back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μάρκους Ζέντερ: ο επίμονος Βαυαρός

Διαβάστε επίσης

Η κρίση του κορονοϊού ανέδειξε κάποιους πολιτικούς στη Γερμανία σε νικητές λόγω των αποτελεσματικών χειρισμών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Άνγκελα Μέρκελ. Ακόμη ένα; Ο Μάρκους Ζέντερ.

Ο Μάρκους Ζέντερ έχει πολλές ιδιότητες: είναι ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας (του δεύτερου πολυπληθέστερου κρατιδίου της χώρας), επικεφαλής της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αδελφού κόμματος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, και πρόεδρος του συμβουλίου των πρωθυπουργών των 16 ομόσπονδων κρατιδιών, το οποίο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση και την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Επομένως, ήταν ένα από τα ελάχιστα πρόσωπα που εμφανιζόταν σχεδόν πάντα στο πλευρό της καγκελαρίου, έπειτα από κάθε έκτακτη συνεδρίαση.

Ο μακρύς δρόμος προς την κορυφή

Η ανέλιξη του Ζέντερ μόνο εύκολη δεν ήταν. Πρόκειται για μία μακρά μάχη με πολλές αναβολές, κατά τη διάρκεια της οποίας χρειάστηκε να επιδείξει υπομονή, διπλωματία και, ίσως, να κάνει και παζάρια κάτω από το τραπέζι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Deutsche Welle.

Από το 2003 έως το 2007, υπήρξε γενικός γραμματέας της CSU. Εν συνεχεία, ανέλαβε μία σειρά υπουργείων στη Βαυαρία: χρημάτισε υπουργός ομοσπονδιακών και ευρωπαϊκών υποθέσεων, υπουργός περιβάλλοντος και υγείας, υπουργός οικονομικών, υπουργός ανάπτυξης και πατρίδας. Μόλις το Μάρτιο του 2018 ανέλαβε την πρωθυπουργία του κρατιδίου και τον Ιανουάριο του 2019 την αρχηγία του κόμματος, παίρνοντας τη σκυτάλη και στα δύο αξιώματα από τον πάλαι ποτέ ανταγωνιστή του, Χορστ Ζέεχοφερ, νυν ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας.

Η εξέλιξη αυτή δεν ξάφνιασε κανέναν. Η δημοτικότητα του Ζέεχοφερ, ο οποίος πρωτοστάτησε στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, είχε μειωθεί σημαντικά. Το κλίμα ήταν σαφές στα συνέδρια του κόμματος, με τον Ζέντερ να αποδεικνύεται πιο αποτελεσματικός μπροστά στις κάμερες, καθώς είναι καλύτερος ομιλητής. Ως πρώην δημοσιογράφος, άλλωστε, ξέρει πώς να απευθύνεται σε κοινό.
Και παραδοσιακός και σύγχρονος

“Θέλουμε να είμαστε σύγχρονοι, αλλά και να παραμείνουμε Βαυαροί”, είχε δηλώσει ο Ζέντερ τον Απρίλιο του 2018, κατά την πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός. Αυτή η φράση θα μπορούσε να αποτελεί επιτομή της πολιτικής που έχει ακολουθήσει μέχρι στιγμής, καθώς κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό: να συμπεριλάβει στην πολιτική του όλο το φάσμα των πολιτικών ιδέων, από τις πιο παραδοσιακές (που είναι συνυφασμένες με το κόμμα και το κρατίδιό του) έως τις πιο σύγχρονες.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι ανέλαβε το κόμμα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Στις κρατιδιακές εκλογές του Οκτωβρίου του 2018, το ποσοστό που συγκέντρωσαν οι Χριστιανοικοινωνιστές ήταν το χαμηλότερο της ιστορίας τους, 36,7%, γεγονός που τον ανάγκασε να “μοιραστεί” την διακυβέρνηση του κρατιδίου με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους (Freie Wähler), ένα Kleinpartei, όπως αποκαλείται στη Γερμανία, ένα κόμμα, δηλαδή, περιορισμένου βεληνεκούς, το οποίο πέραν της Βαυαρίας εκπροσωπείται σε ακόμη ένα κρατίδιο και όχι σε ομοσποδνιακό επίπεδο, παρότι έχει και δύο εκλεγμένους ευρωβουλευτές (Renew Europe).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω κρατίδιο είναι το προπύργιό της CSU -στις ομοσπονδιακές εκλογές οι Χριστιανοικοινωνιστές εκπροσωπούν την Χριστιανική Ένωση στη Βαυαρία (δηλαδή, οι Χριστιανοδημοκράτες είναι υποψήφιοι στα υπόλοιπα 15 κρατίδια), ενώ στις κρατιδιακές εδώ και δεκαετίες τα ποσοστά του κόμματος ξεπερνούσαν τις περισσότερες φορές το 50%, αγγίζοντας ακόμη και το 60,7% το 2003.

Την τεράστια, εντούτοις, πτώση του κόμματος χρεώθηκε κατά κύριο λόγο ο Ζέεχοφερ, στην πολιτική κληρονομιά του οποίου έβαλε τέλος ο Ζέντερ με πολλούς τρόπους. Ο Ζέεχοφερ συχνά αποτελούσε την πιο σκληρή αντιπολίτευση για την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ ο Ζέντερ συνεργάζεται αρμονικά μαζί της. Παράλληλα, κατάφερε να αντιμετωπίσει τόσο την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία όσο και την άκρα αριστερά στη Βαυαρία, υιοθετώντας για το παραδοσιακά συντηρητικό κόμμα του μία πιο ήπια πολιτική.

Γρήγορος και αποτελεσματικός στην πανδημία

Στην κρίση του κορονοϊού ο Ζέντερ πήρε γρήγορες αποφάσεις, τις οποίες εξέφρασε με σαφήνεια: από το κλείσιμο των σχολείων έως την ακύρωση αγώνων επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αφήνοντας πίσω τους πρωθυπουργούς άλλων κρατιδίων, ιδιαιτέρως τον Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου κρατιδίου της χώρας και υποψήφιου διαδόχου της Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών και της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία. Όταν ήρθε η ώρα για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ο Ζέντερ και πάλι πρωτοστάτησε.

Με το βλέμα στραμμένο στις ομοσπονδιακές εκλογές

Σήμερα διεξάγεται ένα διαδικτυακό συνέδριο της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Έχει έρθει η ώρα η CSU να χαιρετίσει τα επιτεύγματα της Βαυαρίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να βάλει πλώρη για το επόμενο μεγάλο στοίχημα, τις ομοσπονδιακές εκλογές του φθινοπώρου του 2021.

Φυσικά, η υποψηφιότητα Ζέντερ για την καγκελαρία μόνο σίγουρη δεν είναι. Η μάχη ανάμεσα στους βετεράνους Χριστιανοδημοκράτες Άρμιν Λάσετ, Φρίντριχ Μερτς και Νόρμπερτ Ρέτγκεν είχε κοπάσει τους τελευταίους μήνες λόγω κορονοϊού, και οι τρεις, ωστόσο, αφού η πανδημία φαίνεται να έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο στη χώρα, άρχισαν να δίνουν και πάλι συνεντεύξεις. Το κόμμα, άλλωστε, αναζητά ακόμη νέο αρχηγό, έπειτα από την αναβολή συνεδρίου για την ανάδειξή του λόγω κορονοϊού.

Και ο Ζέντερ; Δημοσίως, τουλάχιστον, επιμένει ότι δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για την καγκελαρία. Βέβαια, είναι μόλις 53 ετών και έχει όλο το χρόνο μπροστά του να επιδείξει την υπομονή στην οποία μας έχει συνηθίσει. Φυσικά, θα μπορούσε στο μέλλον να βρει μπροστά του τον νυν ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, ο οποίος, επίσης, τα πήγε καλά στην πανδημία, είναι μόλις 40 ετών και έχει ήδη αναμετρηθεί για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών απέναντι στην Κραμπ-Κάρενμπαουερ και τον Μερτς, αν και τερμάτισε με διαφορά τρίτος. Παρόλα αυτά, παραμένει δυνατός παίκτης και είναι σαφές ότι οι βλέψεις του για την ηγεσία δεν έχουν σβήσει.

O Ζέεχοφερ πριν από λίγες ημέρες έθεσε ζήτημα πέμπτης θητείας της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, με φόντο την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση της δημοτικότητάς της, παρότι κάτι τέτοιο θα ήταν πρωτοφανές και η ίδια έχει δηλώσει ότι η τρέχουσα θα είναι η τελευταία της. Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, ο Ζέντερ έχει αποδείξει ότι έχει υπομονή και επιμονή.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα