back to top
22.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

22.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ανοίγουν με μέτρα προστασίας οι Εκκλησίες

Διαβάστε επίσης

Με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας ανοίγουν και πάλι οι εκκλησίες, από την προσεχή Κυριακή 17 Μαϊου.

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. (πχ σ’ ένα χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων είναι 30) και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα. Στα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που πρέπει να τηρούνται είναι η σύσταση για χρήση μάσκας, υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών, συχνός καθαρισμός επιφανειών κλπ).

Αποσαφηνίζεται, επίσης, ότι σε περίπτωση τέλεσης λειτουργιών ή θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριους χώρους ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων (μη συνωστισμός και αποστάσεις ασφαλείας).

Ήδη έξω από όλες τις εκκλησίες έχουν τοποθετηθεί σε εμφανή σημεία και σχετικές ανακοινώσεις με χρηστικές οδηγίες για τους πιστούς αλλά και για το πότε θα τελεστούν Οι θείες λειτουργίες.

«Επίσης, την Κυριακή το πρωί έξω από πολλές Εκκλησίες θα υπάρχουν εθελοντές, με βασικό έργο να δίνουν λεπτομέρειες και οδηγίες σε πιστούς για τα μέτρα ασφαλείας εντός του ναού αλλά και να μεριμνούν για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού», όπως δήλωσε στον 9.84 ο Πατέρας Παναγιώτης Κατσώνης, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Θωμά Αμπελόκηπων.

Επισκέπτες μπορούν να δέχονται και τα μοναστήρια, από την Κυριακή. Όμως, απαγορεύονται οι οργανωμένες ομαδικές προσκυνηματικές επισκέψεις.

Ο αριθμός επισκεπτών που μπορούν να δέχονται ημερησίως (χωρίς διανυκτέρευση) δεν μπορεί να υπερβαίνει την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. του Καθολικού της Ιεράς Μονής ή του κεντρικού χώρου λατρείας του Μοναστηριού ή του χώρου εγκαταβίωσης, με ανώτατο όριο τα πενήντα (50) άτομα. Και φυσικά ισχύουν, οι κανόνες για αποστάσεις 1,5 μέτρου και χρήσης αντισηπτικού, όπως και η σύσταση για χρήση μάσκας.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα