back to top
21.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

21.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Άρση των περιορισμών μετακίνησης στην Ε.Ε ζητά η Αθήνα με έγγραφο της προς την Κομισιόν – Στόχος να σωθεί ο τουρισμός

Διαβάστε επίσης

Κυβερνητικές πηγές  επιβεβαιώνουν την αποκάλυψη της στήλης  “Playbook” στο Politico.eu, ότι η Αθήνα ασκεί πιέσεις για την επιστροφή στην ελεύθερη κίνηση πολιτών στο εσωτερικό της  ΕΕ, με έγγραφο της  που έχει αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο επικαλείται ο ιστότοπος Politico, η ελληνική πλευρά ζητά «δίκαιη μεταχείριση» όλων των επίδοξων επισκεπτών, την αποτροπή «μεροληψίας βάσει ιθαγένειας» στα πρωτόκολλα ασφαλούς μετακίνησης. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», σημειώνεται στο ελληνικό έγγραφο και προτείνεται η πολιτική , που έχει ήδη υιοθετήσει η Αθήνα , δηλαδή η  απαίτηση τεστ (διαγνωστικών ή αντισωμάτων)  στις 72 ώρες πριν από το ταξίδι αναχώρησης προς την Ελλάδα να αποτελέσει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Η Αθήνα, τέλος, τάσσεται κατά των πιο αυστηρών περιορισμών στις πτήσεις έναντι άλλων μεταφορικών μέσων και ειδικά κατά των κενών θέσεων στα αεροπλάνα.
Ενόψει της αυριανής  δημοσιοποίησης από την Κομισιόν, του προσχεδίου των κατευθυντήριων  γραμμών για την αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης στην Ε.Ε.,  η Αθήνα ζητά την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. ως τις 15 Ιουνίου «όπου αυτό είναι εφικτό».  Η αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη βρίσκεται στην αυριανή  ατζέντα του Κολεγίου των Επιτρόπων  και σε αυτή περιλαμβάνεται μια “σταδιακή διαδικασία”.  Μάλιστα, η αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι ένα βήμα από τα πέντε που προτείνει η Επιτροπή για να δώσει στον κόσμο κάποια ελπίδα για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της Κομισιόν, το οποίο επικαλείται το Politico, «αν τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά την Ευρώπη συνεχίσουν την τρέχουσα θετική τους πορεία ίσως να είναι δυνατόν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και οι έλεγχοι στα σύνορα να αρθούν σταδιακά σε όλη την Ευρώπη». Ωστόσο αυτό θα συμβεί στη Φάση 2 – ενώ η Ε.Ε. βρίσκεται ακόμα στη Φάση Ο, σύμφωνα με την ανάλυση της Επιτροπής.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», σημειώνεται στο ελληνικό έγγραφο, το οποία ζητά επίσης την κατάργησης των μέτρων καραντίνας «και άλλων δυσανάλογων ή αποτρεπτικών απαιτήσεων κατά την επιστροφή» των ταξιδιωτών στη χώρα τους.
Το ελληνικό  έγγραφο προτείνει επίσης την πολιτική που έχει υιοθετήσει η Αθήνα για την απαίτηση τεστ (διαγνωστικών ή αντισωμάτων) στις 72 ώρες πριν από το ταξίδι αναχώρησης προς την Ελλάδα. Η Αθήνα, τέλος, τάσσεται κατά των πιο αυστηρών περιορισμών στις πτήσεις έναντι άλλων μεταφορικών μέσων και ειδικά κατά των κενών θέσεων στα αεροπλάνα.
Η Αθήνα θετει ταυτόγχρονα  και εν ακόμη  αίτημα από μια χώρα με νησιά που δεν είναι προσβάσιμα οδικώς. “Δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τα μέσα ταξιδιού”, λέει το ελληνικό έγγραφο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  και προσθέτει “Οι οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες αλλά και οι μετακινήσεις με τρένο θα πρέπει να εκκινήσουν ταυτόχρονα και με ανάλογα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης μας να μείνουν πίσω.
«Έτσι, στα αεροπλάνα, “όλα τα καθίσματα” πρέπει να γεμίσουν, λέει το έγγραφο, καθώς οι κενές ενδιάμεσες θέσεις δεν θα συνέφεραν οικονομικά ενώ τα οφέλη για την υγεία θα ήταν αμφισβητήσιμα.
Στη μεταβατική περίοδο μεταξύ των Φάσεων 0 και 2, οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Politico, θα προτείνουν την πλήρη άρση των περιορισμών μόνο μεταξύ κρατών-μελών στα οποία η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο. Εναλλακτικά, η μετακίνηση μεταξύ κρατών-μελών μπορεί να επιτραπεί υπό τον όρο υγειονομικών ελέγχων των ατόμων που θέλουν να ταξιδέψουν, ενώ η άρση των περιορισμών μπορεί να επιτραπεί πρώτα «για κάποιες μορφές μεταφορών και για κάποιους τύπους τουριστικής δραστηριότητας», σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν.
 
Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα