back to top
16.7 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

16.7 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Νικόλαος Σύψας: οδηγίες για το καλοκαίρι, Θεία Κοινωνία και fake news

Διαβάστε επίσης

Μιλώντας σήμερα στον Άρη Τόλιο και στην εκπομπή του στον Αθήνα 9,84 ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ κ. Νικόλαος Σύψας, αναφέρθηκε σε όλα σχεδόν τα ζητήματα που αφορούν στην πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα προστασίας των πολιτών.

Αναφορικά με τις παραλίες και τα μέτρα, επισήμανε πως “στην παραλία δεν κινδυνεύουμε από το θαλασσινό νερό αλλά από τον συγχρωτισμό και τον συνωστισμό – γι’αυτο ανοίγουν με συγκεκριμένες συνθήκες, απόσταση 4 μέτρα στις ξαπλώστρες και μέχρι ανά δύο κάτω από ομπρέλα, εκτός από οικογένεια . Ο μόνος κίνδυνος στην παραλία προέρχεται από την ξαπλώστρα . Πρέπει να απολυμανθεί σε περίπτωση χρήσης από άλλο άτομο. Δεν κινδυνεύουμε από το νερό ή την άμμο δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις μέχρι σήμερα, ο καθένας πρέπει να χρησιμοποιεί το δικό του αντηλιακό . Δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα στην παραλία αν δεν πλησιάσουμε κανέναν στα δυο μέτρα.
Εμείς θέλουμε να βγει ο κόσμος έξω αλλά αυτό που λέμε είναι να βγαίνει με ασφάλεια. Τήρηση απόστασης 2 μέτρων και συχνή απολύμανση”.

Ως προς το επίμαχο θέμα της Θείας Κοινωνίας, ο κ, καθηγητής σημείωσε: “Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα – έχουμε πει ότι από πλευράς λοιμοξιολογικής όταν έχουμε μια πανδημία που μεταδίδεται με σταγονίδια δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε το ίδιο κουταλάκι και το ίδιο ποτήρι με άλλους ανθρώπους- Από εκεί και πέρα μπαίνει το προσωπικό θέμα του κάθε πιστού , είναι θέμα εκκλησίας και είναι θέμα πολιτείας”.

Η πορεία της επιδημίας είναι κάτι που απασχολεί τους επιστήμονες, γι’ αυτό και ο κ. Σύψας, υπογράμμισε ότι “εμείς βλέπουμε καθημερινά τις καμπύλες της επιδημίας κάθε μέρα, μπορώ να σας πως ότι δεν έχουμε κάποια ανησυχία αλλά για έχουμε μια καλή εικόνα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα- να έχουν περάσει δυο εβδομάδες από την χαλάρωση των μέτρων. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία η υψηλή θερμοκρασία δεν σκοτώνει τον ιό αλλά δεν τον βοηθάει να αναπαράγεται και να διαδίδεται. Ακόμα και αν ξημερώσει μια μέρα χωρίς κανένα κρούσμα δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε με τον ιό. Η επιδημία θα συνεχίζεται όλο το καλοκαίρι , θα έχουμε σποραδικά κρούσματα”.

Αναφερόμενος στη δομή των Ρομά στη Λάρισα, εξέφρασε την άποψη πως “είναι μια πηγή ανησυχίας οι κλειστές δομές αλλά είναι ελεγχόμενες γιατί μπορούμε να κάνουμε ιχνηλάτηση, να βρούμε όλα τα κρούσματα , να τα απομονώσουμε και να περιορίσουμε την κινητικότητα και την επικοινωνία της κλειστής δομής με την κοινωνία. Μεγαλύτερη ανησυχία για μη ελεγχόμενες δομές π.χ παραλίες και πλατείες”.

Στη ερώτηση του Άρη Τόλιου σχετικά με το εμβόλιο και τις θεραπείες ανέφερε πως ήδη έχουμε ένα καινούριο φάρμακο που είναι η Remdesivir και δείχνει να έχει ικανοποιητική αποτελεσματικότητα απέναντι στον ιό. Δεν μπορούμε να περιμένουμε το εμβόλιο πριν από ένα ή ενάμιση χρόνο από σήμερα.

Τέλος, ο κ. Σύψας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα fake news γύρω από τον κορονοϊό, λέγοντας ότι ο πολίτης που είναι ημιμαθής και παραπληροφορημένος ενώ ένας παράγοντας της διασποράς είναι ο πληροφορημένος σωστά πολίτης γιατί αποτελεί το κύριο ανάχωμα απέναντι στον ιό.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα