Σε πράσινο πάρκο μετατρέπεται η παλιά χωματερή των Άνω Λιοσίων καθώς την προσεχή Πέμπτη, 12 Μαρτίου, στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου Φυλής ο δήμαρχος της πόλης Χρήστος Παππούς φέρνει προς έγκριση των Τεχνικών Προδιαγραφών και Όρων Διακήρυξης και τον ορισμό Επιτροπής Διαγωνισμού για να προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου με διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό.
Στο χώρο που μέχρι πριν τέσσερα χρόνια θάβονταν τόνοι σκουπιδιών της Αττικής πρόκειται να δημιουργηθεί Περιβαλλοντικό Πάρκο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η υλοποίηση του έργου βασίζεται στην υπ’ αριθ. 340/2018 Μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Φυλής, ο προϋπολογισμός του οποίου φτάνει τα 26 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότησή του έχει εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Με βάση τη Μελέτη, δρομολογείται το στρατηγικής σημασίας και οραματικό περιβαλλοντικό έργο της Αποκατάστασης που θα μετατρέψει τη Χωματερή σε Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής. Παράλληλα, θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 10MW και ένα υδροηλεκτρικό έργο μικρής κλίμακας. Από τους σταθμούς αυτούς θα παραχθεί ενέργεια για τη λειτουργία του Πάρκου, αλλά και των νοικοκυριών του Δήμου Φυλής. Ο Δήμος αξιοποίησε, ήδη, από τους πρώτους, το νέο νομικό πλαίσιο και προχώρησε στη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας που αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει στην παραγωγή και τη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας στα ευάλωτα νοικοκυριά του.
Εξάλλου, με την επίσκεψη στο χώρο θα δίνεται η δυνατότητα περιβαλλοντικής επιμόρφωσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και για τα οχυρωματικά έργα της αρχαίας Αθήνας, αφού η μελέτη προβλέπει και την ανάδειξη του αρχαίου τείχους ΔΕΜΑ.
Στους χώρους πρασίνου και αναψυχής προβλέπεται η φύτευση, η δημιουργία διαδρομών και μονοπατιών, αναψυκτηρίων, χώρων σκίασης και ξεκούρασης.
Στους χώρους επιμόρφωσης προβλέπεται η δημιουργία Μουσείου Διαχείρισης Απορριμμάτων και χώρου Υποδοχής με αίθουσα προβολής.
Κομβικό σημείο της αποκατάστασης είναι το υδάτινο στοιχείο με τον υδροηλεκτρικό σταθμό και τη λίμνη.
Η Μελέτη προβλέπει τη λειτουργία συστημάτων άρδευσης και φύλαξης, ενώ θα επεκταθεί και θα βελτιωθεί ο υπάρχων φωτισμός.
Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης σημασίας για το Δήμο Φυλής, αλλά και για την Αττική, αφού εκτείνεται σε έκταση 2 χιλ. στρεμμάτων. Με την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης στη Χώρα και ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς.
Για να φτάσει σε αυτό το σημείο ο Δήμος μελέτησε διάφορα μοντέλα αποκατάστασης χώρων και κυρίως της Χιρίγια του Τελ Αβίβ που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τη Χωματερή.
Γιώργος Μανουσακάκης