back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη-Μισέλ για την τουρκική προκλητικότητα

Διαβάστε επίσης

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, θα θέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη που θα έχει με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στις 4 σήμερα το απόγευμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει και το ζήτημα της αποτελεσματικότητας διεθνών δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η «Επιχείρηση Ειρήνη», στον απόηχο του χθεσινού συμβάντος με το τουρκικό πλοίο.

Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται επίσης να συζητηθεί η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 19ης Ιουνίου 2020, με έμφαση στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Απαντώντας στις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι «το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, κάτι που αναγνωρίζεται παντού στον κόσμο».

Διαμήνυσε παράλληλα ότι «όλο το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που χρειάζεται για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την συμφωνία με την Ιταλία για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ως μείζονος σημασίας εξέλιξη, χαιρέτισε το γεγονός ότι στην πλειονότητά του ο πολιτικός κόσμος «επικροτεί, υιοθετεί και στηρίζει τη συμφωνία» και ότι «γίνεται καθολικά αποδεκτό ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την πατρίδα μας.»

Τόνισε επίσης ότι είναι μία συμφωνία που θα χρησιμοποιηθεί πάρα πολύ στις συζητήσεις με τις άλλες χώρες της περιοχής.

Απαντώντας τέλος στους ισχυρισμούς του κ. Τσαβούσογλου σχετικά με την Αγιά Σοφιά, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «δεν είναι ένα διμερές ζήτημα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά διεθνές ζήτημα».
Είναι Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σημείωσε, χαρακτήρισε σημαντικές τις δηλώσεις της αμερικανικής πλευράς και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν όλοι ότι τυχόν μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας σε αυτό το θέμα θα προκαλούσε τεράστιο ψυχικό χάσμα όχι μόνο ανάμεσα στους Έλληνες και στους Τούρκους, αλλά ανάμεσα στον χριστιανικό κόσμο και στην Τουρκία».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα