back to top
18.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

18.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Άνοιξαν οι παιδότοποι μετά το lockdown

Διαβάστε επίσης

Σε λειτουργία είναι από σήμερα οι παιδότοποι της χώρας μετά από το “lock down” λόγω κορονοϊού. Ωστόσο, στο κλάδο επικρατεί σύγχυση όσον αφορά το άνοιγμα των επιχειρήσεων, καθώς οι ιδιοκτήτες τονίζουν ότι η κυβέρνηση ανήρτησε το Σάββατο το απόγευμα ΦΕΚ με το οποίο ανέστειλε την επαναλειτουργία τους μέχρι 28 Ιουνίου.

Μπορεί το βράδυ της Κυριακής, το υπουργείο Ανάπτυξης να έκανε γνωστό με δελτίο τύπου ότι οι παιδότοποι θα ανοίξουν τελικά την Τετάρτη 17 Ιουνίου, αλλά ωστόσο εκκρεμεί ακόμη το ΦΕΚ που ορίζει ότι ανοίγουμε στις 28 του μήνα και αναμένουμε νέο ΦΕΚ για την καθ´όλα νομιμότητα στην έναρξη λειτουργίας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά στον 9.84 η πρόεδρος του Συλλόγου Παιδοτόπων Ελλάδος Ευτυχία Μαρίνου.
Οι παιδότοποι πάντως, ανοίγουν σήμερα το απόγευμα προκειμένου να υποδεχθούν γονείς και μικρά παιδιά. Το ωράριο λειτουργίας τους είναι 5 το απόγευμα μέχρι 10 το βράδυ με εισιτήριο κόστους 6 ευρώ για 3 ώρες παιχνιδιού. Το ωράριο για Σαββατοκύριακα και αργίες είναι 10 το πρωί με 10 το βράδυ.

Απαραίτητες ενέργειες
Σε όλους τους παιδότοπους έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για τους κανόνες ασφαλείας λόγω κορονοιού, δηλαδή απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους, αντισηπτικά υγρά σε κάθε γωνία και κάθε τραπέζι και το προσωπικό θα φορά υποχρεωτικά μάσκα. Ο ιδιοκτήτες των παιδοτόπων Balloons σε Ζωγράφου και Αγίους Αναργύρους Δημήτρης Κωσταβασίλης, μίλησε για μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο στις περίπου 100 μέρες που έμειναν κλειστοί οι παιδότοποι. Τονισε ότι η περίοδος αυτή «γονάτισε» στην κυριολεξία τον κλάδο τους, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι του να έχουν βάλει ήδη «λουκέτο» και μέσω αγγελιών να πωλούν τις κατασκευές που είχαν μέσα για το παιχνίδι των παιδιών».
Η περίοδος για τους κλειστούς παιδότοπους θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη και λόγω Καλοκαιρινής περιόδου. Ωστόσο, η κατάσταση δεν θεωρείται ευοίωνη και για τους υπόλοιπους ανοικτούς παιδότοπους μιας και από τον επόμενο μήνα ξεκινούν οι καλοκαιρινές διακοπές και οι γονείς φεύγουν με τα παιδιά τους. Κατά συνέπεια, τα έσοδα για όσους έχουν παιδότοπους θα είναι μειωμένα αυτή την περίοδο.

Το εισιτήριο 
Ο κ. Κωσταβασίλης μας είπε ότι στην δίκη του επιχείρηση το κόστος του εισιτηρίου των 6 ευρώ περιλαμβάνει δωρεάν ποσότητα χυμού (άφθονο και χωρίς όριο) και ένα κουτί με ποπ κορν για τα παιδιά.
«Οι γονείς όλο αυτό το διάστημα μας παίρνουν συνέχεια τηλέφωνο για το πότε θα ανοίξουμε και εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να φέρουν τα παιδιά τους μιας και εδώ αισθάνονται ασφάλεια. Προσέχουν τα παιδιά τους, έχουν την ευκαιρία να πιούνε τον καφέ τους σε τραπεζάκια ή κάποιο χυμό και αναψυκτικό και παράλληλα το προσωπικό μας βρίσκεται δίπλα στους μικρούς που απολαμβάνουν το παιχνίδι. Συνήθως έρχονται παιδάκια μικρά σε ηλικία, δηλαδή μικροί που ακόμη μπουσουλάνε μέχρι και παιδιά της 4ης Δημοτικού. Παράλληλα, στους παιδότοπους διοργανώνονται και ομαδικά πάρτυ ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες, δηλαδή ακόμη και για παιδιά της 6ης δημοτικού.
Πάντως, σε γενικές γραμμές αυτή την περίοδο δεν καταγράφεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για παιδικά πάρτυ, παρά μόνο γονείς που περιμένουν πως και πως για να φέρουν πάλι τα παιδιά τους.

Το προσωπικό
Όσον αφορά το προσωπικό, ο κ. Κωσταβασίλης μας είπε ότι απασχολεί περίπου 21 άτομα στους δυο παιδότοπους ενώ ο μέσος όρος προσωπικού στους παιδότοπους είναι 10-11 άτομα. Σε ένα παιδότοπο το παιδί μπορεί να κάνει τσουλίθρες όλων των ειδών, να ψυχαγωγηθεί σε ειδικούς χώρους παιχνιδιού ή ακόμη και σε ειδικά μηχανήματα να «ψαρέψει» κουκλάκια με την γνωστή σε όλους μας «δαγκάνα χταπόδι» που τα πιάνει. Ο χώρος είναι ασφαλής για τα παιδιά καθώς σε όλο το πάτωμα υπάρχουν ειδικά αφρολέξ δάπεδα που απορροφούν κάθε πτώση, κατά τα πρότυπα αυτών που χρησιμοποιούνται σε διάφορα αθλήματα όπως στην «έξοδο» των αθλητών από κρίκους και μονόζυγο.
Τέλος, ο κ. Κωσταβασίλης ανέφερε ότι «προς το παρών δεν τίθεται θέμα απολύσεων του προσωπικού καθώς υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης που προστατεύει τους εργαζόμενους που επλήγησαν από την πανδημία και απαγορεύει στους ιδιοκτήτες να περιορίσουν τους υπαλλήλους τους«, αλλά ωστόσο εκτιμά ότι « σε κάποιο άλλο χρονικό διάστημα αργότερα θα αναγκαστούν κάποιοι συνάδελφοι του να προχωρήσουν αναγκαστικά σε «ψαλίδισμα» του προσωπικού εάν και εφόσον δεν τα βγάζουν πέρα και απειλούνται με κλείσιμο λόγω οικονομικών αναγκών».

Κώστας Κορέλλης

       

     

   

    This image requires alt text, but the alt text is currently blank. Either add alt text or mark the image as decorative.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα