back to top
21.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

21.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Πληθαίνουν τα ευρωπαϊκά κράτη που αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό

Διαβάστε επίσης

«Ορκίζομαι…να υπερασπιστώ με τη ζωή μου αυτή την πατρίδα που βρίσκεται υπό απειλή», δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, σε μια οργισμένη αντίδραση εναντίον ευρωπαϊκών χωρών που αναγνώρισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την 27η επέτειο μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ούγκο Τσάβες, ο Μαδούρο κατηγόρησε τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ ότι πήρε μια «τραγική απόφαση» αναγνωρίζοντας τον Γκουαϊδό. «Αν συμβεί ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Βενεζούελα, κύριε Πέδρο Σάντσεθ, τα χέρια σας θα βαφτούν για πάντα με αίμα», είπε.

Ο Γουαϊδό κατηγορεί την κυβέρνηση Μαδούρο ότι επιχειρεί να μεταφέρει δημόσιους πόρους 1,2 δισ. δολαρίων, σε χρηματοοικονομική οντότητα στην Ουρουγουάη. Μίλησε για «κλοπή δημοσίου χρήματος», ωστόσο δεν χορήγησε αποδεικτικά στοιχεία για τον ισχυρισμό του.

Δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε κοινή θέση οι 28 καθώς 14 χώρες ανακοίνωσαν μεμονωμένα ότι αναγνωρίζουν τον Χουάν Γουαιδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ενώ οι υπόλοιπες με πρωτοστάτη την Ιταλία διαφώνησαν.

«Όχι απλώς δεν αποκλίνει η θέση μας, από τις θέσεις της Ε. Ε, αλλά συνδιαμορφώσαμε τις θέσεις αυτές», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Απαντώντας επί της ουσίας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, τόνισε ότι «θα πρέπει να αφεθεί μόνος του ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει για το μέλλον του, μέσω ελεύθερων εκλογών».

Ο Τριντό ανακοίνωσε βοήθεια 53 εκατ. δολαρίων στον λαό της Βενεζουέλας

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε σήμερα τη χορήγηση βοήθειας ύψους 53 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (35 εκατομμυρίων ευρώ) προς τον λαό της Βενεζουέλας, κατά την έναρξη μιας συνόδου στην Οτάβα των χωρών της Ομάδας της Λίμα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα