back to top
18.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Β. Μακεδονία – προεδρικές εκλογές: Προηγείται ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πενταρόφσκι

Διαβάστε επίσης

Με μικρή διαφορά από την αντίπαλό του και υποψήφια του VMRO προηγείται ο υποφήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βόρεια Μακεδονία, Στέβο Πενταρόφσκι ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 21 Απριλίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Συγκεκριμένα, ο Στέβο Πενταρόφσκι, κοινός υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) και του αλβανικού DUI προηγείται με 25% έναντι 22,4% της υποψήφιας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σύμφωνα με δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού TELMA.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης, Μπλέριμ Ρέκα, συγκεντρώνει ποσοστό 10,9%. Το 18,3% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν έχουν αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσουν, ενώ το 17,9% δήλωσαν ότι δεν θα στηρίξουν κανέναν υποψήφιο.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι προεδρικές εκλογές θα κριθούν στον β΄ γύρο (5 Μαϊου), όπου το 32,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Πεντάροφσκι και το 26,2% την Σιλιάνοφσκα, ενώ ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου.
Η επικράτηση του Πενταρόφκσι πάντως είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη για τον κυβερνητικό συνασπισμό τόσο για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς αρκετές σχετικές υπουργικές αποφάσεις παραμένουν ανυπόγραφες από τον νυν πρόεδρο, Γκιεοργκε Ιβάνοφ εξαιτίας της απορριπτικής του θέσης έναντι της συμφωνίας, όσο και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ και την κυβέρνηση του που “βάλλεται” από την αντιπολίτευση, για “προδοτική στάση” λόγω της συμφωνίας.

Να σημειωθεί πως ανά εθνοτική προέλευση των ψηφοφόρων, η Σιλιάνοφσκα προηγείται στους ψηφοφόρους σλαβικής προέλευσης με ποσοστό 32,2% έναντι 26,1% του Πεντάροφσκι. Στους αλβανικής καταγωγής ψηφοφόρους προηγείται ο Ρέκα με 41,4%, ενώ 15,2% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Πεντάροφσκι και μόλις 0,4% την Σιλιάνοφσκα.

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της δημοσκόπησης είναι ότι παρά την επίσημη στήριξη της υποψηφιότητας του Πεντάροφσκι από το συγκυβερνών αλβανικό DUI, το 57,1% των ψηφοφόρων του κόμματος αυτού δηλώνει ότι στον πρώτο γύρο θα ψηφίσει τον Ρέκα έναντι 25,7% που δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Πεντάροφσκι
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε απο την εταιρεία “M-Prospect” το διάστημα 13-19 Μαρτίου, σε δείγμα 1.001 ερωτηθέντων, με το περιθώριο σφάλματος να κυμαίνεται στο +/- 3,1%.

Αλέξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα