back to top
24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Σύντομα σε λειτουργία η δομή φιλοξενίας άστεγων χρηστών

Διαβάστε επίσης

Ομπρέλα σε άστεγους χρήστες από τον δήμο Αθηναίων

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο ξενώνας φιλοξενίας αστέγων χρηστών ουσιών στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Ιονίς» επί της οδού Χαλκοκονδύλη 41.

«Ο χώρος είναι σχεδόν έτοιμος και περιμένουμε στην αρχή περίπου 50 -70 άτομα», λέει στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ  Αθανάσιος Θεοχάρης. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν εντοπιστεί και ενημερωθεί για τον ξενώνα από τις ομάδες μας, street work. Η δυναμικότητα της δομής αυτής είναι συγκεκριμένη και μπορεί να φιλοξενήσει έως 120 ανθρώπους. Οι διαδικασίες ένταξης θα γίνουν σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Θα γίνουν οι  απαραίτητες υγειονομικές εξετάσεις παθολογικές και ψυχιατρικές στους φιλοξενούμενους.»

Να υπενθυμίσουμε ότι η δημιουργία της δομής είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του δήμου Αθηναίων, του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ και του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων. Επίσης στο εγχείρημα συμμετέχουν και φορείς του χώρου των εξαρτήσεων όπως, το Δίκτυο Ομοτίμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών, η PRAKSIS, οι Γιατροί του Κόσμου, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και το οργανισμός  STEPS.

O Στόχος

Στόχος είναι να δοθεί απάντηση στην πρόκληση, που συνιστά για τη δημόσια υγεία ο συνδυασμός αστεγίας και χρήσης ουσιών, εν μέσω ενός πανδημικού κύματος.

Σκοπός των συνεργαζόμενων φορέων είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση των αναγκαίων δράσεων για την ψυχοκοινωνική φροντίδα και ιατροφαρμακευτική υποστήριξη των αστέγων χρηστών, που θα φιλοξενηθούν προσωρινά στον Ξενώνα Μεταβατικής Φιλοξενίας στο κτήριο επί της οδού Χαλκοκονδύλη 41, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού covid-19. Επιπροσθέτως θα υπάρχει μέριμνα για την ενημέρωση, κινητοποίηση και σχετική παραπομπή για επιλογή θεραπευτικού προγράμματος.

Στη δομή προβλέπεται ότι θα προσφέρονται υπηρεσίες:

  • στέγασης,
  • ατομικής φροντίδας και υγιεινής,
  • νοσηλευτικής φροντίδας,
  • συμβουλευτικής,
  • ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με υπηρεσίες υγείας,
  • νομικής συνδρομής,
  • πρόνοιας,
  • κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης.

Η επόμενη μέρα

«Η δική μας λογική λέει, αυτή η δομή να παραμείνει σε λειτουργία και μετά την υγειονομική κρίση» επισημαίνει ο κ. Θεοχάρης. «Να εκμεταλλευτούμε θετικά την κρίση και να κάνουμε το επόμενο βήμα».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα