back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Τερέζα Μέι: Πρώτα η χώρα και μετά το κόμμα;

Διαβάστε επίσης

Το ερώτημα που απασχολεί τους αναλυτές μετά την απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τον ηγέτη του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν για να καταλήξουν σε ορισμένους βασικούς άξονες μιας συμφωνίας για το Brexit, τους οποίους θα υπερψηφίσουν προφανώς τα δύο κόμματα σε μια νέα ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Τώρα η κ. Μέι έχει θέσει ως βασική της προτεραιότητα την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ με συμφωνία αντί να συνεχίσει τις προσπάθειες για να πετύχει τη σύμφωνη γνώμη των αντιευρωπαϊστών του κόμματός της αναφορικά με τη συμφωνία που έκανε με την ευρωπαϊκή ηγεσία για το Brexit τον περασμένο Νοέμβριο στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Τερέζα Μέι λοιδορείτο από τους αντιπάλους της , μέσα και έξω από το Συντηρητικό κόμμα, επειδή ήταν προσκολλημένη στην ιδέα ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα και το κόμμα της μέσω της διαδικασίας του Brexit χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις.

Μετά όμως τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές ήττες που υπέστη η συμφωνία της κυρίως λόγω της αρνητικής στάσης των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος , η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα επιδιώξει να έχει τη στήριξη στη Βουλή των Κοινοτήτων του Εργατικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ώρα των συμβιβασμών

Όπως επισημαίνει η πολιτική συντάκτης του BBC Laura Kuenssberg η απόφαση της Μέι να αρχίσει συνομιλίες με τον Κόρμπιν για το Brexit μπορεί να σημαίνει ότι η πρωθυπουργός είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί πολλές από τις προτάσεις του Εργατικού κόμματος για τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Σημειώνουμε ότι η πρόταση των Εργατικών για την τελωνειακή ένωση στην ψηφοφορία της 27ης Μαρτίου καταψηφίστηκε με 8 ψήφους διαφορά και ενδεχομένως θα μπορούσε να εξασφαλίσει υποστήριξη από την πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου, εάν συμμετείχαν στη διαδικασία τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που απείχαν από την ψηφοφορία κατόπιν εντολής του Συντηρητικού Κόμματος.

Από την άλλη στην ίδια ψηφοφορία , η πρόταση για επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα δεν έγινε δεκτή – όπως και οι υπόλοιπες εφτά – για 27 ψήφους, όσοι δηλαδή ήταν και οι βουλευτές του Εργατικού κόμματος που την καταψήφισαν, αψηφώντας τη γραμμή του κόμματος να την υποστηρίξουν.

«Θέλετε ένα ήπιο Brexit. Να η ευκαιρία !! …» , ανέφερε υπουργός της κυβέρνησης απευθυνόμενους στους βουλευτές του Εργατικού κόμματος μετά την πρόταση της Μέι προς τον Κόρμπιν.

Δύσκολη απόφαση για τον Κόρμπιν

Υπάρχουν όμως “παγίδες” για των ηγέτη των Εργατικών, επισημαίνει η Laura Kuenssberg. O Τζέρεμι Κόρμπιν πρέπει να αποφασίσει αν θα συμβάλλει στην προσπάθεια για την «αποδέσμευση» της Βρετανίας από την ΕΕ ή αν θα ικανοποιήσει τη μερίδα του κόμματος του που επιδιώκει την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Η απόφαση δεν είναι εύκολη αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το Εργατικό κόμμα στο θέμα Ευρώπη παραμένει διασπασμένο.

Εξάλλου υπουργοί τη ς κυβέρνησης δεν έχουν μεγάλες ελπίδες ότι θα είναι δυνατή η επίτευξη μιας διακομματικής συμφωνίας για το Brexit. Στην πραγματικότητα δεν φαίνεται να εμπιστεύονται τον κ. Κόρμπιν αρκετά ώστε να καταλήξει σε μια ουσιαστική συμφωνία με την Τερέζα Μέι που το κόμμα του θα την σεβαστεί και θα την τηρήσει.

Και ασφαλώς όπως θα έκανε κάθε κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση – «ο μαρξιστής , ακροαριστερός Κόρμπιν» – όπως τον χαρακτηρίζουν σήμερα οι εφημερίδες που πρόσκεινται στη συντηρητική παράταξη – θα επιδιώξει αυτός και το κόμμα του να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη λόγω της δύσκολής θέσης στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

«Τα οφέλη αυτά δεν θα είναι απαραίτητα προς το συμφέρον των απλών ψηφοφόρων», σημειώνει η πολιτική συντάκτης του BBC.

Μεγάλο το ρίσκο για τη Μέι

Αν η Μέι και ο Κόρμπιν ακολουθήσουν την οδό της σύμπνοιας και συμφωνήσουν η εξέλιξη αυτή σίγουρα ενισχύει αυτούς που επιθυμούν ένα «συναινετικό διαζύγιο» με την ΕΕ, αλλά την τελική απόφαση θα την πάρει το κοινοβούλιο. Είναι πιθανό οι απρόθυμοι Brexiteers να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία της Τερέζα Μέι μπορεί να είναι η καλύτερη εκδοχή του Brexit που μπορεί να πετύχει το Λονδίνο και να σπεύσουν να στηρίξουν τη συμφωνία Μέι όταν έρθει ξανά προς ψήφιση στη Βουλή.

Η πρωθυπουργός πάντως με την απόφασή της να ζητήσει επίσημα από τον αρχηγό του Εργατικού κόμματος να συνδράμει στην υπόθεση του Brexit και να βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου κινδυνεύει η ίδια να ανατραπεί και να οδηγήσει το κόμμα της στη διάσπαση.

Κυριαρχεί «πραγματική οργή» στις τάξεις των αντιευρωπαϊστών αλλά και «αγανάκτηση» από τη μεριά ορισμένων υπουργών για την επιλογή που έχει κάνει η Τερέζα Μέι. Όπως πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό η πρωθυπουργός και πάλι «τζογάρει», αλλά αυτή τη φορά το ρίσκο είναι μεγάλο.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ίσως υποχρεωθεί και πάλι να ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να την υποστηρίξουν και μετά από τους απαραίτητους συμβιβασμούς η συμφωνία της με την ΕΕ να περάσει από το κοινοβούλιο. Αλλά όταν θα το έχει πετύχει αυτό, το Συντηρητικό κόμμα μπορεί να είναι τόσο διασπασμένο ώστε η κ. Μέι να μην είναι σε θέση να κυβερνήσει ή να κάνει οτιδήποτε άλλο ως πολιτικός στο μέλλον.

Η συμφωνία Brexit θα έχει γίνει μεν αποδεκτή από την πλειοψηφία των βουλευτών, αλλά ο πολιτικός βίος της πρωθυπουργού θα έχει λήξει.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα