back to top
21.8 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

21.8 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Υπ. Υγείας: Οδηγίες για την επαναλειτουργία τακτικών χειρουργείων

Διαβάστε επίσης

Εγκύκλιο με οδηγίες προς τα νοσοκομεία για την σταδιακή επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών της χώρας, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

Όπως προβλέπει η εγκύκλιος, που υπογράφει ο Γ.Γ.των Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, αναφορικά με την διεξαγωγή των τακτικών χειρουργείων ο έλεγχος για τον νέο κορονοϊό στο πλαίσιο του προ εγχειρητικού ελέγχου θα γίνεται μόνο για τις επεμβάσεις που χρήζουν ολικής αναισθησίας.
Έλεγχος θα γίνεται επίσης σε ασθενείς που εξέρχονται από νοσηλευτικές μονάδες και παραπέμπονται ή οδηγούνται σε άλλες δομές π.χ. γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης , ξενώνες κλπ. Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν την ημέρα του εξιτηρίου.
Τα ογκολογικά χειρουργεία και οι μεταμοσχεύσεις γίνονται κατά προτεραιότητα και στο εξής θα εξαιρούνται από τον περιορισμό του 50% του μηνιαίου μέσου όρου των χειρουργικών επεμβάσεων του έτους 2019.
Για χειρουργεία με νοσηλεία ημέρας όπως π.χ. οφθαλμολογικές και οδοντιατρικές επεμβάσεις, δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για Κορονοϊό στο πλαίσιο του προ εγχειρητικού ελέγχου.
Σχετικά με τη διενέργεια επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων π.χ. ενδοσκοπήσεις, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις καθώς και θεραπευτικών παρεμβάσεων π.χ. χημειοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για τον νέο κορονοϊό. Εξαιρούνται οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν για πρώτη φορά σε ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο έλεγχος θα γίνει άπαξ, πριν την ημέρα διεξαγωγής της θεραπείας.
Στις ιδιωτικές κλινικές η διενέργεια του υποχρεωτικού προ εγχειρητικού διαγνωστικού ελέγχου για τη λοίμωξη Covid-19, θα μπορεί να γίνεται για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χωρίς επιβάρυνση τους, σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου τομέα. Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν τον προγραμματισμένο χρόνο διενέργειας της επέμβασης. Για τη λήψη δείγματος θα πρέπει ο ασφαλισμένος να προσκομίζει έγγραφη βεβαίωση της ιδιωτικής κλινικής ή του χειρουργού που να αναφέρει τον χρόνο και τον τόπο της προγραμματισμένης επέμβασης.
Τέλος, επισημαίνεται ότι παραμένει υποχρεωτική η τήρηση όλων των λοιπών μέτρων προστασίας.
Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα