back to top
21.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

21.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Οδηγίες ΕΟΔΥ για τους επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Διαβάστε επίσης

Οδηγίες για το επιβατικό κοινό σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, προαστιακός, αστικός σιδηρόδρομος) εξέδωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αναφέρει τα εξής:

-Δεν χρησιμοποιώ Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) όταν έχω συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται στον κορονοϊό (βήχας, πονόλαιμος, γενική αδυναμία, ρίγη, μυαλγίες).

-Προσπαθώ να κρατώ τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τους συνεπιβάτες μου (τουλάχιστον 2 μέτρα) κατά τη διάρκεια της αναμονής στον χώρο επιβίβασης, στο ταμείο ή το μηχάνημα για εισιτήριο και κατά την διάρκεια του ταξιδιού όσο είναι εφικτό (τουλάχιστον μία και κατά το δυνατόν περισσότερες κενές θέσεις απόσταση μεταξύ επιβατών).

-Φορώ μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μου στον επιβατικό σταθμό ή στο ΜΜΜ.

-Έχω μαζί μου αλκοολούχο αντισηπτικό που εφαρμόζω στα χέρια πριν εισέλθω στο ΜΜΜ και αφού εξέλθω από αυτό. Αναζητώ αλκοολούχο αντισηπτικό στις εγκαταστάσεις των ΜΜΜ, που προορίζεται για χρήση από το κοινό.

-Όταν φθάνω στο σπίτι, στη δουλειά ή σε κάποιο χώρο με τουαλέτα, πλένω τα χέρια μου με νερό και σαπούνι. Μπορώ να χρησιμοποιήσω συνδυαστικά και αλκοολούχο αντισηπτικό.

-Προσπαθώ να χρησιμοποιώ όσο γίνεται λιγότερο τα ΜΜΜ. Επιλέγω να μετακινηθώ με τα πόδια στον προορισμό μου ή περιορίζω τις φορές που θα χρησιμοποιήσω ΜΜΜ κάνοντας χρήση τις φορές αυτές του αυτοκινήτου. Στο ίδιο αυτοκίνητο συστήνεται να επιβαίνουν άτομα που κατοικούν στην ίδια οικία ή δουλεύουν στο ίδιο γραφείο.

-Αποφεύγω να χρησιμοποιήσω τα ΜΜΜ τις ώρες 07.00-10.00 π.μ. και 14.00-17.00 μ.μ. εάν κατά τις ώρες αυτές δεν πηγαίνω ή αποχωρώ από την εργασία μου.

Επίσης:

  • Αυξάνεται η συχνότητα δρομολογίων σε μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ
  • Απαγορεύεται η χρήση των ανελκυστήρων, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα
  • Παρατείνεται σε λεωφορεία και τρόλεϊ το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα

«Βοηθοί Επιβατών» στο μετρό

Οι «Βοηθοί Επιβατών», οι οποίοι θα δίνουν συμβουλές και οδηγίες στο επιβατικό κοινό, θα κάνουν την εμφάνισή τους από σήμερα στους 45 σημαντικότερους σταθμούς μετεπιβίβασης του Μετρό, όπως είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι «το Υπουργείο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατέψει το επιβατικό κοινό, αλλά και τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς». Παράλληλα, υπογράμμισε

ότι το υπουργείο θα επιχειρήσει να διαθέσει στην κυκλοφορία, σε συνεργασία με την διοίκηση του ΟΑΣΑ, όλο τον στόλο των λεωφορείων, που αγγίζει τα 1.100 οχήματα.

Υπενθύμισε ακόμη ότι «οι κάτοχοι καρτών απεριόριστων διαδρομών για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μηνιαίας ή μεγαλύτερης διάρκειας, που δεν έκαναν χρήση λόγω των περιοριστικών μέτρων, δεν θα χάσουν τα χρήματα τους, καθώς θα τους δοθεί πίστωση στην αγορά της επόμενης κάρτας, ενώ για να ενισχυθούν τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών, σχεδιάζεται να παρέχεται επιπλέον έκπτωση 10% για όσους προμηθευτούν ετήσιες κάρτες».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι είναι αδύνατον το υπουργείο να προμηθεύει μάσκες στο επιβατικό κοινό, αλλά σημείωσε ότι θα διατεθεί σε οδηγούς και στο προσωπικό πεδίου ο βασικός εξοπλισμός και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή μόνο η Αστυνομία έχει τη δικαιοδοσία του ελέγχου και της επιβολής προστίμων σε όσους δεν φορούν μάσκα μέσα στα οχήματα και τα βαγόνια. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο, ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων, να επεκταθεί η δυνατότητα αυτή και στους μόνιμους υπαλλήλους – ελεγκτές.

Προαστιακός Σιδηρόδρομος

Σε πλήρη λειτουργία τίθεται και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αθηνών (Πειραιάς – Κιάτο, Πειραιάς – Αεροδρόμιο, Αθήνα – Χαλκίδα και ‘Ανω Λιόσια – Κορωπί). Η χρήση προστατευτικής μάσκας υποχρεωτική.

ΤΑΧΙ

Συνεχίζεται το μέτρο μεταφοράς ενός επιβάτη, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους. Η χρήση προστατευτικής μάσκας απαραίτητη.

Νίνα Κομνηνού, Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα