back to top
24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο αποφάσισε η Βουλή

Διαβάστε επίσης

Με τις ψήφους 175 βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής η διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Συνολικά ψήφισαν 177 βουλευτές και εκ των οποίων υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου τάχθηκαν οι 175 ενώ βρέθηκαν και δύο άκυρα ψηφοδέλτια.

Η έρευνα που διεξάγει ήδη η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης επεκτείνεται για τα αδικήματα:

1. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος (άρθρο 186 παρ.1 ΠΚ)

2. Εκβίαση (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ΄παλαιού ΠΚ)

3. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού ΠΚ)

4. Δωροληψία Υπαλλήλου (αρ. 235 ΠΚ),

5. Ηθική Αυτουργία σε Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ),

6. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος και Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ.1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 και ΠΚ 259 αυτοτελώς),

7. Εγκληματική Οργάνωση περίπτωση Συμμορίας Αρ. 187 παρ. 3 (παλαιό αρ. 187 παρ.5)

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος μόνον οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής. Στην ψηφοφορία δεν μετείχαν η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Παπανδρέου, λόγω απουσίας στο εξωτερικό, και ο Χάρης Καστανίδης για προσωπικούς λόγους. Και οι τρεις απέστειλαν στο προεδρείο πρόθεση ψήφου.

Νωρίτερα, αναστάτωση προκάλεσε το λάθος του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Καλογιάννη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο έριξε στην κάλπη ψηφοδέλτιο χωρίς φάκελο.

Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής αποφάσισαν να διακόψουν την ψηφοφορία και αποφασίστηκε να ξανανοίξει η κάλπη, ο βουλευτής της ΝΔ να βγάλει το ψηφοδέλτιό του , να το τοποθετήσει σε φάκελο και να το ξαναρίξει.

Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση του συνηγόρου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρη Τσοβόλα που εξέδωσε ανακοίνωση αμφισβητώντας την διαδικασία.

Για «εξευτελισμό» του Κοινοβουλίου και του Συντάγματος από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, με την «παραβίαση της μυστικότητας της ψηφοφορίας στη Βουλή», έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ, σε τεταμένο κλίμα η κατάθεση του Παύλου Πολάκη στην προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελοπουλο, με τον πρώην υπουργό να αρνείται να καταθέσει ως μάρτυρας ισχυριζόμενος ότι είναι κατήγορος. Ο κ. Πολάκης επέλεξε να καθίσει στις θέσεις των μελών της μειοψηφίας, αντί για τη θέση που είθισται να κάθονται οι μάρτυρες στην Προανακριτική, πυροδοτώντας εριστικά σχόλια από την πλευρά της πλειοψηφίας.

Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που διημείφθη:

Θάνος Πλεύρης: Γιατί δεν κάθεσαι στην υπουργική θέση; (θέση εξεταζόμενων μαρτύρων)

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Εμείς σε θέλουμε «Υπουργό». Στα ψηλά, θα μας στραβολεμιάσεις εκεί που είσαι.

Παύλος Πολάκης: Μην ανησυχείς Μαρκόπουλε. Δεξιά βρίσκομαι. Θα με δεις.

O Παύλος Πολάκης φέρεται να αρνήθηκε ότι αποτελεί μάρτυρας, σχολιάζοντας δηκτικά ότι αισθάνεται κατήγορος.

Μεταξύ άλλων, ο κ Πολάκης φέρεται να κατέθεσε ότι η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα, την περίοδο 1999-2014, εκτινάχθηκε στο 11,1%, και αυτή η αύξηση σε χρήμα αντιπροσώπευε 32,6 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ένα μνημόνιο.

Η κατάθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας θα συνεχιστεί και αύριο Πέμπτη στις 3 μετά το μεσημέρι.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα