back to top
19.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

19.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Νέο μέτωπο ανοίγει μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικάτων

Διαβάστε επίσης

Λίγες μέρες πριν από την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, το αργότερο στις 12 του μηνός, η κυβέρνηση φέρεται να αναλαμβάνει νέα πολυεπίπεδη πρωτοβουλία, αυτή τη φορά για τα εργασιακά και τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Στα θέματα αυτά, έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις την τελευταία δεκαετία, ενεργοποιώντας σταθερά τα αρνητικά αντανακλαστικά των συνδικάτων, ενώ εκκρεμεί στο ΣτΕ η εργοδοτική προσφυγή κατά της διατήρησης των μισθολογικών τριετιών.

Ειδικότερα, η ατζέντα της κυβέρνησης, περιλαμβάνει:

Την καθιέρωση του ψηφιακού ωραρίου εργασίας, με τους εργοδότες να δηλώνουν ηλεκτρονικά, σε πραγματικό χρόνο, τα ωράρια εργασίας και τις όποιες αλλαγές σε αυτά.

Την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.

Το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού (για τον οποίον δεν αποφασίζουν πλέον οι κοινωνικοί εταίροι) και -σε περίπτωση θετικής απόφασης- το ύψος της αύξησης.

Την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, με βάση τις αλλαγές των τελευταίων ετών.

Την περαιτέρω λήψη μέτρων για τη λειτουργία των συνδικάτων, τις απεργίες και τις διαδηλώσεις.

Την καθιέρωση του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων για την επιβράβευση των εργοδοτών που τηρούν την εργατική νομοθεσία, με την παροχή φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων και την περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” για την παρακολούθηση της αγοράς εργασίας, με την ένταξη σε αυτό του ωραρίου εργασίας, καθώς και των απασχολουμένων με “μπλοκάκι” και εργόσημο.

Επί ξυρού ακμής οι τριετίες

Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η έκβαση της “μάχης των τριετιών”, οποία θα επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, οδηγώντας σε “ψαλίδισμα” των αποδοχών τους.

Η απόφαση του ΣτΕ, αναμένεται το αργότερο τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τον περασμένο Απρίλιο ο ΣΕΒ και άλλοι έξι περιφερειακοί σύνδεσμοι-Ενώσεις (ΣΒΑΠ, ΣΒΘΚΕ, ΣΒΣΕ, ΣΕΒΠΔΕ, ΣΘΕΒ, ΠΑΣΕΒΙΠΕ), όπως και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ζητώντας να ακυρωθεί η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου 2019, με την οποία παρέχονταν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ και του ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες ολόκληρης της χώρας (με ισχύ από 1η Φεβρουαρίου 2019).

Η εργοδοτική πλευρά, υποστηρίζει ότι οι τριετίες στις κατώτατες αμοιβές έχουν καταργηθεί, ενώ στην επίμαχη εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι τριετίες πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα