τους “συμμάχους” της πρωθυπουργού μιλούν υπό καθεστώς ανωνυμίας στους FT και αναφέρουν πως θα χάσει με πάνω από 200 ψήφους. Η εφημερίδα κάνει λόγο για “επικείμενη καταστροφή” της Ντάουνινγκ Στριτ.
Οι υπολογισμοί αυτοί είναι παρόμοιοι με αυτούς του Guardian.
Από την πλευρά τους Daily Mail & Daily Express απευθύνονται άμεσα στους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία. “Ήρθε η ώρα να θέσετε τη χώρα πρώτη προτεραιόττηα” αναφέρει η Mail λέγοντας πως η επιλογή είναι απλή: “ή θα εξασφαλίσετε τη βεβαιότητα για το έθνος ή θα μας οδηγήσετε σε ένα σκοτεινό και επικίνδυνο άγνωστο μέλλον”.
Η Express υπενθυμίζει στους βουλευτές ότι έχουν ήδη αποφασίσει να θέσουν σε τροχιά το Brexit, να διεξαχθεί δημοψήφισμα και παράλληλα έχει τεθεί σε εφαρμογή το Άρθρο 50. “Μην χάσετε την εμπιστοσύνη μας για πάντα” προειδοποιεί.
Από μια αντίθετη προοπτική η Daily Mirror παροτρύνει τη Μέι “να ανοίξει μάτια και αυτιά για να εξετάσει σχέδιο Β'”.
Από την πλευρά του ο Guardian αναφέρει ότι οι υπουργοί δεν γνωρίζουν ακόμα πως σχεδιάζει να κρατήσει τη διαδικασία για το Brexit “ζωντανή” αν η συμφωνία της απορριφθεί και παραμένουν διχασμένοι για το ποια θα μπορούσε να είναι η καλύτερη επιλογή δράσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα υπάρχει αυξανόμενη φημολογία στο Γουεστμίνστερ ότι όποιο δρόμο ακολουθήσει θα πρέπει να ζητήσει παράλληλα από την Ε.Ε να επεκτείνει το Άρθρο 50 δηλαδή να καθυστερήσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.
“Χωρίς συμμάχους και εκτός χρόνου” είναι ο τίτλος της Telegraph που επικαλείται πηγές από την κυβέρνηση που αναφέρουν πως η πρωθυπουργός αναμένεται να παραιτηθεί αν χάσει με πάνω από 100 ψήφους. Η εφημερίδα δίνει έμφαση στον συνταγματολόγο Βέρνορ Μπογκντάνορ που συμφωνεί ότι μια ήττα τέτοιου μεγέθους θα προκαλέσει ‘σεισμο” και θα “σκοτώσει” τη συμφωνία της.
Από την πλευρά του ο Πόλι Τοϊνμπι στον Guardian εκτιμά ότι όποιο και αν είνα το αποτέλεσμα δεν υπάρχει συμφωνία που θα μπορούσε να επουλώσει τις πληγές του διχασμού στη Βρετανία, εννοώντας ότι ο “εμφύλιος” που έχει ξεσπάσει θα μπορούσε να διατηρηθεί για μια ολόκληρη γενιά.
Η Ρέιτσελ Σίλβεστερ στους Times πιστεύει ότι όλα θα εξαρτηθούν από τους βουλευτές και αν θελήσουν να άρουν το αδιέξοδο με μια σειρά ψηφοφοριών προκειμένου να δουν ποιες επιλογές μπορουν να στηρίξουν. Αναφέρει πως όλοι αυτπί που κατηγορούνται για ‘πραξικόπημα” “απλά γεμίζουν το κενό μιας ηγεσίας που αφορά και τα δύο μεγάλα κόμματα”.

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία είναι βασικό θέμα και στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Η Frankfurter Allgemeine περιγράφει την αίσθηση “απελπισίας” που επικρατεί στις Βρυξέλλες μετά την προσπάθεια των Ευρωπαίων αξιωματούχων να δώσουν τελικά στην Τερέζα Μέι επιπλέον διαβεβαιώσεις για τη συμφωνία αποχώρησης. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι δεν θα βοηθήσουν καθόλου αυτές οι διαβεβαιώσεις το αποψινό αποτέλεσμα.
Για τη γαλλική εφημερίδα, Liberation η ψηφοφορία έχει εξελιχθεί σε ερώτημα επιβίωσης ή όχι για την πρωθυπουργό. Από την άλλη πλευρά διερωτάται αν η προσφυγή σε πρόωρες κάλπες που ενδεχομένως ζητήσει ο Κόρμπιν θα επιλύσουν το θέμα του Brexit.
Η βρετανική Sun εκτιμά πως ίσως υπάρχει μια ελπίδα μετά τη βοήθεια που προσέφερε την τελευταία στιγμή η Άγκελα Μέρκελ στην πρωθυπουργό.
Σήμερα είναι ίσως η πιο προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία στη Βρετανία εδώ και καιρό, σχολιάζει το Politico. Η Βουλή των Κοινοτήτων θα συζητήσει τη συμφωνία αποχώρησης και η ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει περίπου 20.00 (ώρα Βρυξελλών). Αν η Τερέζα Μέι χάσει σε αυτή την ψηφοφορία, πόσο μεγάλη α είναι η ήττα της; (ο αριθμός των ναι και τον όχι θα μας παράσχει μια ένδειξη για το εάν η πρωθυπουργός θα εξετάσει να γυρίσει το ρολόι πίσω και να προσπαθησει πάλι) Θα υπάρξει τελικά πραγματικό Σχέδιο Β εντός τριών ημερών, όπως έχει επιμείνει το κοινοβούλιο ότι θα πρέπει να γίνει; Και πως θα αντιδράσει η Ε.Ε την Τετάρτη; (Το ερώτημα βασικά είναι αν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα ζητήσουν από την Ε.Ε να δώσει στην Μέι περισσότερο χρόνο ώστε να περάσει τελικά τη συμφωνία της από το κοινοβούλιο, πριν ή μετά τις ευρωεκλογές).
Η Τερέζα Μέι πάντως χθες έλαβε την επιστολή που αναζητούσε από τους Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ χθες μέσω της οποίας προσέφεραν στην βρετανίδα πρωθυπουργό τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην υπάρχουσα συμφωνία. Αν και δεν πρόκειται να επηρεάσει το σημερινό αποτέλεσμα, όπως ήλπιζε η Μέι, αποτέλεσε όμως τον μεγαλύτερο ελιγμό από πλευράς Βρυξελλών. Επί της ουσίας πάντως οι Τουσκ και Γιούνκερ δεν απάντησαν ακριβώς στις απαιτήσεις της Μέι. Απλά εκτύπωσαν το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Δεκέμβριο σημειώνοντας ότι τα συμπεράσματα αυτά “έχουν νομική αξία για την Ε.Ε” και τη δεσμεύουν σε κάθε περίπτωση. Η Συμφωνία Αποχώρησης και η Πολιτική Διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση είναι τόσο συνδεδεμένες που θα μπορουσαν να δημοσιευθούν μαζί στην επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. Στο μεταξύ, 100 ευρωβουλευτές σε ξεχωριστή επιστολή ζήτησαν την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε.
Θα είναι απλά μια ψήφος; Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει σειρά ψηφοφοριών πριν από τη βασική ή τροπολογίες που θα αφορούν το κείμενο που θα καταθέσει η κυβέρνηση. Το πόσο σημαντικές θα είναι αυτές θα εξαρτηθεί από τις τροπολογίες, που θα επιλεγούν. Κάποιες τροπολογίες, αν περάσουν, ίσως τελικά αντικαταστήσουν τη ψηφοφορία για τη βασική ερώτηση. Η τροπολογία για παράδειγμα, που κατέθεσε ο βουλευτής των Εργατικών, Χίλαρι Μπεν που θα μπορούσε να απορρίπτει τη συμφωνία αλλά και να αποκλείει την έξοδο χωρίς μια συμφωνία. Άλλες τροπολογίες όπως αυτή του Συντηρητικού βουλευτή, Άντριου Μάρισον προτείνει η συμφωνία να εγκριθεί ως “μια συμπληρωματική δήλωση που θα προστεθεί στη Συμφωνία Αποχώρησης που εξειδικεύει ότι μια λύση μέσω του backstop θα εξαντληθεί χρονικά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022”. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις τροπολογίες που επίσης θα επιλέξει ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου να ψηφιστούν.

Για Πολωνό δήμαρχο

Μεγάλο θέμα σήμερα στον διεθνή Τύπο προκαλεί και η δολοφονία του δημάρχου της Πολωνικής πόλης, Γκντανσκ. Ο Πάβελ Αντάμοβιτς έχασε χθες τη ζωή του μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε την Κυριακή το βράδυ στη διάρκεια φιλανθρωπικής συναυλίας. Οι γιατροί έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να τον σώσουν αλλά μετά από πέντε ώρες χειρουργείο ο Αντάμοβιτς υπέκυψε στα τραύματά του. Ο εν λόγω πολιτικός ήταν ένας από τους πιο προοδευτικούς δημάρχους της ολο και πιο αντιδραστικής Πολωνίας και μόλις 53 ετών. Ο 27χρονος δολοφόνος ήταν γνωστός στις αρχές και μόλις πριν από ένα μήνα είχε αποφυλακιστεί για ένοπλη ληστεία και επίθεση σε αστυνομικό. Είχε φθάσει κοντά στην εξέδρα χρησιμοποιώντας ψεύτικη ταυτότητα δημοσιογράφου. Ο δράστης είπε ότι τον λένε Στεφάν και πως ήθελε να διαμαρτυρηθεί για την άδικη φυλάκισή του το 2014 όπως και για τα βασανιστήρια που υπέστη, για τα οποία κατηγόρησε το τότε κυβερνών κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών στο οποίο μετείχε παλαιότερα και ο Αντάμοβιτς. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν ο δράστης σχετίζεται με κάποια ακροδεξιά οργάνωση. Και ο Αντάμοβιτς δεν ήταν αριστερός καθώς ανήκε στο κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών από το οποίο εξελέγη και ο Ντόναλντ Τουσκ, δηλαδή ένα χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, που ανήκει στο ΕΛΚ. Όμως την εποχή του ξεσηκωμού στα ναυπηγεία του Γκντανσκ όπου συμμετείχε ως νεαρός φοιτητής εξελίχθηκε σε μια φυσιογνωμία υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Για τον λόγο αυτό, ίσως, όπως υπενθυμίζει το Politico o Αντάμοβιτς είχε συχνά απειληθεί από κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης και ακροδεξιούς. Το εθνικιστικό “Νεολαία για όλους τους Πολωνούς” είχε μάλιστα δημοσιεύσει “πιστοποιητικό θανάτου” για τον Αντάμοβιτς, πριν από δύο χρόνια. (…) Ο θάνατος του πάντως προκάλεσε σοκ στην πολωνική κοινωνία και πολιτική σκηνή και ενώ υπήρξαν εκκλήσεις να επικρατήσει ψυχραιμία, η πολιτική ένταση συνεχίστηκε καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Αντζέι Ντούντα και σύμμαχος του κυβερνώντος “Νόμου και Δικαιοσύνη” ζήτησε μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών μετά την είδηση του θανάτου, αλλά η Πλατφόρμα Πολιτών αρνήθηκε να μετάσχει. Ο Ντούντα επίση απέσυρε την ιδέα να υπάρξει μια σιωπηλή διαμαρτυρία σήμερα στο Γκντανσκ καθώς και άλλα κόμματα δεν θέλησαν να ‘πολιτικοποιήσουν” τον θάνατο του Αντάμοβιτς (…) Οι Πολωνοί έχουν απομονωθεί και διασπαστεί σε εχθρικά στρατόπεδα. Φιλελεύθεροι ευρωσκεπτικιστές και δεξιοί υποστηρικτές της κυβέρνησης μπορούν και ενημερώνονται από διαφορετικές πηγές, δεν είναι ενεργοι κοινωνικά και έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για τη θέση της χώρας τους στην Ευρώπη και τον κόσμο. Τα σόσιαλ μίντια έχουν εξελιχθεί σε εμπόλεμες ζώνες με οποιονδήποτε τολμά να ασκήσει κριτική να γίνεται στόχος επιθέσεων. Ακόμα και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις έχουν πολιτικοποιηθεί. Οι φιλελεύθεροι υπερ της Ε.Ε βλέπουν στο πρόσωπο του Τουσκ (πρώην πρωθυπουργού και νυν προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) έναν πιθανό ηγέτη που μπορεί να εκδιώξει από την εξουσια το “Νόμος και Δικαιοσύνης” στις φετινές εκλογές και στις προεδρικές το 2020. “Θα υπερασπιστούμε το Γκντανσκ και την Πολωνία εναντίον του μίσους και της περιφρόνησης” είπε χθες ο Τουσκ. Αλλά οι οπαδοί του PiS θέλουν τον Γιάροσλαβ Καζίνσκι τον ντε φάκτο ηγέτη της χώρας να προχωρήσει στην αναθεμελίωση της Πολωνίας βάσει των εθνικών παραδοσιακών αξιών και της θρησκείας. Οι ρίζες του σημερινού διχασμού στην Πολωνια ξεκινούν από τον Απρίλιο του 2010 όταν το αεροπλάνο που μετέφερε τον τότε πρόεδρο της χώρας Λεχ Καζίνσκι και άλλους αξιωματούχους έπεσε κατά το ταξίδι του προς το Σμολένσκ στη Ρωσία. Η Πολωνία ενώθηκε εξαιτίας αυτής της τραγωδίας. Αλλά μέσα σε λίγες μέρες επήλθε ο διχασμός. Η πλειοψηφία είδε τη συντριβή ως ένα τραγικό δυστύχημα που προκλήθηκε απο απειρους πιλότους που παραβίασαν μια σειρά κανόνων επιχειρώντας να προσγειωθούν εν μέσω ομίχλης. Αλλα αρκετοί υποστηρικτές του Pis είδαν πίσω από αυτή μια συνωμοσία του Τουσκ σε συνεργασία με τον Πούτιν. Χθες το βράδυ χιλιάδες κόσμου βγήκε στους δρόμους για να τιμήσει τον Αντάμοβιτς και να διαμαρτυρηθεί για τη βία. Αλλά αυτή η στιγμή ενότητας θα είναι εξίσου παροδική.

Για Ελλάδα

Την πεποίθηση τους ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών εκφράζουν εκπρόσωποι των κομμάτων της γερμανικής βουλής αναφέρει η DW. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει πρωθυπουργός ως το φθινόπωρο. Πάντως κανείς δεν θεωρεί ότι η κυβερνητική κρίση θα μετατραπεί σε πολιτική κρίση της Ελλάδας. Την ελπίδα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συγκεντρώσει στη Bουλή τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για την κυβερνητική πλειοψηφία, εκφράζει ο πολιτικός του κόμματος η Αριστερά και πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Ελλάδας της γερμανικής βουλής, Γκρέγκορ Γκίζι. Σε περίπτωση που το πετύχει, ο κ.Γκίζι είναι πεπεισμένος πως «η κυβέρνηση θα αντέξει μέχρι τις εκλογές το φθινόπωρο – και ας ελπίσουμε και μετά». Πολύ πιο αισιόδοξος είναι ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής και πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Είμαι σίγουρος πως μερικούς μήνες πριν την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, η πλειονότητα των βουλευτών δεν θέλει πρόωρες εκλογές». Ο κ. Σουλτς εκτιμά ότι ο Α. Τσίπρας «θα κυβερνήσει με εναλλασσόμενες πλειοψηφίες ως το τέλος της εκλογικής περιόδου. Ο μέχρι τώρα συνασπισμός ήταν σίγουρα κάπως πιο σταθερός αλλά δεν φοβάμαι ότι θα υπάρξει διαρκής κρίση». Στις ίδιες εκτιμήσεις καταλήγει και ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ. Παρά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση δεν αποκλείει ο Αλέξης Τσίπρας «να εξασφαλίσει τις έξι ψήφους που του λείπουν για την κυβερνητική πλειοψηφία». Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει τότε η χώρα οδεύει, κατά τη γνώμη του, σε πρόωρες εκλογές. «Επειδή όμως τον Οκτώβριο ούτως ή άλλως προβλεπόταν εκλογές δεν μπορεί να γίνεται λόγος για πολιτική κρίση» επισημαίνει. Η κυβερνητική κρίση δημιούργησε μεν μια «σοβαρή κατάσταση αλλά δεν υπάρχει λόγος για υπερβολική ανησυχία» εκτιμά ο πολιτικός των Φιλελευθέρων. Πλήρη στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση παρέχουν τα γερμανικά κόμματα αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Εύχομαι επιτυχία στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να συγκεντρώσει μια νέα πλειοψηφία στην βουλή προκειμένου να ψηφιστεί η συμφωνία» δηλώνει στην Deutsche Welle ο Γκούντερ Κρίχμπαουμ, Χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου. «Μετά από πολλά χρόνια προέκυψε η ιστορική ευκαιρία να επιλυθεί η διένεξη για το όνομα. Αυτό δεν θα δημιουργήσει μόνο σταθερότητα στις δύο χώρες αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» τονίζει. «Ο Τσίπρας διαθέτει μια επαρκή πλειοψηφία» εκτιμά ο Μάρτιν Σούλτς στην Deutsche Welle.«Ακόμη και το υπερεθνικιστικό κόμμα ΑΝΕΛ που εγκατέλειψε τώρα την κυβέρνηση, είναι διαιρεμένο σε αυτό το θέμα».

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα