back to top
19.3 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

19.3 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Πομπέο – Δένδιας: ΗΠΑ- Ελλάδα το ίδιο στρατηγικό όραμα – Το απόγευμα στα Χανιά συνάντηση με Μητσοτάκη

Διαβάστε επίσης

«Η σταθερή δύναμη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τα Δυτικά Βαλκάνια και η εκτόνωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο» απασχόλησαν σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια την περίπου 45 λεπτών συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι πάντα σπουδαίο να συναντώ τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας.

Οι δύο υπουργοί συνυπέγραψαν κοινή δήλωση για την αναθεώρηση υψηλού επιπέδου του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ ενόψει και του τρίτου γύρου των σχετικών συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στην Ουάσινγκτον, το 2021.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος υποδέχθηκε τον κ. Πομπέο, χθες το βράδυ, κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ Πομπέο συμμετέχει αυτή την ώρα σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Ακολούθως θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί επίσης το Εβραϊκό Μουσείο, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ολοκληρώνοντας έτσι την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.

Στα Χανιά θα μεταβεί το απόγευμα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα φιλοξενηθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πατρικό του σπίτι.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την άμυνα, την ασφάλεια και τις επενδύσεις, ενώ αύριο, μεταξύ άλλων, θα επισκεφθούν την αμερικανική βάση στη Σούδα.
Όπως δήλωσε ο κ. Πέτσας, «η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, η δεύτερη επίσκεψη μέσα σε μόλις ένα χρόνο, αντανακλά τον κομβικό ρόλο που παίζει αφενός η Θεσσαλονίκη ως αναπτυξιακό κέντρο για την περιοχή των Βαλκανίων και αφετέρου η Σούδα για τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».
Πρόσθεσε εξάλλου ότι η επίσκεψη «υπογραμμίζει την αναβαπτισμένη ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αναδεικνύει το ειδικό βάρος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

 

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα