back to top
36.1 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

36.1 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας Β. Τσιάκος στον Αθήνα 9.84 για την ευρωπαϊκή διάκριση στην πόλη του

Διαβάστε επίσης

Δύο ελληνικές πόλεις, η Καρδίτσα και το Ρέθυμνο, βραβεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019 με θέμα «Ασφαλές περπάτημα, ασφαλής ποδηλασία». Η Καρδίτσα έλαβε την 1η θέση στην κατηγορία των μικρών πόλεων (κάτω των 50.000 κατοίκων), ενώ το Ρέθυμνο τη 2η θέση στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας, κ.Βασίλης Τσιάκος μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου

“Η βράβευση έγινε ανάμεσα σε περίπου 3.150 πόλεις της Ευρώπης, 86 από αυτές ήταν ελληνικές. Η Καρδίτσα έχει πολύ έντονη κουλτούρα όσον αφορά τη χρήση ποδηλάτου. Διαθέτει πάνω από 20.000 ποδήλατα, έχουμε το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων σε όλη την Ελλάδα, γύρω στα 17 χλμ., έχουμε σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων σε σταθμούς τρένων, λεωφορείων, σε κεντρικές πλατείες και ο κάθε πολίτης ή επισκέπτης της πόλης μας μπορεί να κάνει χρήση ποδηλάτου. Είμαστε μία πόλη επίπεδη, που από το ένα άκρο στο άλλο με το ποδήλατο, ζήτημα είναι να κάνεις 7 με 8 λεπτά”.

Ποδηλατόδρομοι ετών 15

“Ο πρώτος ποδηλατόδρομος έγινε πριν από 15 χρόνια από τον αείμνηστο Χρήστο Τέγο, που ήταν Δήμαρχος της Καρδίτσας, ακολούθησαν κι άλλοι ποδηλατόδρομοι κι αυτή τη στιγμή, έχουμε εντάξει στο σχεδιασμό μας άλλα δύο έργα με ποδηλατόδρομους, ενισχύοντας αυτό το δίκτυο για να συνδέσουμε όλα τα σχολεία με όλα τα κεντρικά σημεία και τα αξιοθέατα της Καρδίτσας κι είναι όνειρο της Δημοτικής Αρχής να γίνουμε και μία πόλη που σέβεται τη διαφορετικότητα και την αναπηρία. Γι’ αυτό θα φτιάξουμε και διαδρομές για ανθρώπους με αναπηρία που μπορούν να μετακινηθούν στο δίκτυο της πόλης και να δουν τα αξιοθέατά της με ασφάλεια» ανέφερε ο κ. Τσιάκος και πρόσθεσε «Θα μοιραστώ μαζί σας και μια εμπειρία που είχα. Κάθισα σε αναπηρικό αμαξίδιο πέρυσι στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και διαπίστωσα ο ίδιος ότι τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία είναι τεράστια κι έχουμε πλέον βάλει ένα στοίχημα όλοι μαζί σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αναπήρων να κάνουμε την Καρδίτσα πρότυπο όσον αφορά τον σεβασμό στην αναπηρία κι έχουμε εντάξει πολλά έργα στην κατεύθυνση αυτή».

“Όσον αφορά τα σχολεία” είπε ο κ. Τσιάκος “εκτός από την κατασκευή νέων ποδηλατοδρόμων, που θα συνδέσουν στο 100% τις σχολικές μονάδες με τα κεντρικά σημεία της πόλης, κάνουμε πολλές δράσεις σε συνεργασία με φορείς όπως η Πυροσβεστική, η Τροχαία και οι Ποδηλατικοί Σύλλογοι για να ενισχύσουμε στους μαθητές αυτή τη νοοτροπία και την κουλτούρα και να αναδείξουμε και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα ως πόλη πρότυπο της αστικής βιώσιμης κινητικότητας. Και είναι ενθαρρυντικό ότι τα νέα παιδιά στην Καρδίτσα χρησιμοποιούν όλα ποδήλατο”.

“Ο πατέρας μου είναι 86 ετών και μετακινείται στην πόλη με το ποδήλατο. Δεν υπάρχει σπίτι χωρίς ποδήλατο στην Καρδίτσα. Με λίγη προσπάθεια και βοήθεια κι από τους πολίτες θα γίνουμε μια πόλη που αξίζει να ζεις” κατέληξε .

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα