back to top
17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Η Άγκυρα «ναρκοθετεί» τον διάλογο με επιστροφή του Oruc Reis – ΥΠΕΞ: Ευθεία απειλή κατά της ειρήνης στην περιοχή

Διαβάστε επίσης

Με μια αιφνιδιστική κίνηση της, που «τορπιλίζει» για ακόμα μια φορά την επανεκίννηση των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, η Τουρκία εξέδωσε χθες το βράδυ νέα Navtex με την οποία το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βγαίνει και πάλι για έρευνες νότια του Καστελόριζου.

Η νέα προκλητική αυτή κίνηση από πλευράς Τουρκίας έρχεται λίγες μόλις ώρες πριν το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, όπου Ελλάδα και Κύπρος αναμένεται να θέσουν το θέμα του ανοίγματος της Αμμοχώστου και ενώ επίκειται επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα.

Η νέα NAVTEX αφορά τη δέσμευση από σήμερα Δευτέρα 12 έως την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου περιοχής που βρίσκεται στα νότια της Ρόδου, ενώ το βόρειο τμήμα της «κλείνει» μόλις νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Η κίνηση αυτή πάντως προκαλεί προβληματισμό, καθώς δείχνει να αγνοεί τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων μέσω των συμπερασμάτων που υιοθετήθηκαν κατά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ζητούσαν από την Άγκυρα να απέχει από ενέργειες που θα δυναμιτίσουν το κλίμα, ενώ πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον τελευταίο να δεσμεύεται να ανακοινώσει σύντομα ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του πάντως χθες στον Ελεύθερο Τύπο είχε υπογραμμίσει ότι «η Τουρκία καλείται να αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει και ότι επιδιώκει ειλικρινά τον διάλογο, δηλαδή εγκαταλείπει τις παράνομες ενέργειές της, εκβιασμούς και απειλές», ενώ παράλληλα τόνισε ότι η προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα «δεν μπορεί να είναι ούτε στιγμιαία ούτε μονοδιάστατη, πρέπει να είναι γενική και διαρκής».

Αναφερόμενος στην απόφαση για μερικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων το χαρακτήρισε «κατάφωρη παράβαση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ενώ επεσήμανε παράλληλα πως «και οι Navtex της Τουρκίας για ασκήσεις ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση».

Η συνέντευξη του κ Δένδια προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ με τον εκπρόσωπό του κατηγορεί εκ νέου την Ελλάδα για την ένταση που αναζωπυρώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των τελευταίων ενεργειών της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα, λέει ότι είναι έτοιμη για διάλογο μαζί μας και συνεχίζει να εμπλέκεται σε ενέργειες και δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση από την άλλη» ανέφερε η ανακοίνωση του, ενώ κατέληγε λέγοντας ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει αποφασιστικά να προστατεύει τόσο τα δικά της δικαιώματά της όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

ΥΠΕΞ: Ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή

“Μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή” χαρακτηρίζει την νέα τουρκική NAVTEX το υπουργείο Εξωτερικών που βγάζει εκ νέου το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis για “παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές” όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως “καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο” υπενθυμίζοντας ότι αυτό συμβαίνει μόλις λίγες μέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.
“Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της” τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που επίσης ζητά από την Άγκυρα “να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή”.
‘”Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας” καταλήγει το ΥΠΕΞ

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα