back to top
19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

19.8 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Οι Μεγάλες φωνές του Γαλλικού Ινστιτούτου – Ελεύθερη πρόσβαση στο ψηφιακό αρχείο

Διαβάστε επίσης

Ανακαλύπτουμε τις Μεγάλες Φωνές του Γαλλικού Ινστιτούτου, μια συλλογή του γαλλικού και γαλλόφωνου πολιτιστικού χώρου των τριάντα τελευταίων ετών, διαθέσιμη σε όλους δωρεάν.

Τα ψηφιακά αυτά αρχεία χωρίζονται σε θεματικές που περιλαμβάνουν διαλέξεις προσωπικοτήτων όπως οι Κώστας Αξελός, Pierre Bourdieu, Κάρολος Κουν, Jacqueline de Romilly, Jacques Lacarrière, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Κώστας Γαβράς, Peter Brook.

Με το βλέμμα στην ιστορία του, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ψηφιοποίησε ένα μεγάλο μέρος των ηχητικών αρχείων διαλέξεων και συναντήσεων που δόθηκαν στο αμφιθέατρό του, πολλές από τις οποίες είχαν εγγραφεί σε κασέτες μαγνητοφώνου. Η ψηφιοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 111 χρόνων από την ίδρυση (1917) του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ «ΜΑΗΣ ΤΟΥ HYPERLINK 68»

Κώστας Αξελός
Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος και στοχαστής, συνεπιβάτης στο Ματαρόα, μαζί με τον Κορνήλιο Καστοριάδη, τον Κώστα Παπαϊωάννου και 200 ακόμη διωκόμενους διαπρεπείς διανοούμενους και καλλιτέχνες, που διέπρεψε στη Γαλλία, έδωσε στο Γαλλικό Ινστιτούτο τρεις διαλέξεις :

13.04.1989 : Οιδίπους επί Κολωνώ και η Ανάληψη του Ανθρώπου, την οποία παρακολούθησε και ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός Αλέξης Μινωτής.
22.04.2004 : Tο αίνιγμα της απάντησης
06.04.1983: Γιατί να σκεπτόμαστε ;

Pierre Bourdieu – 15.10.1996 : Ο ρόλος των διανοουμένων σήμερα
Η διάλεξη του διακεκριμένου Γάλλου κοινωνιολόγου, καθηγητή στο Collège de France, έλαβε χώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψής του στην Ελλάδα και της απονομής του τίτλου του Διδάκτορα Honoris Causa του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ «ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ»

Nathalie Sarraute – 14.10.1985
H Γαλλίδα συγγραφέας ήρθε στην Ελλάδα με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού επί Μελίνας Μερκούρη, στο πλαίσιο του εορτασμού της Αθήνας, πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ένα σχεδόν χρόνο πριν την άφιξή της στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 1984, οι εκδόσεις Χατζηνικολή κυκλοφόρησαν στα ελληνικά το βιβλίο της «Enfance » (Παιδικά Χρόνια)

Claude Simon – 24.05.1988
Ο πολυτάλαντος Γάλλος συγγραφέας με το τεράστιο συγγραφικό έργο, βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1985, προσκλήθηκε στην Ελλάδα με την ευκαιρία της έκδοσης στα ελληνικά από το Βιβλιοπωλείον της Εστίας, του βιβλίου του «Routes de Flandre » (Ο δρόμος της Φλάνδρας).

Léopold Senghor – 4.10.1985
Ο μεγάλος ποιητής, πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σενεγάλης (1960-1980), προσκεκλημένος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποίησης που είχε λάβει χώρα στην Κέρκυρα, υπό την αιγίδα της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, βρέθηκε στην Αθήνα και απήγγειλε ποίηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ «ΘΕΑΤΡΟ»

Κάρολος Κουν – 12.04.1984
Ο θεατρικός δημιουργός και ιδρυτής του θεάτρου Τέχνης συνάντησε το κοινό του Ινστιτούτου, την ίδια βραδιά που ο Γάλλος σκηνοθέτης, μεταφραστής και διευθυντής εκείνη την εποχή του Théâtre national de Chaillot, Antoine Vitez έδινε το παρόν στο Εθνικό Θέατρο με το έργο «Ο μεταμφιεσμένος πρίγκηπας». Μια ανταλλαγή συναντήσεων – σύμβολο ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας.

Antoine Vitez & Γιάννης Κόκκος – 09.04.1985
Με την ευκαιρία της άφιξής του στην Αθήνα για τις παραστάσεις του έργου του «Ο μεταμφιεσμένος πρίγκηπας», που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο στις 12, 13 και 14 Απριλίου, ο εμβληματικός στοχαστής του θεάτρου Antoine Vitez μίλησε στο κοινό του Ινστιτούτου μαζί με τον χρόνια μόνιμο συνεργάτη του και κορυφαίο Έλληνα σκηνογράφο Γιάννη Κόκκο.

Peter Brook – 14.09.1985
Συνάντηση με το μέγα δάσκαλο του θεάτρου και την Ομάδα Έρευνας και θεατρικής δημιουργίας, που ήρθαν στην Ελλάδα για την παράσταση του έργου «Mahabharata», σε διασκευή του ίδιου. Το έργο είχε παρουσιαστεί την ίδια χρονιά στο 39o Φεστιβάλ της Αβινιόν.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ «ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ»

Θεόδωρος Αγγελόπουλος – 28.01.1986
Συνάντηση του Έλληνα σκηνοθέτη με το κοινό, μετά την προβολή της ταινίας του «Ταξίδι στα Κύθηρα». Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος μίλησε για την ταινία, λέγοντας ότι αποτελούσε την πρώτη από μια τριλογία που ετοίμαζε, με θέμα μια διαφορετική ηλικιακή γενιά κάθε φορά : γονείς, παιδιά, εγγόνια.

Κώστας Γαβράς – 01.11.1983
O Έλληνας σκηνοθέτης με την παρουσία του εκείνη τη βραδιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο, έκλεισε ένα τρίπτυχο εκδηλώσεων που είχε κεντρικό θέμα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά από ένα αφιέρωμα στον Εμίλ Ζολά και μια βραδιά αφιερωμένη στην Διεθνή Αμνηστία, που περιλάμβανε και προβολή δύο ταινιών του Κώστα Γαβρά, του «Ζ» και του «Missing».

Ροβήρος Μανθούλης
O πολυβραβευμένος Έλληνας ντοκιμαντερίστας έδωσε δυο φορές το παρόν στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου.

6.4.1984: Μετά την προβολή της ταινίας του «Edith Piaf», o σκηνοθέτης, μίλησε για την πορεία του, και ιδιαίτερα για τη συνεργασία του με τη γαλλική τηλεόραση για την οποία σκηνοθέτησε μια, πρωτότυπη για την εποχή, εκπομπή με τίτλο «Στην Αφίσα του Κόσμου» η οποία αγαπήθηκε πολύ από τους Γάλλους τηλεθεατές.

10.4.1984: Στη δεύτερη αυτή συνάντησή του με το κοινό, ο Ροβήρος Μανθούλης μίλησε για το πώς μπορεί να μεταφερθεί στον κινηματογράφο το έργο του Στρατή Τσίρκα, στο πλαίσιο του αφιερώματος στον συγγραφέα που λάμβανε χώρα εκείνη την εβδομάδα.

 

ΘΕΜΑΤΙΚΗ «ΙΣΤΟΡΙΑ»

«O καλός ιστορικός είναι σαν το δράκο του παραμυθιού. Εκεί που οσμίζεται την ανθρώπινη σάρκα, εκεί βρίσκεται και το θήραμά του» . Marc Bloch, ένας από τους δύο ιδρυτές του περιοδικού ιστορίας Les Annales.

Georges Dupy – 14.10.1991: Πρόσφατοι προσανατολισμοί των ιστορικών ερευνών στη Γαλλία
Διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο του Georges Dupy, ενός από τους σημαντικότερους ιστορικούς της γαλλικής ιστοριογραφίας, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και κάτοχος της έδρας Ιστορίας των Μεσαιωνικών Κοινωνιών στο Collège de France. Aξίζει να σημειωθεί ότι ο Georges Dupy υπήρξε μέλος της δεύτερης γενιάς των Annales, γαλλικού περιοδικού μελέτης και έρευνας της ιστορίας, που ξεκίνησε να κυκλοφορεί την εποχή του Μεσοπολέμου.

Marc Ferro
Ο Marc Ferro, ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της εποχής μας, εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς των Annales, των οποίων υπήρξε και Συνδιευθυντής και Διευθυντής σπουδών στο Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, έδωσε δύο διαλέξεις στο Γαλλικό Ινστιτούτο:

07.12.1993 : Oι συνέπειες των δύο παγκοσμίων πολέμων.
Στην διάλεξη αυτή, συμμετείχε και ο Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος, Διευθυντής των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα», όπου και μεταφράστηκε το βιβλίο του Marc Ferro, « Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος 1914 – 1918». Η μετάφραση αυτή σηματοδότησε την έναρξη της σειράς ιστορικών μελετών του εκδοτικού οίκου.

10.12.2002: Η Ελλάδα κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο
Στη δεύτερη αυτή συνάντηση με τον σπουδαίο ιστορικό, έγινε ιδιαίτερη μνεία στην πρωτοτυπία του έργου του που εκτείνεται από την πολιτική ιστορία ως την ιστορία του κινηματογράφου καθώς και την αναλυτική του σκέψη. Ο Νώντας Παπαγεωργίου, ιδρυτής των εκδόσεων Μεταίχμιο, απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη ως συντονίστρια.

Philippe Lacoue Labarte – 05.11.1997: Ιστορία και μετάφραση
Προσκεκλημένος του Γαλλικού Ινστιτούτου στο πλαίσιο του κύκλου «Φιλοσοφίας αγλάισμα», ο Philippe Lacoue Labarte,σπουδαίος φιλόσοφος, κριτικός και συγγραφέας, ειδικός στον Jacques Lacan και τον Jacques Derrida, έδωσε μια διάλεξη με τίτλο «Ιστορία και μετάφραση». Στη διάλεξη αυτή, ο διαπρεπής καθηγητής μίλησε για την μετάφραση ως πράξη που μπορεί να επηρεάσει την ιστορία και τη συνέχειά της.

 

ΘΕΜΑΤΙΚΗ «ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΣΤΕΣ»

Jacqueline de Romilly – 28.05.1992: Ταξίδι και γνωριμία με το παρελθόν στην Αρχαία Ελλάδα
Η πλέον εξέχουσα ελληνίστρια του εικοστού αιώνα, η πολυβραβευμένη ακαδημαϊκός Jacqueline de Romilly, τίμησε με τη συμμετοχή της την εκδήλωση που οργανώθηκε στη μνήμη του Κωνσταντίνου Θ. Δημαρά από το Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών της Ιθάκης στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Ο καθηγητής και ιστορικός της νεοελλληνικής λογοτεχνίας Κ.Θ. Δημαράς δίδαξε μεταξύ άλλων στην Σορβόννη και υπήρξε Διευθυντής του Νεοελληνικού Ινστιτούτου του ίδιου πανεπιστημίου. Η Jacqueline de Romilly πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα το 1995.

Jacques Lacarrière
Ο λάτρης της Ελλάδας που αφιέρωσε την ακαδημαϊκή του καριέρα στην προβολή της ελληνικής λογοτεχνίας στη Γαλλία, έδωσε στο Γαλλικό Ινστιτούτο πολλές φορές το παρόν. Στη συλλογή «Οι μεγάλες φωνές», περιλαμβάνονται δύο συνεχόμενες μέρες παρουσίας του στο Γαλλικό Ινστιτούτο, αφιερωμένες στο έργο του. Οι στάχτες του Jacques Lacarrière σκορπίστηκαν στο Αιγαίο το 2005, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει να γίνει.

08.05.1984: Jacques Lacarrière – Μια ιστορία αγάπης με την Ελλάδα
Στην πρώτη αυτή συνάντηση με το κοινό, έγινε παρουσίαση του συγγραφέα και του έργου του από τον τότε Διευθυντή Jean-Marie Drot, εξίσου σπουδαίου συγγραφέα και ντοκιμαντερίστα. Όπως χαρακτηριστικά ακούγεται στο καλωσόρισμά του, «Αν ο Ιλισός άρχιζε πάλι να κυλάει στην Αθήνα, θα έπρεπε να υπάρξει μια γέφυρα που να φέρει το όνομα του Jacques Lacarrière».

09.05.1984 : Jacques Lacarrière – O συγγραφέας και το έργο του
Η αφήγηση μιας ιστορίας αγάπης του συγγραφέα: αυτής με την Ελλάδα. Ένα οδοιπορικό στη χώρα που αγάπησε από τα παιδικά του χρόνια παρουσιάστηκε από τον ίδιο, διανθισμένο με φωτογραφικό και ηχητικό υλικό από τα ταξίδια του, κείμενα, ποιήματα Ελλήνων ποιητών που μετέφρασε ο ίδιος στα γαλλικά.

Jean-Pierre Vernant – 29.05.1990: Mύθος και σκέψη στην αρχαία Ελλάδα
Ο πολυβραβευμένος Γάλλος φιλόσοφος Jean-Pierre Vernant, ανθρωπολόγος και ελληνιστής ειδικευμένος στους μύθους της αρχαίας Ελλάδας, έδωσε μια διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με την ευκαιρία της επανέκδοσης στα ελληνικά του έργου του Μύθος και σκέψη στην αρχαία Ελλάδα από τις εκδόσεις Ζαχαρόπουλος. O επιφανής ιστορικός είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ σε επτά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

ΘΕΜΑΤΙΚΗ «ΠΟΙΗΣΗ»

Yves Bonnefoy
Ο βραβευμένος με το Μέγαλο Βραβείο Ποίησης της Γαλλικής Ακαδημίας Yves Bonnefoy, συνάντησε το κοινό του Γαλλικού Ινστιτούτου σε μια συγκινητική βραδιά για την ποίηση και τη μετάφρασή της, που ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Διευθυντή Jean-Marie Drot και που προλόγισε ο Denis Kohler, ιστορικός, ερευνητής στο C.N.R.S και μελετητής του έργου του Καβάφη και του Σεφέρη. Πολλά βιβλία του μεγάλου ποιητή έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και ποιήματά του έχουν περιληφθεί σε συλλογές που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα.

Michel Tournier
O συγγραφέας και δοκιμιογράφος Michel Tournier, βραβευμένος με το μεγάλο βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας και με βραβείο Goncourt, τίμησε δύο φορές με την παρουσία του το Γαλλικό Ινστιτούτο:

21.10.1986 – Michel Tournier: Επάγγελμα: Αφηγητής
Ο μεγάλος συγγραφέας προσκλήθηκε εκείνο τον Οκτώβρη, με αφορμή την έναρξη ενός πανελληνίου διαγωνισμού που προκήρυξε το Γαλλικό Ινστιτούτο με θέμα την αφήγηση ιστοριών, παραμυθιών και καθώς ήδη αρκετά από τα βιβλία του είχαν μεταφραστεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Εξάντας.

22.04.1996 – Περίπατος γύρω από την βιβλιοθήκη μου
Ο Michel Tournier ως ένας από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της γαλλόφωνης λογοτεχνίας παγκοσμίως, μας ξεναγεί στην τεράστια βιβλιοθήκη του που καταλαμβάνει σχεδόν όλο το σπίτι του, στο μικρό γαλλικό χωριό Choisel μόλις 40 χλμ από το Παρίσι.

19.01.1988 – Miriam Cendrars : Blaise Cendrars – Αυτοπροσωπογραφίες μέσα από την γραφή και την εικόνα
H Miriam Cendrars, διευθύντρια των εκδόσεων Hachette, κόρη του Blaise Cendrars, κορυφαίου εκπροσώπου της νεότερης γαλλικής ποίησης και πρωτεργάτη του κινήματος του Μοντερνισμού (μαζί με τους Πικάσο, Σατί, Απολινέρ κ.α.), παρουσίασε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κομμάτια από τη ζωή και το έργο του μεγάλου ποιητή. Η Miriam Cendrars αφιέρωσε τη ζωή της στο λογοτεχνικό έργο του πατέρα της και βραβεύτηκε από την Γαλλική Ακαδημία για την βιογραφία του.

 

ΘΕΜΑΤΙΚΗ «ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ»

07.05.1996 – Pierre Gilles de Gennes: Φυσαλίδες, αφρός και άλλα εύθραυστα υλικά
O Γάλλος νομπελίστας φυσικός Pierre-Gilles de Gennes, με αφορμή την συμμετοχή του σε συνέδριο για τα πολυμερή που είχε γίνει στην Κρήτη λίγες μέρες πριν τη διάλεξη του στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Θεωρείται ο σύγχρονος Ισαάκ Νεύτων και φημιζόταν για τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα των ερευνών του, την καινοτόμα διδασκαλία του και την ικανότητά του να εξηγεί τη φυσική ακόμα και σε μικρά παιδιά.

25.10.1988 – Hubert Reeves:Οι πρώτες στιγμές του σύμπαντος
Ο Γαλλοκαναδός πολυβραβευμένος αστροφυσικός καθηγητής Hubert Reeves, στην πρώτη διάλεξή του στην Ελλάδα. Στρατευμένος οικολόγος, επιστημονικός σύμβουλος στη NASA, ο πολυβραβευμένος επιστήμονας έχει συγγράψει πολλά βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης και αρκετά από αυτά έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά.

22.10.1993 – Georges Charpak
Ένα χρόνο μετά την απονομή του Νόμπελ Φυσικής, ο φυσικός, ένθερμος υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας Georges Charpak, τίμησε με την παρουσία του το Γαλλικό Ινστιτούτο. Μέλος του CERN και της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία κι είχε ανακηρυχθεί, μεταξύ άλλων, επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ «ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ»

13.03.1984 – Άρης Φακίνος
Ένας από τους πλέον γνωστούς Έλληνες συγγραφείς στο εξωτερικό, ο Άρης Φακίνος ήρθε στην Αθήνα από το Παρίσι όπου ζούσε από το 1967 μόνιμα, για να μιλήσει για το διεθνώς αναγνωρισμένο συγγραφικό του έργο, στο χώρο που του ήταν τόσο οικείος, καθώς υπήρξε και μαθητής και μετέπειτα καθηγητής: το Γαλλικό Ινστιτούτο.

21.01.1992 – Amin Maalouf
O Λιβανέζος συγγραφέας Amin Maalouf, μια από τις πιο λυρικές και αισθαντικές πένες της λογοτεχνίας της Ανατολής, που έγραψε τα βιβλία του στα γαλλικά, βρέθηκε στην Αθήνα για να παρουσιάσει το έργο του στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Αργότερα έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα