back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης : Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ

Διαβάστε επίσης

“Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο που ξεπερνά τα 70 δις ευρώ, μέγεθος πρωτοφανές για την χώρα μας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής και την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα αντιστοιχούν  περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ, κάτι παραπάνω από 19 δις στα οποίο προστίθενται επιπλέον 12 δις για να καταλήξουμε σε 32 δις που, όπως τόνισε, θα εκταμιεύονται με πιο ευέλικτους όρους από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, ενώ θα υπάρχει και αναδρομικότητα επιλεξιμότητας από τις αρχές 2020.
Υπογράμμισε ότι “πετύχαμε ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα” και εκτίμησε ότι “χαμε την μεγάλη και φιλόδοξη αντίδραση που έπρεπε” για την κρίση στον κορονοϊό
“Μετά από πολλή προσπάθεια και αμοιβαίους σχεδιασμούς πετύχαμε να δρομολογήσουν μία αντίδραση που απαντά στο συμμετρικό σοκ που προκαλεί σε όλες τις οικονομίες η πανδημία”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι δείχνει πως η Ευρώπη ακούει την βοή των επικείμενων γεγονότων και έδειξε ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με τα κονδύλια αυτά θα χρηματοδοτηθούν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, θα εκταμιεύονται πόροι για την επόμενη εξαετία, ενώ έκανε λόγο για διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και μέγιστη δυνατή συναίνεση. Υπογράμμισε ότι η χώρα θα καταλήξει σε ένα εθνικό σχέδιο, ενώ επανέλαβε ότι “δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου”.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι καμία χώρα δεν έχει βέτο σε επίπεδο Συμβουλίου και καμία δεν μπορεί να μπλοκάρει εκταμίευση, κάτι που θα ήταν παράλογο, όπως είπε.
Αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχει μία διαδικασία, που προσθέτει λίγο χρόνο σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί, κάτι πάντως που εκτιμά ότι δεν θα γίνεται συχνά.
Αναγνώρισε ότι έγιναν κάποιες παραχωρήσεις σημειώνοντας ότι το τίμημα για να πείσουμε τις πιο φειδωλές χώρες ήταν να πάρουν περισσότερες επιστροφές  και να μειωθούν κάποια προγράμματα.
“Συνολικά ήταν ένας δίκαιος συμβιβασμός”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έκανε λόγο και για “εθνική επιτυχία”.
Σε ότι αφορά τις περικοπές στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί και το σχέδιο απολιγνιτοποίησης τόνισε ότι υπάρχει σημαντική περικοπή  αλλά πολλές χρηματοδοτήσεις μπορούν να γίνουν από το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο και δεν αισθάνεται ότι υπάρχει ζήτημα να μην έχουμε πόρους για να χρηματοδοτήσουμε την απολιγνιτοποίηση.
Σε ότι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο υπογράμμισε την αύξηση των πόρων του Ταμείου Συνοχής και το γεγονός ότι παραμένουν σταθεροί οι πόροι για τους αγρότες.
Ερωτηθείς για το ζήτημα της Τουρκίας, επισήμανε ότι συζητήθηκε στην αρχή της Συνόδου και πρόσθεσε ότι “συμφωνήσαμε ότι στην επόμενη σύνοδο κορυφής που μπορεί να γίνει και τον Σεπτέμβριο, να είναι έκτακτη δηλαδή, θα κάνουμε αναλυτική συζήτηση για το πως η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα Τουρκία. Και λέω το πρόβλημα Τουρκίας”  γιατί η Τουρκία είναι πρόβλημα συνολικά για την Ευρώπη σήμερα και όχι μόνο για την Ελλάδα”
Σύμφωνα με τα όσα αναλυτικά δηλωσε ο πρωθυπουργός:
Επιδοτήσεις

«Οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε ουσιαστικά αντιστοιχούν περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ. Κάτι παραπάνω από 19 δισ. στα οποία προστίθενται περίπου 12,5 δισ. σε δάνεια, για να καταλήξουμε στο τελικό ποσό των 32 δισ., για το οποίο είχε γίνει και πολύς λόγος πριν από δύο μήνες. Πρέπει να πω ,επίσης, ότι τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται τελικά με όρους οι οποίοι θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, θα έχουμε ταχύτερες εκταμιεύσεις, αλλά θα έχουμε και αναδρομικότητα επιλεξιμότητας από τις αρχές του 2020» επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την επίτευξη της συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής για το σχέδιο ανάκαμψης.

Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

Αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, το πολυετές Δημοσιονομικό πλαίσιο, είπε ότι -παρά τη μείωσή του- πετύχαμε δύο πράγματα. «Πρώτον την αύξηση των πόρων που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Συνοχής και παράλληλα για τους αγρότες μας παραμένουν σταθεροί οι πόροι από την ΚΑΠ».

«Έχουμε λοιπόν τα εργαλεία, έχουμε το σχέδιο, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Θα το ξαναπώ: δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Θα εργαστούμε με ευθύνη, με σύνεση, θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα αναλυτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μεταμορφώσει τη χώρα. Αυτό το σημαντικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο που τίθεται στη διάθεσή μας δεν έχουμε πρόθεση να το σπαταλήσουμε, θα το επενδύσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων. Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, θα στηρίξουμε τολμηρές πολιτικές πράσινης μετάβασης, το ψηφιακό εκσυγχρονισμό, τις δεξιότητες. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά και δεν έχουμε πρόθεση να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Το βέτο

Σε ερώτηση για το περιεχόμενο της συμφωνίας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συμφωνία για το Σχέδιο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προβλέπει 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. υπό τη μορφή δανείων και επίσης ότι «καμία χώρα δεν έχει βέτο. Καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση».

«Το τίμημα για να πείσουμε τις λεγόμενες “φειδωλές” χώρες να δεχθούν επί της αρχής ένα πολύ σημαντικό πακέτο επιχορηγήσεων, είναι να πάρουν κάποιες περισσότερες επιστροφές», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας, είπε ότι το θέμα συζητήθηκε στην αρχή της Συνόδου. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σημείωσε ότι «στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία μπορεί να γίνει και τον Σεπτέμβριο, θα κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για το πως η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα Τουρκία. Διότι, η Τουρκία είναι πρόβλημα συνολικά για την Ευρώπη σήμερα και όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα εγκρίθηκε η συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ιστορικό σχέδιο με σκοπό την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Απόστολος. Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα