back to top
17.1 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

17.1 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Ματαρέλα

Διαβάστε επίσης

Μετά από την κορύφωση της διπλωματικής κρίσης ανάμεσα σε Ιταλία και Γαλλία την προηγούμενη εβδομάδα, οι δύο πρόεδροι είχαν εχθές την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν λέει να κοπάσει από την στιγμή που η ανέλαβε την ηγεσία της Ιταλίας η νέα κυβέρνηση συνεργασίας Λίγκας – Κινήματος 5 Αστέρων. Και ο Ματέο Σαλβίνι και ο Λουίτζι Ντι Μάιο έχουν, με πολλές αφορμές, επιτεθεί στον Εμανουέλ Μακρόν και – κυρίως – με αφορμή τις κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων” τις οποίες στήριξαν από την πρώτη στιγμή.

Η τελευταία κίνηση που οδήγησε στην κορύφωση της διπλωματικής κρίσης Γαλλίας – Ιταλίας ήταν η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι με εκπροσώπους των “κίτρινων γιλέκων” την προηγούμενη εβδομάδα. Η πρωτοβουλία του αυτή, εξόργισε το Παρίσι που ανακάλεσε αμέσως τον πρεσβευτή της από την Ρώμη.

Μετά από μέρες σιωπής, εχθές ο Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ. Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την μεγάλη σημασία της γαλλο-ιταλικής σχέσης και για τις δύο χώρες, σηματοδοτώντας έτσι με κάποιον τρόπο την λήξη της κρίσης.

Αναφέρθηκαν στην κοινή ιστορία τους και στην συνεργασία τους στην δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογράμμισαν τις κοινές ευθύνες που έχουν Ρώμη και Ιταλία για την ανάκαμψη της Ε.Ε.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα