back to top
19.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

19.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Στα χνάρια της Θεσσαλονίκης η Αθήνα – Στ. Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο γενικού lockdown

Διαβάστε επίσης

H ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας παραμένει σε επίπεδο συναγερμού και βρίσκεται, μετά την Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, στο επίκεντρο την ανησυχίας των υγειονομικών και πολιτικών αρχών για το ενδεχόμενο επιβολής ενός lockdown.

Στην επικράτεια της Αθήνας  το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνει συνεχώς και ενισχύονται οι φόβοι για μεγάλο αριθμό ασυμπτωματικών μεταδοτών και “κρυφών κρουσμάτων” ιδαιτέρως στις συνοικίες του κέντρου της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως η Αθήνα δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης εάν υπάρξει νεα έκρηξη κρουσμάτων και δεν καταστει δυνατή η συγκράτηση των αριθμών.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown σε όλη τη χώρα άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο. «Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο»σημείωσε και πρόσθεσε πως έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας.
«Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες», ανεφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας .

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ανέφερε ότι δεν έχει γίνει κάποια εισήγηση από τους ειδικούς, ωστόσο είναι ένα θέμα που εξετάζεται.Όσον αφορά τις ΜΕΘ, υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στη Θεσσαλονίκη, στο σύστημα υγείας.

«Δεν λάβαμε υπ’ όψιν ότι έρχεται ο χειμώνας και αυτή την περίοδο, φαίνεται ότι υπάρχουν στελέχη του ιού με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Θα μπορούσαμε να είμαστε πιο αυστηροί στα μέτρα μετά το lockdown, σε επίπεδο πρόληψης» τόνισε στυον Αθήνα 9.84 και την Τασούλα Επτακοίλη, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει χρόνος 2-3 εβδομάδων για να ανατρέψουμε την κατάσταση υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν σωστά τα νέα μέτρα.

«Η κόπωση των πολιτών είναι σημαντικός παράγοντας κι έχει σχέση με το πως εξελίσσεται η κατάσταση. Όταν είσαι σε μαραθώνιο- γιατί σε μαραθώνιο βρισκόμαστε- πρέπει να κρατάς δυνάμεις, ώστε να έχεις δυνατότητα να τις ενεργοποιήσεις, όταν χρειαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης και πρόσθεσε «Τον Μάρτιο κάναμε μια καλή διαχείριση κι “εξοικονομήσαμε” δυνάμεις. Μετά θα έπρεπε να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μέτρα, όπως η χρήση μάσκας ακόμη και σε χώρους που δεν ήταν αναγκαίο. Εάν όλη η Ευρώπη είχε διατηρήσει ένα επίπεδο μέτρων και οι πολίτες θα είχαν προσαρμοστεί καλύτερα”.

“Υπήρξε προσπάθεια να προχωρήσουμε με ισχυρές συστάσεις για τον κορονοϊό, αυτό δεν πέτυχε. Αυτό δε σημαίνει ότι για όλα φταίνε οι πολίτες” τόνισε στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος . Στη Θεσσαλονίκη, εξήγησε, έγινε ξαφνικό lockdown γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID. Αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική, είπε ο καθηγητής. Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ. Επίσης, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, προσλήψεις και εκπαίδευση, τόνισε

Ο κ. Γώγος επεσήμανε, επίσης, ότι δεν αποκλείεται η παράταση των μέτρων. Ο στόχος είναι να ελαττωθεί η κυκλοφορία του κοινού για να ελαττωθεί και η κυκλοφορία του ιού. “Εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και τις καθημερινές παραμέτρους” είπε. “Τα παιδιά του Λυκείου μεταδίδουν περίπου το ίδιο με τους ενήλικες, γι’ αυτό αποφασίστηκε να κλείσουν τα Λύκεια στη Θεσσαλονίκη σχολίασε και προσέθεσε ότι με το δεδομένο ότι υπάρχει χειμώνας, υπάρχει κίνδυνος με τη συγκεκριμένη διασπορά τα προβλήματα να διαρκέσουν για περισσότερο από ένα μήνα.  Μπορεί και τα Χριστούγεννα να χρειαστεί να υπάρξουν μέτρα. Αν τα μέτρα τηρηθούν μπορεί να γλιτώσουμε. “Από τώρα θα κριθεί τι θα γίνει και το Φεβρουάριο. Πρέπει να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας”.

Ο κ. Γώγος τόνισε μάλιστα ότι μέχρι  και το Μάρτη μπορεί να χρειαστεί τήρηση μέτρων. Πολλά από τα μέτρα θα παραταθούν μέχρι τότε. Με το κλείσιμο που γίνεται τώρα, υπάρχει ελπίδα να ανοίξει η εστίαση σε ένα μήνα, είπε κλείνοντας.

Η αίσθηση που επικρατεί  μεταξύ των ειδικών είναι ότι το μοντέλο Θεσσαλονίκης με  lockdown και επαναφορά των sms, είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για όλη τη χώρα, εάν τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν από σήμερα το πρωί σε όλη την επικράτεια δεν αποδώσουν. Το lockdown που ουσιαστικά αποτελεί την τρίτη κατηγορία, μετά την κίτρινη και την κόκκινη, θα κρατήσει  όπου επιβληθεί κατ αρχην για 14 ημέρες.

Την εικόνα που επικρατεί-  αποτύπωσε  και η 21η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid (που αφορά το διάστημα 22 έως 28 Οκτωβρίου). Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας χαμηλώνει, φτάνοντας πλέον τα 38 έτη.

Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 9,9 (από 9,3 στην προηγούμενη έκθεση) και  το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 108 (από 86), που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από την αρχή της κρίσης.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των διασωληνωμένων καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 46% (από 41% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον  ΕΟΔΥ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 58%. “Η επιδεινούμενη κατάσταση απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί” τονίζεται χαρακτηριστικά.
Κατά το παραπάνω διάστημα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 996 κρούσματα, από 550 στην προηγούμενη έκθεση. Στις 27 Οκτωβρίου ο αριθμός των νέων διαγνώσεων κατέγραψε για πρώτη φορά τετραψήφιο νούμερο και την επόμενη ημέρα (28/10) σημειώθηκε νέο ιστορικό υψηλό με 1.547 κρούσματα, από τα οποία το 27,1% αφορά την Αττική, 24,8% την Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Σημειώνεται ότι το πρώτο μισό του Οκτωβρίου ποσοστό πάνω από το 50% των νέων ημερήσιων κρουσμάτων καταγραφόταν στην Αττική, που σημαίνει ότι η πρόσφατη αυξητική τάση της επιδημίας είναι ταχύτερη εκτός Αττικής.

Νέα άνοδος στους διασωληνωμένους

Νέο “ρεκόρ” κατέγραψε χθες ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα το τελευταίο 24ωρο. 1.152 νέα κρούσματα καταγράφηκαν, ενώ 153 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Το 90,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, λειτουργούν 312 κλίνες ΜΕΘ-COVID εκ των οποίων οι 188 είναι κατειλημμένες και 124 κενές (ποσοστό 40%). Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι 85. Από αυτές, 57 είναι κατειλημμένες και 28 κενές (ποσοστό 33%).

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα