back to top
16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Σε “ύφεση” οι καταλήψεις στα σχολεία

Διαβάστε επίσης

Σε ύφεση φαίνεται να οδηγείται το φαινόμενο των καταλήψεων στα σχολεία, μετά τις απειλές του υπουργείου Παιδείας για τις απουσίες.

Το συντονιστικό όργανο των μαθητών έλαβε το σαββατοκύριακο την απόφαση για συνέχιση των καταλήψεων χωρίς ωστόσο να έχει τη δυναμική πλέον να «παρασύρει» τους μαθητές σε νέες κινητοποιήσεις. Από την άλλη η ΟΛΜΕ στέκεται στο πλευρό των καταληψιών και προκηρύσσει στάση εργασίας 8 με 11 στα υπό κατάληψη σχολεία, με αίτημα να μην γίνεται τηλεκπαίδευση σε αυτά.

Συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισε αργά το βράδυ του Σαββάτου η Συντονιστική Επιτροπή των μαθητών της Αθήνας που συνεδρίασε στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας στα Πατήσια. Οι μαθητές μάλιστα καλούν τους εκπαιδευτικούς να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή του μέτρου των απουσιών κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως σε αρκετές περιοχές της χώρες, όπως στη Μακεδονία, ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων μειώνεται, υπό το φόβο των απουσιών. Στην Αττική ωστόσο το φαινόμενο μειώνεται με πιο αργό ρυθμό.

Σε ένδειξη συμπαράστασης στους καταληψίες, η ΟΛΜΕ προχωρά σε 3ωρες στάσεις εργασίας, από τις 8 το πρωί έως τις 11, από Δευτέρα έως Παρασκευή, στα σχολεία που τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα που ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως. Παράλληλα η ομοσπονδία καλεί τις τοπικές της ενώσεις (ΕΛΜΕ) να προκηρύξουν άμεσα συμπληρωματικές στάσεις εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι για τις ίδιες ημέρες για τα ημερήσια σχολεία και αντίστοιχα στάσεις εργασίας για την πρώτη βάρδια των εσπερινών σχολείων, με τις ΕΛΜΕ να καλύπτουν τη δεύτερη βάρδια. Επιπλέον η ΟΛΜΕ έχει αποφασίσει να ζητήσει από την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει άμεσα απεργία-αποχή ως απάντηση στη σχετική υπουργική απόφαση και κάθε διαδικασία τηλεκπαίδευσης στα υπό κατάληψη σχολεία.

Το μέτρο με τις απουσίες στην τηλεκπαίδευση για τους μαθητές που κάνουν κατάληψη δεν είναι «καθόλου παιδαγωγικό» υπογράμμισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος. «Δεν μπορούμε να παίξουμε το ρόλο του δεσμοφύλακα και του καταδότη των μαθητών. Εμείς θα ξαναδούμε τα παιδιά, αν χαθεί η σχέση που έχουμε η προσπάθεια θα πάει χαμένη» σημείωσε ο κ. Τσούχλος και πρόσθεσε ότι η ΟΛΜΕ διαφωνεί κάθετα με τις απουσίες «και με την τηλεκπαίδευση αυτού του είδους».

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη κάλεσε τους μαθητές να επιστρέψουν στις αίθουσες, επισημαίνοντας ότι οι καταλήψεις «δεν αποτελούν λύση ή απάντηση».

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα